Copyright: Alan Jensen
Copyright: Alan Jensen
Copyright: Alan Jensen
Copyright: Alan Jensen
Copyright: Alan Jensen
Copyright: Alan Jensen
Copyright: Alan Jensen
Copyright: Alan Jensen
Copyright: Alan Jensen
Copyright: Alan Jensen
Copyright: Alan Jensen
Copyright: D/DOCK
Copyright: D/DOCK
Copyright: D/DOCK
Copyright: D/DOCK
Copyright: D/DOCK
Copyright: D/DOCK

Rijke historie richtinggevend bij renovatie Krasnapolsky

20 juni 2016, 15:22
Het befaamde Grand Hotel Krasnapolsky aan de Dam in Amsterdam heeft een grootschalige renovatie en restyling ondergaan. D/DOCK heeft, in samenwerking met verschillende andere partijen, een ontwerp gemaakt met respect voor en geïnspireerd door de rijke geschiedenis van het hotel.

Het Krasnapolsky begon in de 19e eeuw als koffiehuis en groeide uit tot een van de beroemdste hotels en restaurants van Amsterdam. Na de overname door AXA Real Estate Investment Managers was het doel om het hotel tot een congreshotel te maken, waarin de rijke geschiedenis voelbaar zou blijven.

Voor het ontwerp van de hotelkamers heeft D/DOCK samengewerkt met de Spaanse interieurarchitect Ramon Esteve, voor de publieke ruimtes met de Britse Studio Proof. Dit is de eerste keer dat het hotel integraal is aangepakt. De basis voor de grootschalige renovatie en restyling vormde de geschiedenis van het complex, waarvan het fantastische archief een beeld kon schetsen.

Het hotel is feitelijk een complex van vijf verschillende panden. D/DOCK wilde de eenheid daarvan bij de renovatie behouden; “Een enorme uitdaging”, aldus Coen van Dijck, managing director bij het architectenbureau. Vanwege de grootte van het hotel – 38.000 m2 – speelden de gangen een belangrijke rol in de vertaling van het ontwerpconcept.

Traditie en toekomst
Een duidelijk lijnenspel in het tapijt geeft een gevoel van richting en structuur. De armaturen zorgen voor gedimd licht, wat bijdraagt aan rust en intimiteit. Voor de hotelkamers ontwikkelden D/DOCK en Esteve twee concepten “om de historie van het hotel en de toekomst van de stad te verenigen”, aldus D/DOCK.

In beide concepten – ‘Modern Classic’ en ‘Classic Modern’ is gewerkt met een open badkamer. Inspiratie hiervoor was het sanitair in de kamer met een uitschuifbaar toilet, zoals ooit geïntroduceerd door A.W. Krasnapolsky. Om te breken met traditionele inrichting, staat het bed als een eiland in de ruimte.

“We hebben kamers ontworpen die uiterst luxueus zijn, met gebruik van rijke materialen. Maar het is niet overdreven”, zegt design director Francesco Messori. Elke kamer is afzonderlijk ontworpen. Doordat het complex uit verschillende gebouwen bestaat, is geen kamer gelijk van vorm.

Publieke ruimtes
In de publieke ruimtes staan het sociale aspect en de bewegingen van bezoekers, gasten en personeel voorop. De openbare ruimtes zijn geïnspireerd op het Krasnapolsky uit de jaren 1920. Onder een vernieuwde luifel betreedt men het gebouw en belandt in de lobby, die “een verlengstuk van de straat is geworden”, aldus D/DOCK.

De lobby hebben de ontwerpers vormgegeven als een stijlvolle ruimte met klassiek-moderne kleuren en materialen. Grenzend aan de lobby liggen aan weerszijden het Grand Café Krasnapolsky en bar The Tailor. De bar heeft een intieme sfeer verkregen door het gebruik van warme kleuren en rijke stoffen voor de fluwelen wand- en meubelbekleding.

De verbinding tussen verschillende gebouwen en ruimtes is gevormd door een centrale binnenstraat. Hieraan grenst ook de monumentale Wintertuin uit 1880. Gasten betreden de ruimte met zwart-wit geblokte vloer via een natuurstenen trap. De Wintertuin doet dienst als ontbijtruimte en verder als vergader- en evenementenruimte.

Monumentaal
‘The White Room’ het zestig plaatsen tellende restaurant voor gasten uit zowel het hotel als van buiten. Deze ruimte is het oudste nog in originele staat zijnde restaurant van Amsterdam; met oog voor de oorspronkelijke muurelementen heeft D/DOCK een moderne accenten aangebracht, zoals de grote witte sikkelvormige banken.

Het hotelcomplex bezit maar liefst zeventien vergaderzalen, verspreid over twee verdiepingen. In de lijn van het ‘kristalthema’ hebben de zalen – met edelsteennamen – op briljantvorm geïnspireerde kroonluchters. De tapijten zijn voorzien van grafische patronen, waarvoor D/DOCK inspiratie vond in motieven uit de jaren 1920.

De monumentale gevel aan de Damzijde is gemoderniseerd waar nodig, maar de originele elementen zijn behouden. Een glazen brug verbindt de Amsterdam Wing en de CourtWing over de Pijlsteeg. Als kroon op het project straalt het vernieuwde verlichte Krasnapolsky-logo op het historische gebouw.

Gerelateerde nieuwsberichten

Andere nieuwsberichten

De Warren ontvangt Ammodo Architecture Award

28 minuten geleden

Een houten villa genesteld in het bos

Gisteren, 17:31

Mecanoo presenteert bouwfoto’s van het Doris Duke Theatre in Becket, Massachusetts

Gisteren, 15:17

Happel Cornelisse Verhoeven presenteert ontwerp renovatie Algemene Rekenkamer

Gisteren, 13:15

Bijleveld: houding raadsleden droeg niet bij aan imago Floriade

1 uur geleden

Tekort aan grond blijft bouw sociale huurwoningen dwarszitten

Gisteren, 16:27

Tender voor woonblokken op twee van de laatste kavels Eenhoorngebied Amsterdam

Gisteren, 14:41

Woonbond stapt uit overleg over huren in sociale sector

20 november, 4:08

Ruim 3.000 huurwoningen minder op de markt

20 november, 9:35

CPB: aantal gebouwde woningen belangrijker dan soort woningen

19 november, 10:07
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial Benelux B.V.
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan