Copyright: Heembouw Architecten
Copyright: Heembouw Architecten
Copyright: Heembouw Architecten
Copyright: Heembouw Architecten
Copyright: Heembouw Architecten
Copyright: Heembouw Architecten
Copyright: Heembouw Architecten
Copyright: Heembouw Architecten
Copyright: Heembouw Architecten
Copyright: Heembouw Architecten
Copyright: Heembouw Architecten
Copyright: Heembouw Architecten
Copyright: Heembouw Architecten
Copyright: Heembouw Architecten

Heembouw Architecten ontwerpt kilometer lang natuurscherm rond distributiecentrum

10 augustus 2022, 14:02
Aan de entree van XL Businesspark Twente in Almelo verrijst een multi-tenant distributiecentrum dat voorzien wordt van een kilometer lang natuurscherm met een grote variatie aan klimplanten. Het natuurinclusieve gebouw is in opdracht van in opdracht van Stellar Development ontworpen door Heembouw Architecten.

Het idee voor het natuurscherm ontstond al vroeg in het ontwerpproces, geeft Heembouw Architecten aan. De karakteristieke vorm van de kavel en de vraag naar een eenduidige gebouwvorm waren niet eenvoudig op elkaar af te stemmen. In samenwerking met landschapsarchitect Joost Emmerik werd al vrij snel een link gelegd met het Twentse coulisselandschap. De bestaande houten wal, dwars over het terrein, kon helaas niet behouden blijven, inspireerde het ontwerpteam om een compleet andere groene wal te creëren.

Technische kern en natuurlijke schil
Het rondom lopende natuurscherm zorgt ervoor dat een eenduidig XL gebouwvolume ontstaat dat enerzijds perfect aansluit bij de ambities uit het beeldkwaliteitplan en anderzijds de mogelijkheid geeft om het gebouw logistiek en energetisch efficiënt te positioneren. Doordat het natuurscherm zich als een tweede schil rondom het daadwerkelijke gebouwvolume vouwt, kunnen ook de docks aan de snelwegzijde en de benodigde parkeerplaatsen aan het zicht worden onttrokken, legt Heembouw Architecten uit. 

Alles binnen het natuurscherm, de zogenoemde ‘binnenwereld’, is zo efficiënt en doelmatig mogelijk ingericht op logistiek. De constructies, van zowel het gebouw als het scherm, zijn zo rank mogelijk ontworpen om materiaalgebruik te minimaliseren. Het gebouw is voorzien van geavanceerde technologie waarmee het is voorbereid op de nieuwste ontwikkelingen op warehouse-gebied.

Het logistieke landschap buiten het natuurscherm is klimaatadaptief door het minimaliseren van verhardingen en waar nodig de toepassing van halfverhardingen, wadi’s en zandvlaktes. Zo ontstaat na verloop van tijd een helder leesbaar contrast; een functionele binnenwereld voorzien van de nieuwste techniek en een natuurinclusieve, biodiverse buitenwereld rond het gebouw.

Parametrisch ontworpen biodiversiteit
Het natuurscherm is parametrisch ontworpen door Heembouw Architecten. Werkend met een mix van klimplanten en heesters was het mogelijk om gedurende het ontwerpproces te sturen op maximale biodiversiteit in alle seizoenen. Iedere klimplant heeft specifieke eigenschappen en voorkeuren wat betreft zijn oriëntatie en klimsteunen – dat gegeven vormde de basis van het ontwerp. 

Voor een maximale bijdrage aan de lokale biodiversiteit was het daarbij van belang om ook de bloeiperiode en productie van nectar en pollen als parameter mee te wegen. Zodoende kan het natuurscherm gedurende het gehele jaar voldoende voedsel produceren voor de aanwezige bijen, vlinders, vogels en vleermuizen.

De data van al deze parameters is vertaald in een script. Dat script heeft de volgorde van de beplanting willekeurig bepaald, waardoor de biodiversiteit na enkele jaren leesbaar wordt en het uiterlijk van de gevel zal gaan bepalen. De groeihoogte van iedere unieke plant is uiteindelijk bepalend geweest voor het type klimsteun dat in elk vak wordt toegepast, waarmee de invulling van het scherm door de beplanting is bepaald.

Het gebouw wordt aangesloten op een centraal sprinklersysteem en is volledig voorzien van pv-panelen. Heembouw start in september met de bouw van het 40.000 m2 grote pand. Oplevering wordt halverwege 2023 verwacht. Het zal vervolgens nog enige jaren duren voordat het natuurscherm volledig begroeid is.

Andere nieuwsberichten

Nieuw gebouw met laboratoria en kantoren voor Leiden Bio Science Park

19 april, 3:55

Mecanoo transformeert voormalig concertgebouw in Schotse Perth tot museum

19 april, 2:41

Porseleinen Toren in ontwikkelgebied Nieuw Delft officieel geopend

19 april, 11:35

MoederscheimMoonen ontwerpt nieuw bewegingscentrum voor zorglandgoed

19 april, 9:25

Amsterdam gaat meer woningen voor ouderen geschikt maken

19 april, 1:49

FNV: minister moet ingrijpen na censuur door bestuur TU Delft

19 april, 12:12

Gelderland wil 12.000 huizen bouwen bovenop bestaande daken

19 april, 10:03

Zeeland investeert miljoenen in wonen, wegen en leefbaarheid

18 april, 4:31

De Jonge: invoering Omgevingswet tot nu toe ‘rustig en stabiel’

18 april, 12:28

Amsterdam verbiedt bouw nieuwe hotels

18 april, 9:14
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan