Abonneer je nu op onze nieuwsbrieven!
Abonneren
Nee, bedankt
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
Copyright: Laurens Kuiper
Copyright: Laurens Kuiper
Copyright: Laurens Kuiper
Copyright: Laurens Kuiper
Copyright: Laurens Kuiper
Copyright: Laurens Kuiper
Copyright: Laurens Kuiper
Copyright: Laurens Kuiper
Copyright: Laurens Kuiper
Copyright: Laurens Kuiper
Copyright: Laurens Kuiper
Copyright: Laurens Kuiper
Copyright: Laurens Kuiper
Copyright: Laurens Kuiper
Copyright: Laurens Kuiper
Copyright: Laurens Kuiper
Copyright: Laurens Kuiper
Copyright: Laurens Kuiper
Copyright: Laurens Kuiper
Copyright: Laurens Kuiper
Copyright: Laurens Kuiper
Copyright: Laurens Kuiper
Copyright: Laurens Kuiper
Copyright: Laurens Kuiper
Copyright: Laurens Kuiper
Copyright: Laurens Kuiper
Copyright: Laurens Kuiper
Copyright: Laurens Kuiper
Copyright: Laurens Kuiper
Copyright: Laurens Kuiper
Copyright: Laurens Kuiper
Copyright: Laurens Kuiper
Copyright: Laurens Kuiper
Copyright: Laurens Kuiper
Copyright: Laurens Kuiper
Copyright: Laurens Kuiper
Copyright: Laurens Kuiper
Copyright: Laurens Kuiper
Copyright: Laurens Kuiper
Copyright: Laurens Kuiper

Natuurscherm rond Twents distributiecentrum krijgt vorm

19 mei 2023, 15:49
In Almelo krijgt momenteel een kilometer lang natuurscherm rond een distributiecentrum vorm. Het scherm, dat net als het dc is ontworpen door Heembouw Architecten, wordt voorzien van een keur aan klimplanten. Daarmee willen de architecten en hun opdrachtgever Stellar Development bij het complex aan de entree van XL Business Park Twente plek bieden voor flora en fauna.

Het idee voor het natuurscherm ontstond al vroeg in het ontwerpproces. De karakteristieke vorm van de kavel en de vraag naar een eenduidige gebouwvorm waren niet eenvoudig op elkaar af te stemmen. In samenwerking met landschapsarchitect Joost Emmerik werd al vrij snel een link gelegd met het Twentse coulisselandschap. De bestaande houten wal, dwars over het terrein, kon helaas niet behouden blijven, maar inspireerde het ontwerpteam om een compleet andere groene wal te ontwerpen.

Het rondom lopende natuurscherm zorgt ervoor dat een eenduidig XL-gebouwvolume ontstaat dat enerzijds aansluit bij de ambities uit het beeldkwaliteitplan en anderzijds de mogelijkheid geeft om het gebouw logistiek en energetisch efficiënt te positioneren. Doordat het natuurscherm zich als een tweede schil rondom het daadwerkelijke gebouwvolume vouwt, kunnen ook de docks aan de snelwegzijde en de benodigde parkeerplaatsen aan het zicht worden onttrokken, legt Heembouw Architecten uit.

Zo rank mogelijk ontworpen
Alles binnen het natuurscherm, de zogenoemde ‘binnenwereld’, is zo efficiënt en doelmatig mogelijk ingericht op logistiek. De constructies, van zowel het gebouw als het scherm, zijn zo rank mogelijk ontworpen om materiaalgebruik te minimaliseren. Het gebouw is voorzien van geavanceerde technologie waarmee het is voorbereid op de nieuwste ontwikkelingen op warehouse-gebied.

Het logistieke landschap buiten het natuurscherm is klimaatadaptief door het minimaliseren van verhardingen en waar nodig de toepassing van halfverhardingen, wadi’s en zandvlaktes. Zo ontstaat volgens Heembouw Architecten na verloop van tijd een helder leesbaar contrast; een functionele binnenwereld voorzien van de nieuwste techniek en een natuurinclusieve, biodiverse buitenwereld rond het gebouw.

Parametrisch ontworpen
Het natuurscherm is parametrisch ontworpen door Heembouw Architecten. Werkend met een mix van klimplanten en heesters was het mogelijk om gedurende het ontwerpproces te sturen op maximale biodiversiteit in alle seizoenen. Iedere klimplant heeft specifieke eigenschappen en voorkeuren wat betreft zijn oriëntatie en klimsteunen - dat gegeven vormde de basis van het ontwerp.

Voor een maximale bijdrage aan de lokale biodiversiteit was het daarbij van belang om ook de bloeiperiode en productie van nectar en pollen als parameter mee te wegen. Zodoende kan het natuurscherm gedurende het gehele jaar voldoende voedsel produceren voor de aanwezige bijen, vlinders, vogels en vleermuizen.

De data van al deze parameters is vertaald in een script. Dat script heeft de volgorde van de beplanting willekeurig bepaald, waardoor de biodiversiteit na enkele jaren leesbaar wordt en het uiterlijk van de gevel zal gaan bepalen. De groeihoogte van iedere unieke plant is uiteindelijk bepalend geweest voor het type klimsteun dat in elk vak wordt toegepast, waarmee de invulling van het scherm door de beplanting is bepaald.

Het gebouw wordt aangesloten op een centraal sprinklersysteem en is volledig voorzien van pv-panelen. De oplevering van het 40.000 vierkante meter omvattend dc wordt later dit jaar verwacht. Het zal vervolgens nog enige jaren duren voordat het natuurscherm volledig begroeid is.

Vorig jaar spraken we in de Architectenweb Podcast onder andere over dit project met Hugo Stevens en Diederik de Jonge van Heembouw Architecten

Andere nieuwsberichten

Tiny Houses in de sociale huur als toekomstbestendig ontwikkelmodel

Vandaag, 14:30

Bouw woongebouw van BULK architecten en General Architecture gestart

Vandaag, 10:40

Faculteit ITC van Universiteit Twente uitgeroepen tot BNA Beste Gebouw van het Jaar 2024

Gisteren, 20:30

Kerk hervindt buurtfunctie als supermarkt

Gisteren, 14:39

EU-partijen beloven zich in te zetten voor betere huisvesting

Vandaag, 09:40

De Jonge is nog niet tevreden over woningbouwbeleid Zuid-Holland

Vandaag, 09:00

Dashboard voor biodiversiteit kleurt vooralsnog oranje en rood

Gisteren, 12:05

Buro Lubbers breidt directie uit

Gisteren, 11:40

Francine Houben geëerd met NAF Ambassadors’ Award 2024 voor transformatie van Martin Luther King Jr. Memorial Library

22 mei, 9:30

Maatschappelijke coalitie: pak door met uitbreiding Noord-Zuidlijn

21 mei, 10:43
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan