Abonneer je nu op onze nieuwsbrieven!
Abonneren
Nee, bedankt
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
Copyright: Jannes Linders
Copyright: Jannes Linders
Copyright: Jannes Linders
Copyright: Jannes Linders
Copyright: MOSS
Copyright: MOSS
Copyright: MOSS
Copyright: MOSS
Copyright: MOSS
Copyright: MOSS
Copyright: Benthem Crouwel Architects
Copyright: Benthem Crouwel Architects
Copyright: Benthem Crouwel Architects
Copyright: Benthem Crouwel Architects
Copyright: Benthem Crouwel Architects
Copyright: Benthem Crouwel Architects
Copyright: Benthem Crouwel Architects
Copyright: Jannes Linders
Copyright: Jannes Linders
Copyright: Jannes Linders
Copyright: Jannes Linders
Copyright: MOSS
Copyright: MOSS
Copyright: MOSS
Copyright: MOSS
Copyright: MOSS
Copyright: MOSS
Copyright: Benthem Crouwel Architects
Copyright: Benthem Crouwel Architects
Copyright: Benthem Crouwel Architects
Copyright: Benthem Crouwel Architects
Copyright: Benthem Crouwel Architects
Copyright: Benthem Crouwel Architects
Copyright: Benthem Crouwel Architects

'Bladerdak' blikvanger van nieuw kantoor Goede Doelen Loterijen

7 december 2018, 14:49
Koningin Máxima heeft donderdag het nieuwe kantoor van de Goede Doelen Loterijen in Amsterdam geopend. Rond het casco van een leegstaand kantoorpand is een nieuw gebouw opgetrokken, met een ‘bladerdak’ van glas en aluminium als blikvanger. Benthem Crouwel Architects is verantwoordelijk voor het ontwerp, het interieur is ontworpen door D/Dock en Yolanda Loudon van de Goede Doelen Loterijen.

In het gebouw aan de rand van de Zuidas zijn zeshonderd medewerkers van de Nationale Postcode Loterij, VriendenLoterij en BankGiroLoterij gehuisvest, die voorheen verspreid zaten over meerdere panden aan onder andere de Van Eeghenstraat. Ook biedt het pand plek aan een tv-studio voor de programma’s Koffietijd en 5 Uur Live en een auditorium dat ook gebruikt kan worden door lokale scholen.

De opdrachtgever wilde allereerst een kantoor waarin alle medewerkers zich thuis voelden. Daarom is het groen op de oude locaties ‘meegenomen’ naar de nieuwe plek. Het dak steunt op drie grote en drie kleinere slanke boomvormige kolommen en bestaat uit 6.800 opengevouwen ‘bladeren’ van gepolijst aluminium die een bijzonder licht- en schaduweffect op de wanden creëren.

Gestript
Daarnaast moest het gebouw duurzaam zijn. Het al jaren leegstaande en verwaarloosde pand dat op dezelfde plek stond, is daarom niet gesloopt maar gestript tot zijn casco en opgenomen in een groter gebouw. Materiaal uit de delen die toch werden gesloopt zijn hergebruikt, bijvoorbeeld in het beton waar de nieuwe terrassen in het atrium van zijn gemaakt.

Voor zijn duurzaamheid heeft het gebouw het certificaat Breeam-NL Outstanding gekregen. Warmte-koudeopslag, bijna duizend zonnepanelen en gebruik van regenwater voor het sanitair, de daktuin en sprinklerinstallatie dragen bij aan een energieneutraal gebouw.

Het bladerdak, dat vanaf de straat en de hoogbouw aan de Zuidas ook zichtbaar is, overdekt onder meer het voorplein en het atrium. Voor de laatstgenoemde ruimte is de patio van het voormalige kantoorgebouw veranderd in een binnenplein met een ‘mediterrane’ sfeer. De Italiaans aandoende wanden rond het plein zijn ontworpen in co-creatie met de gebruikers. Tekeningen die in workshops door de medewerkers zijn gemaakt, werden vertaald in (gestanste) gevels en balkons.

Beplanting
Het gebouw is verder voorzien van beplanting, naar ontwerp van bureau MOSS. De extra verdieping die is ontstaan tussen het nieuwe dak en de bovenste laag van het oude gebouw is ingericht als een groene zone met veel beplating, die doorloopt naar de balkons en daktuinen die rondom de gehele verdieping liggen. Ook bij de ingang van het pand zijn tuinen aangelegd.

Tenslotte is het pand uitgerust met energieopwekkende ramen, ontwikkeld door de Delftse start-up Physee.

Lees hier meer over het interieur van het gebouw, mede in relatie tot de architectuur.

Het kantoor van de Goede Doelen Loterijen is 16.600 vierkante meter groot. De bouw duurde twee jaar.
Toon alles

Andere nieuwsberichten

Vier nieuwe Milestone-woningen gebouwd in Eindhoven

2 uur geleden

Group A presenteert concept voor Paris Proof Stadsblok

3 uur geleden

3XN ontwerpt hybride houten kantoorgebouw op Zuidas

4 uur geleden

UNStudio realiseert appartementen met schuivende wanden en meubels

Gisteren, 14:43

Recyclingindustrie raakt Nederlands hergebruikt plastic niet kwijt

1 uur geleden

Amsterdam wil verduurzamen erfgoed makkelijker maken

2 uur geleden

Haas en konijn in Utrecht straks beschermd bij slopen en bouwen

Gisteren, 10:19

Zuid-Hollandse coalitie na ruzie met De Jonge: eind goed, al goed

Gisteren, 09:34

Arcadis: Amsterdam en Rotterdam bovenaan lijst duurzaamste steden

12 juni, 12:17

Rli: ruimtegebruik moet tijdelijker door klimaatverandering

12 juni, 9:37
Ronnie WeessiesRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan