Nathalie de Vries: “Doorbraak aanbestedingen op komst” (2/2)

26 februari 2016, 13:17
In het tweede deel van het interview met de nieuwe voorzitter van de BNA, architect Nathalie de Vries, zoomt ze in op de herpositionering van de BNA als branchevereniging, over de vorming van het platform Ontwerpend Nederland en een mogelijke doorbraak wat betreft de aanbestedingen.

Tekst Michiel van Raaij

Wat wil je de komende jaren als voorzitter van de BNA bereiken?
"Ik wil dat we meer leden krijgen, dat we met elkaar de BNA groter en sterker kunnen maken. En naast het stimuleren van goed ondernemerschap, wil ik ook de maatschappelijke en culturele rol van de architectuur benadrukken. Een architect is iemand die integraal kan denken, die op een maatschappelijk-culturele manier oplossingen verzint voor ruimtelijke problemen. Dat wil ik de komende jaren duidelijker maken."

"Wat de BNA op dat vlak bijvoorbeeld doet is om via BNA Onderzoek te laten zien hoe dat nou werkt, als je architecten en andere disciplines laat werken aan complexe opgaven. Onlangs hebben we het onderzoek naar adaptieve dijken gepresenteerd. Maar ons project voor de vluchtelingenopvang, Sense of Belonging, is ook een goed voorbeeld hiervan. Het zijn allebei kwesties met een ruimtelijke component, waarvoor je creatieve oplossingen moet verzinnen voor de lange termijn, waar je architecten en andere ontwerpers voor moet inschakelen."

"Onlangs zijn we met minister Blok op werkbezoek geweest in Eindhoven en hebben hem daar een aantal projecten laten zien, waarbij de architecten zelf uitgelegd hebben wat hun rol was: van de formulering van de opgave, het spotten van kansen tot het ontwerp van enorm mooie ruimtes in ingewikkelde bestaande gebouwen. Minister Blok was blij verrast wat er allemaal bereikt was. Zonder dat het per se meer hoeft te kosten, kunnen architecten met hun creatieve oplossingen heel veel waarde toevoegen."

Zijn er bepaalde condities waar de architectenbranche mee te maken heeft die je echt zou willen verbeteren?
"Er is het hoofdpijndossier van de aanbestedingen. Er zijn in de afgelopen jaren al wel een aantal zaken verbeterd – zoals de referentietermijnen, pariteit en proportionaliteit – al zijn we er daarmee nog lang niet. Maar... er staan nu toch dingen te gebeuren. Bij de laatste aanbestedingstafel merkte ik dat iedereen, ik herhaal: iedereen, wil dat het verandert. Van de overheid tot de adviseurs tot de architecten. Zowel de partijen die er wel bij varen als de partijen die er slechter bij varen."

"Er is nu een handreiking op komst, waarin beter wordt uitgelegd: wat is het wat u vraagt en wat is het waard? Waarschijnlijk komen daar voorbeelden bij. Door alle partijen gezamenlijk opgesteld, dus niet alleen de architecten."

De bouwers zitten er ook bij?
"Ja, die zeggen ook: de business case van de aanbestedingen is steeds minder vaak rond te krijgen.”

Je ziet bij sommige projecten inderdaad dat de bouwers er ook niet meer uitkomen.
"Met die wetenschap zie je dat veel bedrijven ervoor kiezen om aan bepaalde aanbestedingen niet meer mee te doen, of in tweede instantie toch afzeggen. Maar we staan op het punt om daar met elkaar betere afspraken over te maken. Waar iedereen het over eens is. Wat zou dat mooi zijn! Dan moet het natuurlijk nog in de praktijk gebracht worden. Maar ik durf wel te zeggen: er is een doorbraak op komst."

In de afgelopen acht jaar is de werkgelegenheid onder architecten sterk gedaald, ook al groeit die nu wel weer. Als organisatie is de BNA hier natuurlijk aan gekoppeld en logischerwijs met de markt mee gekrompen. Wat betekent dat voor de organisatie nu en hebben jullie je profiel hierop aan moeten passen?
"De BNA heeft bezuinigd en zichzelf geherpositioneerd als branchevereniging. Maar het is niet zo dat de BNA zich nu alleen op bepaalde aspecten van de branche richt, het blijft een zeer brede organisatie, waar iedere architect in Nederland lid van zou moeten willen zijn. Ook de BNA heeft natuurlijk de broekriem flink aangehaald, ook hier zijn ontslagen gevallen. Maar er staat een gezonde organisatie en ik ben er trots op dat alle vlakken waar de BNA voor wil zorgen nog steeds bestreken worden."

"Maar met meer leden hebben we meer slagkracht. Daarom is de ledenwerving ook een speerpunt de komende tijd. De leden die om economische redenen moesten opzeggen zien we graag weer terug. Ik wil alle architecten die geen lid zijn oproepen dat wel te worden. Als BNA kunnen we onze lobby dan nog beter voeren en kunnen we onze informatievoorziening nog beter maken. Alleen al die lobby, die is voor alle architecten en architectenbureaus van belang."

"Doordat we een branchevereniging zijn geworden, zijn we nu een serieuze gesprekspartner van de ministeries. Op het gebied van lonen en pensioenen waren we dat altijd al. Maar ook richting de politiek worden we nu echt gezien als de vertegenwoordiger van de branche. Daarbij zie je dat de overheid steeds meer verantwoordelijkheden bij de beroepsgroepen zelf legt. Wat dat betreft krijgt het lidmaatschap van de BNA de komende jaren alleen maar meer waarde."

"In aanbestedingen zie je trouwens nu opduiken dat gemeenten een voorkeur uitspreken voor bureaus die lid zijn van de BNA. Internationaal komt dat al vaker voor."

In jullie jaarverslag las ik ook dat jullie het BNA-lidmaatschap meer als een keurmerk willen inzetten. Veel bureaus doen dat natuurlijk al.
Onlangs sprak ik enkele architecten die zich afvroegen waarom de BNA eigenlijk niet in Den Haag zit en een politieke zwaargewichten in zijn gelederen heeft, zoals Bouwend Nederland bijvoorbeeld dat doet. Hoe kijk jij hier tegenaan?
"Ik ben sinds midden vorig jaar voorzitter van de BNA en ben al heel vaak in Den Haag geweest. Vanaf hier is het ruim een half uurtje sporen, vanaf Rotterdam is het nog dichterbij. Onze directeur, Fred Schoorl, is net bestuurslid geworden van MKB Nederland, als eerst uit de ontwerpende branche. En onze beleidsmedewerkers zitten ook regelmatig op de ministeries. Dus de BNA hoeft niet in Den Haag te zitten om in Den Haag te zijn. En dat denken in politieke zwaargewichten vind ik ook een beetje ouderwets.”

Er wordt al enkele jaren gesproken over de vorming van het platform Ontwerpend Nederland. Hoe krijgt dit gestalte?
"Hier op ons kantoor zitten we tussen ontwerpend Nederland. Naast de BNA zitten NVTL, BNSP en NLingenieurs hier, en per juli komt de BNI hier ook zitten. De verenigingen van architecten, tuin- en landschapsarchitecten, stedenbouwkundigen, ingenieurs en interieurarchitecten zitten hier dan allemaal bij elkaar."

"De crisis had op al die brancheorganisaties in eerste instantie het effect dat iedereen zich op zichzelf richtte, om te zorgen dat alles op orde bleef. Maar inmiddels zitten we bij elkaar en hebben we met elkaar afgesproken om een platform te zijn. Op alle gebieden waar we samen kunnen optrekken, doen we dat ook. Doordat we bij elkaar zitten, zijn de lijnen korter dan ooit. We gaan echter niet fuseren, het zijn aparte verenigingen."

Gaan jullie de naam Ontwerpend Nederland ook gebruiken?
"Ja, maar veel meer kan ik er momenteel nog niet over zeggen. We zijn momenteel met elkaar aan het kijken op welke onderwerpen we samen op zullen trekken."

Lees ook: Nathalie de Vries: "Architecten doen steeds meer" (1/2)

Gerelateerde nieuwsberichten

Andere nieuwsberichten

Opener en eigentijdser interieur voor Groninger Archieven

Gisteren, 13:26

Bouwstroom Limburg selecteert Jongen en Heijmans Woningbouw voor 1.500 conceptwoningen

Gisteren, 12:25

Waterput vormt brandpunt van woonhof in Nieuw Kralingen

Gisteren, 11:45

Nieuwe vestiging OBA Next Lab Kraaiennest uit houten prefab modules

Gisteren, 10:52

Platform31: 170.000 extra woonruimten binnen corporatiewoningen mogelijk

Gisteren, 15:18

Hoogleraar Joks Janssen pleit voor ruimtelijke herinrichting platteland

Gisteren, 14:19

Noord-Holland wil aardgasvrije wijken stimuleren

Gisteren, 09:34

Drenthe verwacht veel van kringlooplandbouw

9 december, 2:06

Natuur & Milieu slaat alarm over verdere verstening steden

9 december, 9:25

‘Bouwsector krimpt in 2024 maar herstelt komende twee jaar’

6 december, 4:17
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial Benelux B.V.
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
wienerberger
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan