Copyright: Leitmotiv
Copyright: Leitmotiv
Copyright: Leitmotiv
Copyright: Leitmotiv
Copyright: Leitmotiv
Copyright: Leitmotiv
Copyright: Leitmotiv
Copyright: Leitmotiv
Copyright: Leitmotiv
Copyright: Leitmotiv
Copyright: Leitmotiv
Copyright: Leitmotiv
Copyright: Leitmotiv
Copyright: Leitmotiv
Copyright: Leitmotiv
Copyright: Leitmotiv

Sjouke Westhoff Architect ontwerpt woonbuurt voor oud bedrijventerrein in Capelle

17 januari, 9:34
In Capelle aan den IJssel transformeert een voormalig bedrijventerrein tot groene woonbuurt. Voor een van de deelgebieden ontwierp Sjouke Westhoff Architect drie blokken met eengezinswoningen en een appartementengebouw met grote aandacht voor kwaliteit en verwijzingen naar de geschiedenis van het gebied.

Tussen het centrum van Capelle en de Hollandse IJssel ligt het bedrijventerrein De Mient. Het fungeerde als overslagterrein van een scheepswerf en bood daarnaast ruimte aan nog een aantal industriële loodsen. De gemeente wil het terrein herontwikkelen tot een gemengd gebied waar ruimte is voor wonen en (kleinschaliger) werken.

Het bedrijventerrein is in de loop der tijd een afwijkend industrieel gebied geworden, aan alle zijden omgeven door woongebieden, waarvan het bijna steeds door water is gescheiden. Aan de westelijke zijde is dat de oude boezem De Mient, die het terrein zijn naam heeft gegeven. Bij de nieuwe bestemming van het gebied en de ambities op het vlak van verdichting en duurzaamheid, wil de gemeente het robuuste karakter van De Mient behouden.

Tegelijkertijd moet het vernieuwde gebied beter aansluiten op de omliggende woonwijken. Daartoe moet de historische watergang de Mient beter beleefbaar gemaakt worden en komt er over het terrein een langzaamverkeersroute tussen de Hollandse IJssel en het centrum van Capelle. Ook bestond de wens om het parkeren aan de straat zoveel mogelijk te vermijden en veel groen te realiseren, vertelt Sjouke Westhoff.

Ruim wonen
Westhoff en zijn bureau ontwierpen een buurt met 28 eengezinswoningen, verdeeld over drie blokken, en een gebouw met 46 appartementen. De grondgebonden woningen bieden oppervlaktes van 125 tot 200 m2 en ruimte voor werken aan huis. Een groenvoorziening tussen de grondgebonden woningen en het appartementengebouw biedt plek om te spelen en recreëren en vormt de toegangszone van het appartementencomplex.

Het appartementengebouw, dat verwijzend naar het verleden van het gebied ‘De Werf’ is gedoopt, biedt een grote verscheidenheid aan woningen met oppervlaktes van 87 tot 158 m2. Alle appartementen hebben een terras of een balkon en een eigen parkeerplaats onder in het gebouw. Naast de garage is in de plint commerciële ruimte voorzien.

Het hoge volume heeft een getrapte opbouw; in de plaatsing en vormgeving van het pand heeft het architectenbureau rekening gehouden met onder andere bezonning.

Kwaliteit
“Het is een buurtje met een redelijk hoge dichtheid en met de wensen rond het parkeren en groen was de opgave lastig”, vertelt Westhoff. “We wilden het parkeren op eigen terrein oplossen, zodat het parkeren op straat minimaal is, maar er ook geen parkeerhub elders hoefde te worden gerealiseerd. Daarin zijn we geslaagd.”

“Voor mij was het belangrijk om de toekomstige bewoners woonkwaliteit te bieden en tevens rekening te houden met de omwonenden”, zegt Westhoff. “We hebben veel brainstorms gehouden, met het team en de buurt.” Naast de parkeeroplossing en de toegevoegde groenzone zorgen de ritmiek van de gebouwen en het gekozen materiaal voor kwaliteit, legt Westhoff uit. Zo is bijvoorbeeld gekozen voor goed metselwerk met “een chiquere baksteen”.

Industrieel en ritmisch
Sjouke Westhoff Architect kreeg dan ook de complimenten van het kwaliteitsteam van de gemeente voor de zorgvuldige architectuur; voor de gemeente is dat extra van belang omdat De Mient een ‘welstandsvrij gebied’ is. De gemeente stelt er geen eisen aan vorm, kleur, detaillering en materiaalgebruik, maar eist wel dat initiatiefnemers inspiratie zoeken in de industriële, robuuste uitstraling van het plangebied.

In het ontwerp van Sjouke Westhoff Architect verwijst het woonblok aan de straatzijde met zijn zaagtanddaken naar de industriële gebouwen die voorheen in de omgeving stonden. Ook het ontwerp van het appartementengebouw heeft industriële referenties, legt Westhoff uit.

“De gemetselde penanten en daartussen die hoge, open delen, de ramen en balkons verwijzen naar bijvoorbeeld hefbruggen of de industriële architectuur van een eeuw geleden. Daar zit ook een ritmiek in die ik als uitgangpunt heb genomen”, vertelt hij. “Het appartementengebouw is feitelijk een stapeling, zoals containers op schepen. Dat resulteerde in een grid dat oplossingen bood voor de puzzel van diversiteit en bouwmogelijkheden.”

Andere nieuwsberichten

MVRDV en Orange Architects ontwerpen vooruitlopend op de wederopbouw van Oekraïne

Gisteren, 17:05

Wubben.Chan ontwerpt woongebouw nabij Marconiplein

Gisteren, 11:41

Studio A Kwadraat + OMA en Schools by Circlewood winnen competitie voor eerste Innovatie Partnerschool in Weesp

Gisteren, 10:58

Een thuiskomen voor Bedaux de Brouwer Architecten

28 november, 2:30

Vastgoedinvesteerder Signa vraagt uitstel van betaling aan

Gisteren, 15:31

Feesttoerist ook na Stay Away-campagne aangetrokken tot Amsterdam

Gisteren, 12:19

PvdA'er Henk Nijboer moet sociale agenda in aardbevingsgebied vormgeven

Gisteren, 09:57

Duits energieconcern RWE steekt 55 miljard in duurzame projecten

28 november, 4:06

Frankrijk maakt stranden, parken en bossen rookvrij

28 november, 2:48

Stedelijk Museum krijgt eind 2024 weer een beeldentuin

28 november, 11:27
Robert MuisRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2023 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan