Begane grond
Situatie
Doorsnede
Begane grond
Situatie
Doorsnede

The British School of Amsterdam

20 juli 2018
Atelier PRO heeft samen met Van Hoogevest Architecten en Buro Sant en Co de opdracht voor de British School Amsterdam gewonnen.
The British School of Amsterdam (BSA) is momenteel op drie verschillende plekken in Amsterdam gehuisvest. Voor de toekomst wil BSA over één gebouw beschikken waarin de verschillende vier scholen (Early Years, Infant, Junior and Senior) samenkomen. Bij voorkeur een gebouw met karakter en historie. Deze wens werd verwezenlijkt met de aankoop van de voormalige strafgevangenis aan de Havenstraat 6. Dit gebouw is ontworpen en gerealiseerd in de periode 1888 tot 1891 naar ontwerp van W.C.Metzelaar, rijksingenieur-architect voor gevangenisgebouwen. De BSA verwoordt de opgave voor ons als architecten zeer beknopt als volgt: "De functie van het gebouw waar iedereen uit wil om te draaien naar een school waar iedereen wil blijven".

Visie
In onze visie willen we het gebouw laten ontwaken in zijn volle glorie als een stadsblok, door groen omzoomd. Met de groene haag brengen we de herinnering van de oude muur terug. Hierachter gaat een karaktervolle ruimte schuil voor lommerrijk verblijf, spel en sport passend bij elke school.
De introverte gevangenis toveren we om tot een expressieve kinderwereld waar de vier scholen een eigen plek hebben binnen het geheel. Het DNA van de British School wordt leesbaar. Elke school binnen het geheel toont een eigen karakter dat aansluit bij de leeftijdsgroep.
Het programma past niet in het bestaande gebouw. Er zal dus nieuwbouw bij geplaatst moeten worden. De bestaande structuur van het gebouw heeft 4 vleugels. Dit maakt het voor de hand liggend om iedere school een vleugel te geven zodat elke school bestaat uit een deel oudbouw aangevuld met nieuwbouw. Door iedere school op de begane grond in een eigen vleugel te huisvesten, hebben ze elk een eigen basis en komt de identiteit vanuit het schoolkarakter en de eigenheid van de leeftijdscategorieën.

Zo ontstaat een prikkelend contrast tussen oud en nieuw. De onderwijsruimtes komen goed tot hun recht binnen de maat en structuur van het monument en versterkt de mogelijkheden van de nieuwbouw. Het zijn nieuwe ruimtes voor het onderwijslandschap, met een smart structure om zo duurzaam en toekomstgericht te zijn. Ze zijn zo gezoneerd dat er een natuurlijke overgang ontstaat tussen sociale en dynamische ruimtes en de rustige onderwijsruimte vol concentratie en diepgang.

Elke leeftijdscategorie heeft zijn eigen plek, die qua maat de sociale structuren ondersteunen, en waardoor de huiselijke en geborgen sfeer van de British School volledig tot zijn recht komt.
Er wordt één British School ontwikkeld en tegelijkertijd krijgt elke school een eigen smoel binnen het geheel.

Locatie

Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met atelier PRO architekten

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
KUBUS BV
Reynaers Aluminium Nederland
Jansenbyods
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan