Abonneer je nu op onze nieuwsbrieven!
Abonneren
Nee, bedankt
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
Copyright: Heembouw Architecten
Copyright: Heembouw Architecten
Daktuin
Copyright: Heembouw Architecten
Daktuin
Copyright: Heembouw Architecten
Houten dakliggers
Copyright: Heembouw Architecten
Copyright: Heembouw Architecten
Copyright: Heembouw Architecten
Copyright: Heembouw Architecten
Copyright: Heembouw Architecten
Copyright: Heembouw Architecten
Daktuin
Copyright: Heembouw Architecten
Daktuin
Copyright: Heembouw Architecten
Houten dakliggers
Copyright: Heembouw Architecten
Copyright: Heembouw Architecten
Copyright: Heembouw Architecten
Copyright: Heembouw Architecten

Natuurinclusief distributiecentrum in Aalsmeer naar ontwerp van Heembouw Architecten

7 december 2022, 9:47
Een deels onverharde parkeerplaats die is ontworpen als een boomgaard, deels begroeide gevels die voorzien zijn van nestkastjes en een grote daktuin met twee hergebruikte kasconstructies… het nieuwe distributiecentrum voor Koninklijke Paardekooper in Aalsmeer heeft Heembouw Architecten stevig ingebed in de natuur. En zoals dat gaat met natuur; dat moet in de komende jaren nog verder groeien.

Aalsmeer, net ten zuiden van Schiphol, kent een verstedelijkt landschap vol contrasten. Aan de ene kant is er de kleinschalige, oude lintbebouwing en de woonbuurten die daar omheen gebouwd zijn. Aan de andere kant is er de bloementeelt in de kassencomplexen en de enorme bloemenveiling die daaruit is ontstaan. Daar komen de laatste tijd steeds meer distributiecentra bij. Meestal stalen dozen op betonnen vlaktes.

Bij het ontwerp voor distributiecentrum Virgo Aalsmeer, dat nu gehuurd wordt door Koninklijke Paardekooper, wilde Heembouw Architecten het echt anders aanpakken. Behalve dat het werkelijk een plek voor de natuur moest worden, wilden de architecten ook aansluiten bij de cultuurhistorie van het gebied.

Een boomgaard 
In Aalsmeer zijn nog veel boomgaarden terug te vinden. Het gebied rond het gebouw is daarom zo ingericht. “Het grid van verschillende fruitbomen sluit naadloos aan op het grid van het gebouw en het parkeren”, stelt Heembouw Architecten. Het parkeren onder de bomen gebeurt op halfverharding. Waar niet geparkeerd wordt, zoals ook achter het gebouw, is onder de bomen een bloemrijk landschap gerealiseerd.

“De opzet van de boomgaard heeft – naast het leveren van fruit, honing, hout en gras – ook een functie voor de opbouw en het behoud van biodiversiteit, de afvang van fijnstof, CO2-opslag, biologische plaagbestrijding en het vormt een recreatie-, ver­blijf- en broedplaats voor vogels en insecten”, vervolgt Heembouw Architecten. “De betonnen plint van het gebouw wordt begroeid. Dit versterkt en verbindt als deze functies op het terrein.”

Daktuin met hergebruikte kasconstructies
“Een bijzonder element is de daktuin boven de mezzanine en de expeditie. De inrichting hiervan refereert aan het omliggende landschap van de Westeinderplassen; een veen- en plassengebied. Door het afgraven van veen voor turfwinning is een kenmerkende eilandenstructuur ontstaan. En in het ontwerp van de daktuin komt die terug.”

“De plantvakken zijn voorzien van een variatie aan bomen, heesters en vaste beplanting; het padvast tussen de vakken vormt een fijne verblijfsplek voor de medewerkers van Paardekooper op deze locatie. De hergebruikte kasconstructies refereren aan de historie van deze plek en zal uiteindelijk, overwoekerd door diverse soorten klimplanten, zorgen voor voldoende schaduw op warme zomerdagen.”

Groene biotoop
Het ontwerpproces is door Heembouw Architecten vanaf de eerste kavelstudie aangevlogen vanuit de kansen en mogelijkheden die in het terrein en de directe omgeving verscholen lagen. In samenwerking met landschapsarchitect Joost Emmerik en ecoloog Matthijs Bokje is in kaart gebracht hoe vooral de lokale en inheemse biodiversiteit kon worden versterkt. 

Het braakliggende terrein met oude kassen en weilanden bleek een minimale biodiversiteitswaarde te hebben. Door in het ontwerp rekening te houden met zowel nestelmogelijkheden én voldoende voedsel te bieden, zou een groene biotoop kunnen ontstaan in het verder industriële gebied.

Nestkasten
In de gevel van het distributiecentrum zijn rondom nestkasten opgenomen. De plek van de verschillende nestkasten is afgestemd op de inrichting van het landschap. “De donkere koperen metallic gevel vormt een passend decor voor de vele groen en bruintinten van het landschap rondom en óp het gebouw”, licht Heembouw Architecten toe.

“Door de gevel op te delen in verschillende horizontale banden is een gelaagdheid ontstaan die aansluit op de verschillende gevraagde stedenbouwkundige hoogteaccenten. De verschillende lagen zijn ingevuld met een variatie aan paneelbreedtes waardoor een speels ritme in de gevel ontstaat. Een houten dakconstructie en een lichte afwerking van dak en installaties vormen een licht en warm beeld in het magazijn.” 

Gebouw af, natuur moet nog groeien
De integratie van natuur is niet alleen zichtbaar in het ontwerp, maar zorgt er ook voor dat het proces van oplevering veranderd. Waar architect en bouwer gewend zijn om bij de oplevering het definitieve eindbeeld te kunnen presenteren, is dat bij een natuurinclusief ontwerp een ander verhaal. 

“Bij de bouwkundige oplevering in het vroege voorjaar kwamen de bomen in de boomgaard voorzichtig in bloei, begonnen de klimplanten zich te ontwikkelen en was het bloemrijke gras net ingezaaid”, verklaart Heembouw Architecten. “Het afgelopen zomerseizoen was daarom pas een eerste stap op weg naar het gewenste eindbeeld.”

Het distributiecentrum is ontworpen in opdracht van Stellar Development en is gebouwd door Heembouw. Het gebouw is geheel gasloos en het dak wordt volledig voorzien van PV-panelen. Het zo’n 20.000 m2 grote gebouw is in het voorjaar opgeleverd.

Andere nieuwsberichten

Tiny Houses in de sociale huur als toekomstbestendig ontwikkelmodel

1 uur geleden

Bouw woongebouw van BULK architecten en General Architecture gestart

Vandaag, 10:40

Faculteit ITC van Universiteit Twente uitgeroepen tot BNA Beste Gebouw van het Jaar 2024

Gisteren, 20:30

Kerk hervindt buurtfunctie als supermarkt

Gisteren, 14:39

EU-partijen beloven zich in te zetten voor betere huisvesting

Vandaag, 09:40

De Jonge is nog niet tevreden over woningbouwbeleid Zuid-Holland

Vandaag, 09:00

Dashboard voor biodiversiteit kleurt vooralsnog oranje en rood

Gisteren, 12:05

Buro Lubbers breidt directie uit

Gisteren, 11:40

Francine Houben geëerd met NAF Ambassadors’ Award 2024 voor transformatie van Martin Luther King Jr. Memorial Library

22 mei, 9:30

Maatschappelijke coalitie: pak door met uitbreiding Noord-Zuidlijn

21 mei, 10:43
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan