Copyright: LOLA Landscape Architects
Copyright: LOLA Landscape Architects
Copyright: LOLA Landscape Architects
Copyright: LOLA Landscape Architects
Plan openbare ruimte
Copyright: LOLA Landscape Architects
Verbeelding sociale ambitie
Copyright: LOLA Landscape Architects
Het plan biedt ruimte voor biodiversiteit
Copyright: LOLA Landscape Architects
Copyright: LOLA Landscape Architects
Copyright: LOLA Landscape Architects
Copyright: LOLA Landscape Architects
Copyright: LOLA Landscape Architects
Plan openbare ruimte
Copyright: LOLA Landscape Architects
Verbeelding sociale ambitie
Copyright: LOLA Landscape Architects
Het plan biedt ruimte voor biodiversiteit
Copyright: LOLA Landscape Architects

LOLA presenteert ontwerp openbare ruimte eerste fase Merwede

24 mei 2023, 14:01
LOLA Landscape Architects heeft het voorlopig ontwerp voor de openbare ruimte voor de eerste fase van de wijk Merwede in Utrecht gepresenteerd. Uitgangspunt voor dit deel van de autovrije wijk is het realiseren van zoveel mogelijk groen. Het landschap biedt ruimte voor natuur, mensen en waterberging, laat het bureau weten.

Merwede wordt gerealiseerd op de plek van een bedrijventerrein tussen het Merwedekanaal en Park Transwijk. De wijk gaat plaats bieden aan 12.000 inwoners. Het stedenbouwkundig plan is gemaakt door BURA en OKRA landschapsarchitecten. LOLA Landscape won vorig jaar de tender voor het ontwerp van de openbare ruimte voor de eerste fase van de wijk, die 4.250 woningen en de omliggende openbare ruimte en infrastructuur omvat.

De openbare ruimte is opgebouwd uit twee grote lineaire structuren aan de randen: de Europalaan aan de westzijde en het Merwedepark aan de oostzijde. De Europalaan wordt opnieuw ingericht met een hoogwaardige OV-verbinding en meer groen en ruimte voor langzaam verkeer. Langs de Europalaan liggen ‘stadsnissen’, waar de gevel wat terug ligt en er plek is voor extra groen, bomen en zitplekken, entrees en plintfuncties.

Rondje Stadseiland
Het Merwedepark, een lineair oeverpark langs het kanaal, is onderdeel van de grotere ontwikkeling Rondje Stadseiland. Rondje Stadseiland wordt een nieuw groen lint langs het water met een hoofdfietsverbinding, wandelpaden en ruimte voor ecologie en ontspanning, sport en spel en vlonders langs het kanaal. Door Merwede lopen twee nieuwe oost-west hoofdfietsverbindingen die aansluiten op de twee nieuwe bruggen over het Merwedekanaal.  

In het hart van Merwede ligt de diagonaal, een nieuwe ecologische waterverbinding met flauwe oevers en wandelpaden erlangs, die het Merwedekanaal met het water in Park Transwijk verbindt. Het is een rustige zone voor met name natuur, met kleine intieme zitplekken langs het water, meldt LOLA. De fiets is van groot belang in Merwede; om te zorgen dat niet de hele openbare ruimte volstaat met fietsen, wordt het overgrote deel van het fietsparkeren inpandig opgelost.

Dwaalsporen en buurtpleinen
Het binnengebied van Merwede bestaat uit het autovrije Merwedemilieu, met dwaalsporen en buurtpleinen. Bij de dwaalsporen, slingerende paden voor langzaam verkeer en lichte elektrische voertuigen, ligt het groen tegen de gevels van de bebouwing. De buurtpleinen zijn ontworpen als groene pleinen met ruimte voor ontmoeten en spelen. In het Merwedemilieu is ook ruimte voor waterberging met wadi’s, die een traditionele waterafvoer overbodig maken.

Het plan voorziet verder in twee wijkpleinen met veel actieve plinten. Vergroening, sport en spel, terrassen, evenementen, cultuur en dubbelgebruik zijn belangrijke thema’s voor de pleinen, laat LOLA weten.

Er wordt zo min mogelijk verharding aangelegd in Merwede, zodat er een maximaal groene wijk kan ontstaan. “Wat Merwede bijzonder maakt is de schaal waarop we natuurinclusief ontwerp, klimaatadaptatie en sociaal ontwerp in de stad implementeren. We benaderen de openbare ruimte niet enkel als een verzameling straten, pleinen en parken, maar als een stadsnatuurgebied dat een gezonde leefomgeving creëert voor dieren en mensen in de stad”, zegt landschapsarchitect Brigitta van Weeren van LOLA.

Co-creatie
In de openbare ruimte zijn er meerdere plekken voor co-creatie. Van kleine plekken waar bewoners zelf initiatieven kunnen aandragen en uitvoeren, tot grotere plekken waarbij door middel van een participatieproces bewoners worden betrokken bij het ontwerp.

“Merwede wordt een wijk met een hoge dichtheid, met in totaal 6.000 woningen op 24 hectare in het zuidwesten van Utrecht. Voldoende kwalitatieve groene ruimtes zijn daarom van groot belang. In Merwede steven we naar een rijkdom en diversiteit aan soorten. De 'Merwedebiotoop' is een aaneenschakeling van verschillende ecotopen die gekoppeld zijn aan de doelsoorten; de egel, de bittervoorn, de citroenvlinder, de klokjesbij, de vleermuis en kleine zangvogels zoals de huismus”, laat LOLA weten.

“Het gaat daarbij om het creëren van de juiste omstandigheden zoals zonlicht, vegetatie, wind en bodemkwaliteit. Voor het landschapsontwerp werkt LOLA Landscape Architects samen met onder andere gemeente Utrecht, Bureau Stadsnatuur, MOVE Mobility en BURA. Centraal staat het maximaal inzetten op de stadsnatuur en ontmoetingsplekken in een autovrije openbare ruimte die prioriteit geeft aan voetgangers en fietsers. Merwede moet zo een uitnodigende, groene en levendige openbare ruimte worden”, aldus het Rotterdamse bureau.

Andere nieuwsberichten

'Gat' naast Hulstkampgebouw op Noordereiland opgevuld met woningbouw

14 minuten geleden

HOH Architecten maakt tentoonstelling in Shibaura House Tokio

2 uur geleden

Marc Koehler Architects presenteert ensemble van zes gebouwen in Buiksloterham

3 uur geleden

Woontoren Nova in De Binckhorst rondt de transformatie Maanplein af

Gisteren, 16:50

De Jonge: invoering Omgevingswet tot nu toe ‘rustig en stabiel’

1 uur geleden

Amsterdam verbiedt bouw nieuwe hotels

4 uur geleden

Gelderland steekt 17 miljoen in verbeteren leefbaarheid dorpen

Gisteren, 15:27

TU Delft heeft spijt van actie tegen journalistiek platform

Gisteren, 09:21

Renovatiekosten Binnenhof lopen op naar circa 2 miljard

16 april, 4:48

Commissie vindt kabinetsplannen voor landelijk gebied onvoldoende

16 april, 3:10
Ronnie WeessiesRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan