Copyright: Beeldenfrabriek
Copyright: Beeldenfrabriek
Copyright: Beeldenfrabriek
Copyright: Beeldenfrabriek
Copyright: Beeldenfrabriek
Copyright: Beeldenfrabriek
Copyright: Beeldenfrabriek
Copyright: Beeldenfrabriek

Bouw van natuurinclusieve woonbuurt in Arnhem gestart

17 januari, 14:43
In de Arnhemse nieuwbouwwijk Schuytgraaf is gisteren het feestelijke startsein gegeven voor de bouw van woonbuurt Ent. In het groene, noordelijkste deel van de wijk komen 56 woningen in verschillende types, die alle op een eigen manier zijn verbonden met het landschap. MIX architectuur werkte samen met landschapsontwerper MAAK space aan het ontwerp van Ent.

De noordoosthoek van Schuytgraaf, waar Ent gaat verrijzen, kent een relatief lage dichtheid. Aan de noordzijde liggen de Nederrijn, de Rijndijk en groene uiterwaarden, ten oosten van het plangebied liggen een populierenbos, een grote weide en een waterpartij. In aansluiting op deze omgeving krijgt Ent ‘wonen in het bos’ als sfeer. MIX heeft in samenwerking met MAAK space het ontwerp voor de buurt gemaakt in opdracht van ontwikkelaar VanWonen.

Wonen in het bos
Het ontwerp van de buurt gaat uit van boskavels, bospatio’s en boswoningen; elk type gaat op een eigen manier de relatie met het omliggende landschap aan. Op de boskavels komen vrijstaande en twee-onder-een-kapwoningen in een groene setting, vertelt MIX. De kavels kenmerken zich door overzichtelijke tuinen met losse beplanting, natuurlijke erfscheidingen en bomen.

De bospatio’s zijn als het ware wat meer naar binnen gekeerd. Ze vormen een ensemble rond een collectieve, groene ruimte. Parkeren wordt ondergebracht in een parkeerkoffer in het groen. De boswoningen, tot slot, zijn geclusterd in blokjes met een vrije ligging in en oriëntatie op het groen. De rijwoningen liggen, aan de rand van het plan, in de collectieve groene ruimte. Bijzondere aandacht is er voor het landschappelijk ingepast parkeren.

Abstract met accent
MIX speelt binnen het gehele plan met de nokrichtingen, wat Ent een informele uitstraling geeft. De woningen zijn steeds vormgegeven als abstracte volumes met één duidelijk accent. De vrijstaande, twee-onder-een-kap- en patiowoningen zijn gemetselde volumes zonder dakoverstek; de houten voorgevel met een royale, houten pergola vormt het duidelijke accent. De pergola volgt de contour van de gevel en zal in de loop der tijd steeds natuurlijker ogen als ze steeds verder begroeid raakt.

De rijwoningen zijn als sculpturaal volume vormgegeven, aan de voorzijde voorzien van een berging met aangekapt dak. Deze woningen worden uitgevoerd met een donkere, houten gevelbekleding en een aantal lichtere accentvlakken. Zowel bij de gemetselde als de houten woningen heeft het bureau op belangrijke hoeken in het stedenbouwkundig plan een zogenoemde ‘kijker’ geplaatst: een riante dakkapel over twee verdiepingen.

Behalve de vormgeving zorgt ook de keuze in materialen en kleuren voor samenhang. De natuurlijke materialen sluiten aan bij het landschappelijke karakter van Ent, vertelt het architectenbureau.

Natuurlijke omgeving
Verder is bij alle woningtypen de overgang van privé naar openbaar, van gebouw naar landschap, zorgvuldig vormgegeven. Zo zijn bijvoorbeeld de erfafscheidingen mee-ontworpen; ze bestaan uit wilde, gemengde hagen en bomen, vertelt het architectenbureau. De platte daken krijgen een natuurdak met kruiden en grassen.

Een grote diversiteit aan beplanting biedt voedsel en schuilmogelijkheden voor insecten, vogels en kleine zoogdieren. De woningen krijgen geïntegreerde vogel- en vleermuiskasten; insecten krijgen extra schuilmogelijkheden in een insectenhotel. Halfverharde parkeerplaatsen en wadi’s dragen bij aan zowel de natuurlijke uitstraling van de buurt als een duurzame waterhuishouding.

Volgens ontwikkelaar VanWonen worden alle 56 woningen volledig energieneutraal door toepassing van onder meer goede isolatie, zonnepanelen, topkoeling, warmteterugwinunits en groene daken.

Planning
De bouwstart werd gisteren, 16 januari, feestelijk ingeluid met het knopen van een wapeningstaaf in de fundering. Oplevering van het proiject staat gepland voor het laatste kwartaal van 2024.
Toon alles

Andere nieuwsberichten

Nieuw gebouw met laboratoria en kantoren voor Leiden Bio Science Park

Gisteren, 15:55

Mecanoo transformeert voormalig concertgebouw in Schotse Perth tot museum

Gisteren, 14:41

Porseleinen Toren in ontwikkelgebied Nieuw Delft officieel geopend

Gisteren, 11:35

MoederscheimMoonen ontwerpt nieuw bewegingscentrum voor zorglandgoed

Gisteren, 09:25

Amsterdam gaat meer woningen voor ouderen geschikt maken

Gisteren, 13:49

FNV: minister moet ingrijpen na censuur door bestuur TU Delft

Gisteren, 12:12

Gelderland wil 12.000 huizen bouwen bovenop bestaande daken

Gisteren, 10:03

Zeeland investeert miljoenen in wonen, wegen en leefbaarheid

18 april, 4:31

De Jonge: invoering Omgevingswet tot nu toe ‘rustig en stabiel’

18 april, 12:28

Amsterdam verbiedt bouw nieuwe hotels

18 april, 9:14
Robert MuisRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan