Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Dick de Gunst
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Dick de Gunst
Copyright: Anne van Houwelingen
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Hans van Heeswijk architecten
Copyright: Hans van Heeswijk architecten
Copyright: Hans van Heeswijk architecten
Copyright: Hans van Heeswijk architecten
Copyright: Hans van Heeswijk architecten

Flatgebouw op Zuidas grondig opgewaardeerd door Hans van Heeswijk architecten

13 juni 2018, 11:27
Een bestaand flatgebouw aan De Boelelaan in Amsterdam is door Hans van Heeswijk architecten ingrijpend gerenoveerd en getransformeerd tot een eigentijds woon-werkgebouw. De Boel, zoals de nieuwe naam van het gebouw luidt, biedt onder meer 154 compacte, betaalbare woningen, een gemeenschappelijke daktuin, elektrische deelauto’s en een loftachtige kantoorruimte.

De renovatie en transformatie van De Boel past in een reeks van projecten door Hans van Heeswijk architecten. Eerder heeft het bureau bijvoorbeeld galerijflats aangepakt als De Molenbossenflats in Blerick, De Mozartflat in Doorwerth, een flatgebouw aan de IJdoornlaan in Amsterdam en drie flatgebouwen aan het Waterlandplein in Amsterdam-Noord.

In de jaren zestig van de vorige eeuw zijn veel galerijflatgebouwen gerealiseerd als antwoord op de naoorlogse woningnood. Destijds werden ze snel opgetrokken in nieuwe wijken aan de rand van de stad. Inmiddels liggen ze vaak prominent in de stad en zijn na ruim vijf decennia aan renovatie toe.

Tegenwoordig wordt vaak kritisch tegen deze gebouwen aangekeken, waarbij de kwaliteiten onderbelicht blijven, stelt Hans van Heeswijk architecten. Het bureau meent dat er voor de galerijflat wel degelijk architectonisch interessante mogelijkheden bestaan, door de flatgebouwen op slimme manier naar hedendaagse standaarden te tillen en een heldere, eigentijdse uitstraling te geven.

Baksteenmontagebouw
Het flatgebouw aan De Boelelaan is in 1964 gebouwd als onderdeel van het Algemeen Uitbreidingsplan van Van Eesteren. De constructie bestaat uit een baksteenmontagebouwsysteem en een betonskelet dat snel gefabriceerd kon worden.

De toepassing van dit systeem in tien bouwlagen is volgens Hans van Heeswijk architecten uniek in Nederland. “Dat maakt De Boel misschien wel het vlaggenschip van de baksteenmontagebouw”, aldus het architectenbureau.

Opwaardering gebouw
Hans van Heeswijk architecten heeft in opdracht van Vesteda de galerijflat ingrijpend gerenoveerd en getransformeerd. Het gesloten en anonieme flatgebouw heeft het architectenbureau opener en uitnodigend willen maken, met respect voor de kracht van het bestaande gebouw.

De betonnen liftschachten zijn voorzien van de gebouwnaam en tonen zich volgens Hans van Heeswijk architecten nu “als rustige, donkere bakens”, waar de entreehallen en trappenhuizen met hun felle kleuren extra opvallen en ook ’s avonds goed zichtbaar zijn.

De gesloten galerijhekken zijn vervangen door transparante strekstalen hekken. Door die schuin te plaatsen voelen de galerijen nu ruimer aan. De gesloten gevels op de eerste verdieping en begane grond zijn vervangen door volglazen gevels. Over de hele lengte van het gebouw is er nu zicht op de bedrijvigheid op de kantoorverdieping, waar Vesteda zijn hoofdkantoor heeft gevestigd.

Comfortabele woningen
De 154 compacte woningen zijn gericht op starters in het middenhuursegment. Het comfort van de woningen is verhoogd met een verbeterde geluidsisolatie, een goede gevelisolatie en een hoog afwerkingsniveau in de keukens en badkamers, legt het architectenbureau uit. Een energiezuinige installatie draagt verder bij aan de opwaardering van energielabel G naar B.

Tien woningen op de negende verdieping zijn uitgebreid met een lichtgewicht dakopbouw, waardoor ruime penthouses zijn ontstaan. Aan de noordkant bieden deze penthouses uitzicht op de torens van de Zuidas; aan de zuidkant bevinden zich ruime eigen dakterrassen, georiënteerd op de zon en het groen van Buitenveldert.

Share and Create
De gesloten garageboxen op de begane grond zijn voorzien van glazen deuren en geschilderd in felle kleuren en maken het gebouw op voetgangersniveau levendig en kleurrijk. In de garages is plaats voor elektrische auto’s, die bewoners en medewerkers van De Boel kunnen gebruiken; ze delen de auto’s als onderdeel van het duurzaamheidsconcept Share and Create, dat Het architectenbureau en Vesteda hebben ontwikkeld.

Een ander aspect van het Share and Create-concept is de gemeenschappelijke tuin op het tussendak, vertelt Hans van Heeswijk architecten. De daktuin, “een oase van rust en privacy”, biedt bewoners leefkwaliteit en extra verblijfsruimte in aanvulling op de compacte woning. “Het uitzicht rondom is spectaculair en de weelderige beplanting geeft geur en kleur aan de seizoenen”, aldus de architecten.

De daktuin is uitgevoerd als een polderdak. Het regenwater wordt gebruikt voor de irrigatie van de beplanting. Het dak kan meer dan 50.000 liter water bufferen en zorgt voor minder druk op de overvolle riolering van de Zuidas. Het groen draagt volgens het architectenbureau bij aan een betere ecologische balans in het stedelijk gebied.

Ruimtelijk kantoor
De verouderde kantoorruimte op de eerste verdieping strekte zich uit over een lengte van 160 meter. Door de langgerekte structuur en oriëntatie bood deze kantoorruimte veel kansen voor zichtbaarheid en verbinding met de omgeving. Legt Hans van Heeswijk architecten uit: aan de noordzijde naar de stedelijke De Boelelaan en aan de zon beschenen zuidzijde naar het groen.

Het architectenbureau heeft de binnenzijde volledig gestript, waardoor de oorspronkelijke betonconstructie zichtbaar is geworden. Nu de royale hoogte en helderheid weer ervaarbaar zijn, bezit de verdieping een loftachtige ruimtelijkheid.

Vier nieuwe entrees zorgen voor een ruime toegang naar flexibel in te delen kantoorvloeren. De nieuwe volglazen gevels bieden maximaal uitzicht rondom en de transparantie zorgt overdag voor een levendige uitstraling.

Gerelateerde nieuwsberichten

Andere nieuwsberichten

Maarten van Kesteren ontvangt Abe Bonnema Prijs voor Jonge Architecten 2024

7 december, 5:30

Schiphol zoekt architecten om luchthaven eenduidiger uitstraling te geven

6 december, 3:21

Twee woongebouwen op plek oude Renault-garage in Zwolle

6 december, 2:26

Woontorens Bossa Nova vormen sluitstuk woningbouw in Haarlems Aziëpark

6 december, 1:29

‘Bouwsector krimpt in 2024 maar herstelt komende twee jaar’

6 december, 4:17

ING: directe uitstoot bouwsector daalt nog amper

6 december, 11:07

Pensioenfederatie doet niet meer mee aan Woontop minister Keijzer

6 december, 9:16

Brabant trekt beurs om restauratie monumenten te bevorderen

5 december, 1:58

Stroomnet ook in Zuid-Holland vol, grootverbruikers op wachtlijst

5 december, 9:50

Kamer teleurgesteld in ‘oppervlakkige’ stikstofplannen Wiersma

4 december, 3:37
Robert MuisRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial Benelux B.V.
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
wienerberger
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan