Copyright: Shaya Fallahi ( XI Architects)
Copyright: Project met gemengd programma in Muscat ( XI Architects)
Copyright: Kantoorgebouw in Sohar ( XI Architects)
Copyright: Vakantie resort in Salalah ( XI Architects)
Copyright: De stad Muscat ( XI Architects)
Copyright: De stad Muscat ( XI Architects)
Copyright: De stad Muscat ( XI Architects)
Copyright: De stad Muscat ( XI Architects)
Copyright: De stad Muscat ( XI Architects)
Copyright: Shaya Fallahi ( XI Architects)
Copyright: Project met gemengd programma in Muscat ( XI Architects)
Copyright: Kantoorgebouw in Sohar ( XI Architects)
Copyright: Vakantie resort in Salalah ( XI Architects)
Copyright: De stad Muscat ( XI Architects)
Copyright: De stad Muscat ( XI Architects)
Copyright: De stad Muscat ( XI Architects)
Copyright: De stad Muscat ( XI Architects)
Copyright: De stad Muscat ( XI Architects)

Zomerserie (10): Architect in… Oman

29 augustus 2014, 11:45
Deze zomer interviewt Architectenweb een aantal Nederlandse architecten die zijn vertrokken naar het buitenland. Waarom hebben ze deze stap gezet, welke verschillen met werken in Nederland komen ze tegen en wat is hun toekomstperspectief? In deze tiende en laatste aflevering in de serie een gesprek met architect Shaya Fallahi, die in Oman een joint-venture van VMX en i29 leidt: XI Architects. “De schaal van de opdrachten waar ik hier aan werk zijn, in vergelijking met waar ik in Nederland aan werkte, heel erg groot.”

Hoe ben jij in Oman terechtgekomen?
“Twee jaar geleden heeft een Omaanse oliemaatschappij ons, VMX Architects en i29 interior architects, benaderd voor de verbouwing en uitbreiding van hun hoofdkantoor. Daarna hebben we meer opdrachten gekregen in Oman en hebben we besloten een bureau ter plekke op te richten onder de naam X+I Architects, waar ik de directeur van ben. Hiervoor ben ik circa negen jaar bij VMX Architects werkzaam geweest als projectarchitect. Ik ben in Duitsland opgeleid, maar kom oorspronkelijk uit Iran.”

Hoe ziet een typische dag eruit bij X+I Architects?
“Omdat ik in dezelfde villa woon als waar ons kantoor gevestigd is, ga ik iedere ochtend om zes uur eerst buiten wandelen. Dan is het nog niet te heet. Gelukkig is verder geen enkele dag hetzelfde. Een paar maanden geleden ben ik begonnen met het zoeken naar geschikte huisvesting hier in de stad Muscat, daarna heb ik het bureau ingericht en heb ik medewerkers geworven. Nu werk ik vooral aan projecten en ben ik bezig met het leggen van nieuwe contacten. Ook het bezoeken van opdrachtgevers, adviseurs en projecten in uitvoering is onderdeel van mijn werkzaamheden. Dat laatste is eigenlijk hetzelfde als in Nederland.”

X+I Architects is een joint-venture van Nederlandse bureaus, maar zijn er ook lokale partijen bij betrokken? En hebben jullie ook lokale ontwerpers in dienst?
“In Oman moet ieder buitenlands bedrijf een lokale sponsor hebben, die mede-eigenaar is. Sponsor is eigenlijk een vreemde benaming hiervoor, want wij sponseren hem. Maargoed, in ons geval is dat een constructeur die niet meewerkt aan de projecten, maar ons wel in contact brengt met lokale partijen. Wij werken verder met verschillende Omaanse ingenieursbureaus samen.

Er bestaat hier ook iets dat Omanisatie heet en inhoudt dat ieder bedrijf zoveel mogelijk Omaanse medewerkers in dienst moet hebben – die niet makkelijk te vinden zijn. Op dit moment hebben we medewerkers uit Oman, Pakistan en Bangladesh. Als er iemand uit Nederland dit straks leest en geïnteresseerd is: laat hij/zij zich melden!”

Is het bureau vergelijkbaar met andere bureaus in Oman, of blijft het – wat betreft organisatie, structuur, aanpak – echt een 'Nederlands' bureau?
“De open platte organisatie, waarin ieders mening meetelt, is heel erg Hollands. Hier zijn de meeste bedrijven erg hiërarchisch; mensen werken in afgesloten eigen kamers, terwijl wij juist met zijn allen in één open ruimte werken. Mijn medewerkers zijn er nog steeds niet aan gewend dat ze van mij, hun baas, een kop koffie aangeboden krijgen.

Ik sta ook dagelijks in contact met VMX en i29 in Amsterdam. Samen proberen wij onze ontwerpervaring hier toe te passen en aan te vullen met aspecten uit de lokale Arabische cultuur. Uiteindelijk zijn we zeker een heel ‘Nederlands’ bureau hier.”

Welke positie neemt X+I Architects in het Omaanse architectuurveld in?
“We krijgen van de mensen waar we mee werken te horen dat onze aanpak zo fris en creatief is. En dat we zo direct zijn, maar dat wordt minder op prijs gesteld. Verder moeten we voor een belangrijk deel onze positie nog verwerven en kan ik daar verder nog niet zoveel over zeggen.

Het feit dat we een samenwerking zijn tussen een architectenbureau en een interieurarchitectenbureau is hier vrij uniek. Het vak interieurarchitect bestaat hier volgens mij niet. Dit hebben we van een ontwikkelaar gehoord en het wordt dan ook zeer gewaardeerd dat wij hier wel expertise over inbrengen.

Ons doel is om projecten te maken waarbij exterieur en interieur naadloos in elkaar overgaan. We willen prikkelende omgevingen maken, die aansluiten bij hoe de Omani leven, maar ook net anders zijn dan wat ze gewend zijn.”

Hoe is de economische situatie in Oman? En aan wat voor opdrachten werk je momenteel?
“De economie is hier heel goed. Oman is langzamer ontwikkeld dan de omliggende landen, maar heeft mede daardoor de afgelopen jaren ook geen echte crisis gehad.

De schaal van de opdrachten waar ik hier aan werk zijn, in vergelijking met waar ik in Nederland aan werkte, heel erg groot. Binnen een paar weken start de bouw van vijf projecten die we voor de oliemaatschappij die ons hierheen gehaald heeft hebben ontworpen. We gaan ook al hun 100 (!) gebouwen verbouwen en/of uitbreiden.

Verder hebben we het afgelopen halfjaar al drie resorts/hotels ontworpen en is net het voorlopig ontwerp voor een project van 400.000 vierkante meter goedgekeurd: een shopping mall, 900 woningen en een hotel met 300 kamers in één gebouw. Het zijn kortom allemaal hele bijzondere projecten voor prestigieuze opdrachtgevers.”

Zijn er bijzondere ervaringen die het werken in Oman typeren?

Het klimaat is in ieder geval heel bijzonder: ik heb deze zomer temperaturen van 50 graden Celsius meegemaakt. Ook zien de meeste mensen er natuurlijk heel anders uit dan in Nederland, met de hagelwitte shabala’s en tulbanden.

Er zijn ook al enkele onvergetelijke bezoeken bij opdrachtgevers geweest: één is de beoogde troonopvolger, een zeer bereisd persoon die alle referentieprojecten die wij aandroegen zelf bezocht had; een ander heeft een enorm paleis geheel gevuld met gouden voorwerpen.

Het is opmerkelijk hoe open, vriendelijk en geïnteresseerd de meeste Omani zijn. Maar er is ook een heel andere manier van afspraken maken dan wij gewend zijn. Er wordt snel iets beloofd, maar dat wordt vervolgens niet altijd nagekomen.”

Kun je het land aanraden onder Nederlandse architecten? Is er vraag naar Nederlands ontwerptalent in Oman?
“Omdat het land nog heel sterk in ontwikkeling is, kan ik het zeker aanraden. Vooral voor stedenbouwkundigen is hier veel te doen. Aan de andere kant is het moeilijk om hetzelfde te werken als we in Nederland gewend zijn. En in het algemeen is men hier wat traditioneler.”

Zou je ooit weer terug willen naar Nederland?
“Dat is voor mij nu geen vraag waar ik over nadenk, ik wil eerst hier realiseren wat ik van plan ben.”

Andere nieuwsberichten

Mecanoo transformeert voormalig concertgebouw in Schotse Perth tot museum

58 minuten geleden

Porseleinen Toren in ontwikkelgebied Nieuw Delft officieel geopend

4 uur geleden

MoederscheimMoonen ontwerpt nieuw bewegingscentrum voor zorglandgoed

Vandaag, 09:25

Nominaties Gouden Piramide 2024 bekend

Gisteren, 15:46

Amsterdam gaat meer woningen voor ouderen geschikt maken

1 uur geleden

FNV: minister moet ingrijpen na censuur door bestuur TU Delft

3 uur geleden

Gelderland wil 12.000 huizen bouwen bovenop bestaande daken

Vandaag, 10:03

Zeeland investeert miljoenen in wonen, wegen en leefbaarheid

Gisteren, 16:31

De Jonge: invoering Omgevingswet tot nu toe ‘rustig en stabiel’

Gisteren, 12:28

Amsterdam verbiedt bouw nieuwe hotels

Gisteren, 09:14
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan