Natuurinclusieve wijk Parijsch in Culemborg
Copyright: Heijmans
Een gierzwaluw bij een inbouwkast
Copyright: Vincent Nederpel
Natuurinclusieve wijk Parijsch in Culemborg
Copyright: Heijmans
Een gierzwaluw bij een inbouwkast
Copyright: Vincent Nederpel

Natuurinclusieve maatregelen bij nieuwbouw bevorderen daadwerkelijk de biodiversiteit

6 februari, 13:53
Maatregelen in en rondom nieuwbouwwoningen ter bevordering van natuurinclusiviteit hebben effect. Dat concludeert Heijmans uit de eerste resultaten van een monitoringstudie die het bouwbedrijf uitvoert in de nieuwe woonwijk Parijsch in Culemborg.

Zeker 30% van de in nieuwbouwwoningen geïntegreerde nestkasten voor vogels is bewoond en de groen- en watervoorzieningen in de wijk Parijsch zorgen voor een levendige vegetatie met een aantrekkingskracht op (nieuwe) groepen insecten. Over de bezetting van de nestkasten zegt Vincent Nederpel, adviseur ecologie bij Heijmans, dat de ecologen heel tevreden zijn, vooral gezien de nog jonge leeftijd van de wijk.

Heijmans onderzoekt in een langer lopende monitoringstudie de effectiviteit van natuurinclusieve maatregelen in een van zijn nieuwbouwwijken. Het onderzoek betreft een praktisch veldonderzoek. Tijdens de studie kijkt een groep ecologen naar de gebiedsverschillen bij nieuwbouwwoningen in Parijsch mét en zonder biodiversiteitsmaatregelen. Tevens worden de observaties vergeleken met een gebied zonder nieuwbouw.

Dubbel gebruik
Volgens de onderneming blijkt uit tussentijdse resultaten van de studie dat de maatregelen om de biodiversiteit in het gebied te bevorderen ook het gewenste effect hebben. Zo blijken bijvoorbeeld zwaluwen, huismussen, mezen en  spreeuwen gebruik te maken van in woninggevels aangebrachte nestkasten.

“Als ecoloog wil je altijd zorgen dat er genoeg verblijven aangeboden worden, zodat dieren zelf keuze hebben in wat wel en wat uiteindelijk niet voor hen gaat werken”, licht Nederpel toe. “Opvallend was dat sommige vogelkasten dubbel zijn gebruikt. Meerdere keren in één broedseizoen, met bijvoorbeeld meerdere legsels. Dit hebben we van zowel spreeuw als huismus vastgesteld.”

Zelfs de gierzwaluw
Ook gierzwaluwen maken gebruik van de voorziening, meldt Heijmans. “Gierzwaluwen zijn erg kritisch op hun woonomgeving en het is daarom lastig ze in zo’n nieuw gebied te krijgen”, zegt Nederpel. “Het is ongekend dat dit in nauwelijks twee jaar tijd toch is gelukt.”

Ook werden in de wijk speciale voorzieningen aangebracht voor vleermuizen. Aangezien zij zich voeden met onder andere de muggen in het waterrijke gebied, draagt hun aanwezigheid bij aan de leefbaarheid in de wijk, zegt Heijmans. De vleermuiskasten lijken tot nu toe nauwelijks gebruikt; anderzijds is het een lastig waar te nemen soort, wat uitspraken over aantallen en precieze verblijfsplaatsen bemoeilijkt, stelt Hejimans

Water en land
De woonwijk Parijsch ligt in het buitengebied van Culemborg en vormt de overgang tussen de oude stad en het rivierenlandschap met zijn karakteristieke uiterwaarden. In de wijk zijn robuuste, parkachtige groenblauwe structuren aangelegd, die zorgen onder andere voor het opvangen van overtollig water bij heftige regenbuien.

Bewust is gekozen voor een geleidelijke overgang tussen water en land, hetgeen aansluit bij het oorspronkelijke landschap van de uiterwaarden. Nederpel: “We hebben kruiden ingezaaid die veel insecten aantrekken. Samen met de al aanwezige biodiversiteit vormt dat de basis van een heel nieuw ecosysteem.”

“We treffen hier nu allerlei waterinsecten, dagvlinders en libellen, maar ook verschillende amfibiesoorten aan”, vertelt hij. “Het is mooi om te zien dat daar waar we aan de slag gaan, we de leefomgeving voor mens, plant en dier beter achterlaten dan hoe we de omgeving aantroffen.”

Natuurkaarten voor de bewoners
Om de betrokkenheid van bewoners bij het nieuwe landschap te vergroten, hebben de gemeente Culemborg en Heijmans een serie natuurkaarten gemaakt met overzichten van de aanwezige flora en fauna. Deze kaarten zijn in de wijk en op basisscholen verspreid.

De resultaten van dit onderzoek naar de biodiversiteitsmaatregelen in Parijsch zijn de eerste uit een langer lopende monitoringstudie van Heijmans, meldt de onderneming. De ecologen blijven vaak langjarig betrokken en monitoren onder andere de biodiversiteit op projecten waar Heijmans de gebiedsontwikkeling en biodiversiteitsmaatregelen heeft toegepast.

Andere nieuwsberichten

Woontoren voor jongeren op Oostenburg vormt roestbruin accent langs het spoor

26 april, 3:50

EU Mies Award 2024 voor studiepaviljoen Technische Universiteit Braunschweig

26 april, 1:57

Sofie De Caigny nieuwe voorzitter Commissie Omgevingskwaliteit en Cultureel Erfgoed Rotterdam

26 april, 12:15

Podcasts en publicatie over realiseren ruimtelijke kwaliteit bij stedelijke ontwikkeling

26 april, 10:47

Woontorens The Grace worden lager dan gepland

26 april, 2:37

Tweede Kamer neemt nieuwe huurwet aan

26 april, 11:24

Brabant gaat door met stikstofaanpak en ziet op termijn ruimte

26 april, 9:00

Kamer wil ‘tochtkorting’ voor huurder slecht geïsoleerde woning

25 april, 5:21

Provincie Friesland en gemeenten weer op één lijn over woningbouw

25 april, 1:46

Vastgoedadviseur: winkelleegstand binnensteden loopt op

25 april, 9:31
Robert MuisRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan