Prinsjesdag: geld voor meer woningen en verduurzaming industrie
17 september 2019, 17:18
Het kabinet heeft op Prinsjesdag onder andere maatregelen aangekondigd om nieuwbouw van woningen te stimuleren. Daar komt meer dan twee miljard voor beschikbaar.
In de Troonrede, die Koning Willem-Alexander vanmiddag heeft uitgesproken, refereerde hij aan urgente vraagstukken zoals de stikstofuitspraak en het woningtekort. De koning maakte daarbij gewag van “concrete plannen voor de korte termijn boven op het regeerakkoord.”
“Om sneller en meer woningen te kunnen bouwen voor starters en middeninkomens, komt er een woningbouwimpuls”, las Koning Willem-Alexander voor, “en krijgen corporaties die meer sociale woningen bouwen een korting op de verhuurdersheffing.”
Geld voor nieuwbouw
De concrete plannen behelzen onder meer een miljard euro voor “het oplossen van knelpunten in de grote steden” (Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Eindhoven en Groningen). De gebieden staan in de Nationale Omgevingsvisie (NOVI).
Ook komt een miljard beschikbaar voor woningcorporaties en andere grote verhuurders. Door de belasting voor deze partijen te verlagen, kunnen ze meer geld investeren in de bouw van nieuwe woningen, of de verduurzaming van bestaande woningen.
De inkomensgrenzen voor sociale-huurwoningen veranderen, kondigt het kabinet aan. Voor meerpersoonshuishoudens gaat de grens bijvoorbeeld omhoog naar € 42.000, zodat ze makkelijker in aanmerking komen voor een sociale-huurwoning van een woningcorporatie. Voorts krijgen de corporaties meer ruimte voor lokaal maatwerk.
Kanttekening G40
De G40, het netwerk van veertig grote en middelgrote steden, geeft aan blij te zijn met het woningfonds en veel mogelijkheden te zien om het geld zinvol en duurzaam te besteden. Toch plaatst de voorzitter van de G40, de Bredase burgemeester Paul Depla, een kanttekening.
"Het woningbouwfonds en vergelijkbare fondsen met een eenmalig karakter laten onverlet dat de steden structureel geld tekort komen voor noodzakelijke uitgaven”, stelt Depla. “Het kabinet en de Tweede Kamer moeten maatregelen nemen om de structurele financiële positie van steden sterk te verbeteren."
Steden hebben er volgens het netwerk tal van taken bij gekregen, terwijl er minder geld beschikbaar kwam. Die extra taken liggen vooral in het sociale domein, zoals de sterk groeiende vraag met complexe problematiek in de jeugdzorg.
Duurzame industrie
Uit de gepresenteerde plannen blijkt verder dat het kabinet komend jaar 60 miljoen euro extra uittrekt voor verduurzaming van de industrie. Het geld is onder meer bedoeld voor projecten op het gebied van waterstof en de afvang en opslag van CO2. Voor innovatie in de elektriciteitssector is nog eens 35 miljoen euro beschikbaar, meldt het ministerie van Economische Zaken en Klimaat.
De uitvoering van het eerder dit jaar gesloten Klimaatakkoord is in 2020 een belangrijk punt, belooft het kabinet. De uitstoot van broeikasgassen moet in 2030 bijna zijn gehalveerd ten opzichte van 1990, waartoe met diverse maatschappelijke partijen afspraken zijn gemaakt, aldus het kabinet.
Groningengas
De verdere en versnelde afbouw van de gaswinning in Groningen zal volgend jaar veel aandacht vragen. De NAM mag alvast niet meer gas winnen dan Nederland nodig heeft en de grootste gasverbruikers mogen geen 'Groningengas' meer gebruiken.
Met het oog op de leefbaarheid in de provincie heeft het kabinet heeft 1,15 miljard euro vrijgemaakt voor het Nationaal Programma Groningen. Bewoners, initiatieven en bestuurders beslissen zelf aan welke vernieuwingen in het aardbevingsgebied het geld wordt besteed.