Copyright: YuconVR
Copyright: YuconVR
Copyright: YuconVR
Copyright: YuconVR
Copyright: YuconVR
Copyright: YuconVR
Copyright: MIX architectuur
Copyright: MIX architectuur
Situatie
Copyright: MIX architectuur
Copyright: MAAK space
Copyright: MAAK space
Copyright: YuconVR
Copyright: YuconVR
Copyright: YuconVR
Copyright: YuconVR
Copyright: YuconVR
Copyright: YuconVR
Copyright: MIX architectuur
Copyright: MIX architectuur
Situatie
Copyright: MIX architectuur
Copyright: MAAK space
Copyright: MAAK space

Waterrijk stadspark met duurzame woongebouwen voor Krimpen aan den IJssel

22 november 2022, 16:01
Het team van Nederlandse Bouw Unie (NBU), MAAK space en MIX architectuur heeft de tender van de gemeente Krimpen aan den IJssel voor twee woongebouwen in Centrum-Zuid gewonnen. De gebouwen E en F vormen het sluitstuk van een gebiedstransformatie, waarbij een waterrijk parklandschap de locatie vormt voor nieuwe alzijdige gebouwen.

Rondom het centrum van Krimpen aan den IJssel ondergaan gedateerde woongebieden een transformatie naar duurzame, groene woonmilieus, vertelt MIX architectuur. Voor Centrum-Zuid is een totaalvisie ontwikkeld, waarin bestaande kwaliteiten zoals het water en het landschap langs de randen rondom worden ingezet voor verdere vormgeving van het gebied.

De visie beoogt een waterrijk parklandschap als basis, waarin alzijdige woongebouwen losjes zijn geplaatst. Het park verbindt oude en nieuwe gebouwen en legt directe verbindingen met fiets- en wandelroutes. MIX architectuur maakte deze stedenbouwkundige opzet, in nauwe samenwerking met de gemeente, Rho Adviseurs, MAAK space, NBU en Qua Wonen.

Zes woongebouwen
In Centrum-Zuid komen in totaal zes appartementengebouwen. Door het winnen van de tender voor E en F is MIX architectuur de ontwerper van alle woningen in het gebied, 280 in totaal. Ruim de helft van de woningen, ondergebracht in drie gebouwen, is bestemd voor sociale huur. De  overige appartementen in de andere drie gebouwen – waaronder de gebouwen E en F – zijn koopwoningen.

Gebouw A en B zijn inmiddels in aanbouw. Naar verwachting start de NBU begin 2024 met de bouw van gebouw E. Het programma en de voetafdruk van de gebouwen E en F komen overeen, maar het karakter van de locaties verschilt. Daardoor is ook de architectuur verschillend, legt het architectenbureau uit.

Groen en hout
Gebouw E ligt centraal in de parkachtige omgeving, tussen bestaande en nieuwe gebouwen. Het groen wordt langs delen van de gevel geleid. Beplanting onttrekt ook de half verdiept gelegen parkeergarage aan het zicht. Op de begane grond liggen de gebouwentree, een intiem binnenhof met de individuele entrees en de bergingen.

Door de individuele bergingen centraal in het gebouw te plaatsen en te omringen met woningen ontstaat een open plint met woningen direct aan het park, legt MIX architectuur uit. De balkons en terrassen strekken zich uit over de volledige breedte van de woningen en geven het met hout beklede gebouw een open uitstraling.

Getrapt met daktuinen
Gebouw F is de beëindiging van Centrum-Zuid en vormt het gezicht in de richting van het Raadhuisplein. Met zijn massaopbouw creëert het een overgang tussen de luwte van het park en de reuring van het centrum; het volume is hoog en stevig aan het plein en laag en ‘ontspannen’ aan het park.

De gevels kenmerken zich door een krachtige horizontale geleding en een gris met verspringend metselwerk en houten gevelvlakken. Met de getrapte opbouw komt zonlicht dieper in het binnenhof en kent het gebouw verspringende dakvlakken met natuurtuinen.

De tussen het hof en het plein gelegen woningen aan de noordzijde profiteren extra van het hof door toevoeging van terrasruimte aan de galerij. De doorzonwoonkamers combineren zo het uitzicht op het centrum met het genot van de zon. Ook bij gebouw F is de parkeergarage half verdiept en liggen de bergingen centraal in het gebouw op de begane grond, omringd door de appartementen.

Duurzaam en gezond
In het ontwerp is maximaal ingezet op een duurzame, klimaatadaptieve, natuurinclusieve en gezonde woon- en leefomgeving, meldt het ontwerpteam. De groene daken en buitenruimten dragen bij aan het tegengaan van hittestress en de vertraging en berging van regenwater. Het ontwerp van MAAK space voorziet in een grote diversiteit in beplanting, gecombineerd met schuil- en nestmogelijkheden.

Verder is met een goed geïsoleerde gevelschil, passieve zonwering en intelligente installaties gestreefd naar het minimaliseren van de energievraag. Naast pv-panelen op het dak en een warmte-koudeopslag in de bodem maakt dit project ook gebruik van het oppervlaktewater middels aquathermie.

Volgens de ontwerpers zullen de aantrekkelijke groene collectieve ruimten rond en in de gebouwen sociale interactie stimuleren. Voorzieningen voor elektrische (deel)auto’s worden opgenomen in het plan. Eenvoudig toegankelijke fietsenbergingen en de aansluiting op wandel- en fietsroutes in het centrum bevorderen het bewegen.
Toon alles

Andere nieuwsberichten

Het Hogeland College in Uithuizen opent vernieuwd schoolgebouw

Gisteren, 16:47

Maria Vassilakou guest urban critic tijdens Stadmakerscongres 2024

Gisteren, 14:12

MVSA Architects presenteert ontwerp voor vernieuwde Galgenwaard

Gisteren, 13:15

Lijvig boek over Rietveld Schröderhuis biedt nieuwe inzichten in rol Truus Schröder

Gisteren, 11:34

Strategiedirecteur Schiphol vertrekt na ‘verschil van inzicht’

Gisteren, 15:05

Nieuwe woning kan verhuisketen op gang brengen, zegt CBS

Gisteren, 10:32

Metropoolregio wil meevallers rijksbegroting voor infrastructuur

30 oktober, 2:35

EIB: komende jaren 60.000 medewerkers in de bouw nodig

30 oktober, 10:01

Onderzoek: Duitsland heeft 400 miljard voor infrastructuur nodig

29 oktober, 1:15

Meer flexwoningen, maar meeste Nederlanders wonen liever groter

29 oktober, 10:11
Robert MuisRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial Benelux B.V.
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan