Abonneer je nu op onze nieuwsbrieven!
Abonneren
Nee, bedankt
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
Copyright: MIX architectuur
Copyright: MIX architectuur
Copyright: MIX architectuur
Copyright: MIX architectuur
Copyright: MIX architectuur
Copyright: MIX architectuur
Copyright: MIX architectuur
Copyright: MIX architectuur
Copyright: MIX architectuur
Copyright: MIX architectuur
Copyright: MIX architectuur
Copyright: MIX architectuur
Copyright: MIX architectuur
Copyright: MIX architectuur
Copyright: MIX architectuur
Copyright: MIX architectuur
Copyright: MIX architectuur
Copyright: MIX architectuur
Copyright: MIX architectuur
Copyright: MIX architectuur
Copyright: MIX architectuur
Copyright: MIX architectuur
Copyright: MIX architectuur
Copyright: MIX architectuur

MIX architectuur transformeert gedateerd kantoorpand tot groene woonomgeving

23 april, 11:55
Een verouderd kantoorgebouw en een verharde parkeerplaats aan De Dreef in Zeist ondergaan binnenkort een transformatie tot duurzaam woongebouw met boomrijke tuin. In opdracht van Consilium Ontwikkeling maakte MIX architectuur samen met landschapsarchitect MAAK space het ontwerp voor het project, Drive genoemd.

Het voormalige kantoorpand wordt herbestemd tot een duurzaam woongebouw met appartementen en commerciële ruimten. Het gebouw ligt dicht bij de kruising van de Dreef en de Utrechtseweg, twee grote verbindingswegen in Zeist; flinke bomen aan de buitenrand van het perceel zorgen echter voor een beschutte, groene plek in de stad.

Uitbreiding in hout
De bestaande kwaliteiten van de plek en het gebouw, zoals het royaal aanwezige groen en de bruikbare bouwkundige structuur, namen MIX architectuur en MAAK space als basis voor de transformatie. Het oorspronkelijke gebouw blijft behouden, inclusief liftschachten en trappenhuizen. Op de begane grond komen in het hart van het gebouw vijf commerciële ruimten. Verdeeld over de vier woonlagen komen 75 appartementen, bedoeld voor sociale huur, middenhuur en vrije sector.

Het gebouw wordt voorzien van een optopping in houtskeletbouw met setbacks op diverse koppen. Het volume bouwt af naar de entree van het woongebied en richting de bomen. Verder wordt de bouwmassa verrijkt met houten terrassen en pergola’s, die eveneens afbouwen naar de omgeving, legt MIX architectuur uit.

De terrassen accentueren de koppen van het volume en versterken de massa. Alle bestaande raamopeningen in de dragende gevel worden vergroot door de borstwering te verwijderen. De aangebouwde houten terrassen met klimgroen sluiten aan bij de houten gevel en brengen de natuur tot direct bij de woning. De gestucte gevels zonder terrassen krijgen verspringende houten delen voor een boeiend alzijdig gevelbeeld.

Groen landschap
In de oude situatie vond parkeren zowel ondergronds als op het maaiveld plaats. Verharde rijbanen en parkeerplaatsen omsloten het gebouw. Door de aanwezige parkeerkelder enigszins te vergroten (voor parkeren en privébergingen) scheppen de architecten de mogelijkheid om de bovengrondse parkeerruimte om te vormen tot een groen landschap.

Voor deze uitbreiding worden zo min mogelijk bomen gekapt. Bovendien trekken de architecten vervolgens het bos weer door tot over de uitgebreide parkeerbak. Dit resulteert in groen tot aan de gevel en een natuurlijke stijlrand, die het gebied een rijker beeld geeft, aldus de beide architectenbureaus.

Ruimte voor wandelaars en fietsers
In overleg met de gemeente wordt de entree voor auto’s van de doorgaande weg naar de achterzijde van het woongebied verplaatst. De hellingbaan van de parkeergarage en de bezoekersparkeerplaatsen komen zo uit het zicht tussen de bomen aan de achterzijde te liggen. Het entreegebied aan de voorzijde wordt met groen en informele paden ingericht als uitnodigende plek voor voetgangers en fietsers.

In de collectieve buitenruimte kunnen bewoners elkaar ontmoeten en ontspannen. Drive krijgt verder diverse wandel- en fietspaden die aansluiten op omliggende paden en ontsluitingswegen. Naast de individuele bergingen in de kelder komen er ruime collectieve fietsenbergingen naast de entrees om het gebruik van de fiets te stimuleren.

Duurzaam gebouw
Bij het gebouw worden diverse klimaatadaptieve en natuurinclusieve maatregelen toegepast. Zo zorgen de begroeide houten terrassen en pergola’s voor zonwering en verkoeling. Het hoogste dak wordt voorzien van pv-panelen die de energie voor de woningen leveren. De lager gelegen daken worden als groendak uitgevoerd. De gevel en groene daken bieden naast verkoeling ook voedsel en schuilplaatsen aan vogels en insecten. Na transformatie heeft het gebouw energielabel A+++, aldus de architecten.

Aannemer Bouwbedrijf Nap start dit kwartaal met de (ver)bouw van Drive. Bij het project zijn verder Buro SRO Arnhem (advies ruimtelijke ontwikkeling) en Adviesbureau FTV (constructeur) betrokken. Oplevering van de woon- en werkruimten staat gepland voor het derde kwartaal van 2025.
Toon alles

Andere nieuwsberichten

MVRDV transformeert monumentaal pand voor flagshipstore elektrisch automerk

Gisteren, 16:54

Openingslezing Rotterdam Architectuur Maand voor Elma van Boxel

Gisteren, 11:22

Festival What Design Can Do verkent thema design en klimaatrechtvaardigheid

Gisteren, 10:31

Stuur nu jullie project in voor de prijs voor Interieur van het Jaar 2024

Gisteren, 09:30

PBL: provincies zouden integralere plannen moeten maken op de langere termijn

2 uur geleden

Oorzaak instorten parkeergarage snel duidelijk, denkt architect

3 uur geleden

Historische Tramhuis in Rotterdam ondergaat transformatie

Gisteren, 14:37

Architect en Rietveld-kenner Bertus Mulder overleden

Gisteren, 12:54

Noord-Holland komt met subsidie voor extra woonlaag

Gisteren, 10:00

Minder nachtvluchten op Schiphol, ban op luidste vluchten in nacht

Gisteren, 09:00
Robert MuisRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan