Copyright: D/Dock
Copyright: D/Dock
Copyright: D/Dock
Copyright: D/Dock

Plan om drijvende ‘kathedraal’ te realiseren uit afvalmateriaal in Amsterdam

29 juni 2023, 16:49
Het drijvende gebouw moet een plek worden waar mensen, bedrijven en overheden samenkomen om de transitie naar een circulaire economie te versnellen. Het project is Cathedrall genoemd, waarbij ‘-all’ verwijst naar ‘voor iedereen’, en is een initiatief van Marius Smit, ook oprichter van Plastic Whale, met als partners Max-G en D/Dock. Architectenweb sprak kort met Coen van Dijck, CEO van D/Dock, over wat voor gebouw het gaat worden.

Cathedrall is een statement rond circulair bouwen, vertelt Coen van Dijck, CEO van D/Dock, maar vooral een fysieke plek voor een andere, circulaire manier van denken en doen. Het drijvende gebouw moet ergens in de Amsterdamse wateren een plek krijgen. 

Hoe het drijvende gebouw er precies uit zal komen te zien, weet Van Dijck nog niet. Hij spreekt in deze context van 'serendipitous architecture’, een architectuur die gevormd wordt door het aanbod van herbruikbare materialen. Een adaptieve architectuur dus. Het gepresenteerde beeld geeft daarom slechts een indruk van hoe het drijvende gebouw eruit zal zien. Het beeld geeft volgens Van Dijck vooral een beeld van hoe groot het zal worden, van de schaal.

Als een abdij
De naam Cathedrall is een speelse verwijzing naar de kathedralen van weleer. Lange tijd weerspiegelden die het beste wat de bouwtechniek en bouwcultuur kon produceren. Maar Van Dijck verwijst vooral ook naar de abdijen die daarbij hoorden, als plekken voor onderzoek en innovatie. Zo’n soort plek moet dit ook worden.

Net als kathedralen, en kerken, krijgt ook dit drijvende gebouw een middenschip en zijbeuken. En de uitstraling van het gebouw zou per thema of per seizoen kunnen veranderen, denkt Van Dijck.

Upcycling van materialen
De materialisering van het drijvende gebouw is op dit moment nog een open vraag. De constructie zou uit hergebruikt hout kunnen bestaan, of uit steigermateriaal. En de gevel zou voor een deel uit het water opgeviste plastic van PlasticWhale kunnen bestaan, maar het zouden ook heel andere materialen kunnen zijn. Het zal afhangen van de partners die zich bij initiatief aansluiten en de materialen die beschikbaar worden gesteld. “Het draait uiteindelijk om het upcyclen van materialen en om flexibel en aanpasbaar bouwen”, vat Van Dijck het samen.

In het drijvende gebouw is ruimte voor allerlei verschillende activiteiten. “Het kan een plek worden voor co-working, voor educatie, voor events, voor welness… het kan vanalles worden, zolang het de missie van Cathedrall ondersteunt.” Daarbij zal het gebruik van de ruimtes nadrukkelijk in de tijd verschillen: het gebouw kan ‘s ochtends voor de ene activiteit gebruikt worden en ‘s middag voor een andere, en ook naast elkaar natuurlijk. Van Dijck noemt dit ‘blended’ gebruik van de ruimte, wat na de coronacrisis steeds meer te zien is.

De komende periode willen de initiatiefnemers een beweging rond het drijvende, circulaire gebouw opbouwen. Dat begint met de opbouw van een ambassadeursnetwerk. Vervolgens worden ook grotere investeerders erbij betrokken. En daarna worden nog ook bouwpartners erbij betrokken. Doel is om Cathedrall gerealiseerd te hebben voor Sail in 2025.

Circulariteit tastbaar maken
“We geloven dat de drijvende kathedraal een krachtig symbool kan zijn voor verandering, doordat we van afvalmaterialen iets heel moois bouwen”, zegt Marius Smit, oprichter van Plastic Whale. “Bijna iedereen weet inmiddels wel dat we van een lineaire naar een circulaire economie moeten. Maar we zien helaas weinig producten en projecten die het grote publiek aanspreken en betrekken. De materie is vaak nog erg technisch en moeilijk te begrijpen. Daar willen we verandering in brengen, te starten met dit gebouw. Deze plek moet duidelijk maken dat we anders moeten kijken naar afval en grondstoffen. Een plek die circulariteit tastbaar maakt. Hier willen we mensen samenbrengen die ervan overtuigd zijn dat we dingen anders kunnen en moeten doen.”

D/Dock is verantwoordelijk voor het concept, het ontwerp en de activatie van het drijvende gebouw. Max-G is verantwoordelijk voor het businessmodel. Esther Zijtregtop van Max-G: “Wat ons betreft zijn duurzame initiatieven die enkel afhankelijk zijn van donaties of subsidies lastig in stand te houden. Wij geloven dat we op een andere manier naar de opbouw van bedrijven moeten kijken om te komen tot een nieuwe economische standaard die niet alleen draait om aandeelhouders. Voor Cathedrall betekent dit, dat alle partijen samenwerken om positief resultaat te creëren op zowel sociaal, ecologisch als financieel vlak.”

Oproep om deel te nemen
De oprichters van Cathedrall roepen daarom bedrijven, organisaties en individuen op om deel te nemen aan het project. “Door samen te werken en expertise en middelen te delen, kunnen deelnemende partijen een significante bijdrage leveren aan de realisatie van de drijvende kathedraal”, aldus Marius Smit. “Alleen door gezamenlijke inspanningen kunnen we een circulaire toekomst creëren. Zo hebben we natuurlijk een ligplaats nodig, een ponton om op te bouwen, bouwpartners, afvalmaterialen, producenten met vernieuwende circulaire technologieën, en investeerders.”
Toon alles

Andere nieuwsberichten

Woontoren voor jongeren op Oostenburg vormt roestbruin accent langs het spoor

26 april, 3:50

EU Mies Award 2024 voor studiepaviljoen Technische Universiteit Braunschweig

26 april, 1:57

Sofie De Caigny nieuwe voorzitter Commissie Omgevingskwaliteit en Cultureel Erfgoed Rotterdam

26 april, 12:15

Podcasts en publicatie over realiseren ruimtelijke kwaliteit bij stedelijke ontwikkeling

26 april, 10:47

Woontorens The Grace worden lager dan gepland

26 april, 2:37

Tweede Kamer neemt nieuwe huurwet aan

26 april, 11:24

Brabant gaat door met stikstofaanpak en ziet op termijn ruimte

26 april, 9:00

Kamer wil ‘tochtkorting’ voor huurder slecht geïsoleerde woning

25 april, 5:21

Provincie Friesland en gemeenten weer op één lijn over woningbouw

25 april, 1:46

Vastgoedadviseur: winkelleegstand binnensteden loopt op

25 april, 9:31
Michiel van RaaijHoofdredacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan