Bedaux de Brouwer Architecten – genomineerd voor prijs Architect van het Jaar 2022

16 september 2022, 9:00
Groot vakmanschap. Werk met een enorme intelligentie. Architectuur die zich altijd bescheiden opstelt naar zijn omgeving, maar tegelijkertijd wel zijn plek in durft te nemen. Het werk van Bedaux de Brouwer Architecten kan op grote waardering rekenen van de jury. Daarbij prijst de jury de consistente werkwijze van het bureau, het feit dat het lange ontwikkellijnen volgt. Werkend volgens een eigen traditie, maar die traditie ook steeds weten te bevragen en te herdefiniëren.

https://vimeo.com/747424465

Voor de prijs voor Architect van het Jaar 2022 heeft een onafhankelijke jury vijf nominaties aangewezen: Architectuur Maken, Bedaux de Brouwer Architecten, Orange Architects, Team V Architectuur en Werkstatt.

Van de genomineerden zijn de afgelopen periode videoportretten gemaakt. Iedere architect en ruimtelijk ontwerper in Nederland roepen wij nu op om zijn/haar stem uit te brengen op de genomineerde die deze prijs wat haar/hem betreft het meeste verdient.

De genomineerde architect, of collectief van architecten, dat de meeste stemmen ontvangt, zal tijdens de feestelijke prijsuitreiking op 12 oktober van dit jaar de prijs voor Architect van het Jaar 2022 uitgereikt krijgen.

Naast de eer is aan de Architect van het Jaar 2022 ook ook een geldprijs van 5.000 euro verbonden, mogelijk gemaakt door Reynaers Aluminium en Forster.

Bekijk de vijf nominaties en breng jouw stem

De nominaties zijn gekozen door een onafhankelijke jury bestaande uit architect Marianne Loof (LEVS Architecten), landschapsarchitect Steven Delva (Delva Landscape Architecture & Urbanism), stedenbouwkundige Tess Broekmans (Urhahn) en ontwikkelaar Tobias Verhoeven (Synchroon).

Bedaux de Brouwer Architecten
Een groot vakmanschap. Werk met een enorme intelligentie. Architectuur die zich altijd bescheiden opstelt naar zijn omgeving, maar tegelijkertijd wel zijn plek in durft te nemen. Het werk van Bedaux de Brouwer kan op grote waardering rekenen van de jury. Daarbij prijst de jury de consistente werkwijze van het bureau, het feit dat het lange ontwikkellijnen volgt. Het bureau bouwt voort op het eerdere werk van het bureau, op het werk van de eerdere generaties Bedaux, maar weet zichzelf ook continu te vernieuwen. Werkend volgens een eigen traditie, maar die traditie ook steeds weten te bevragen en te herdefiniëren.

“Tradities worden vaak begrepen als voortzettingen van eerdere vormen en gebruiken, maar een traditie kan alleen overleven wanneer er hier en nu betekenis aan wordt gegeven. Een traditie is geen product van het verleden, het is een inventie van het heden”, schrijft architectuurhistoricus Hans Ibelings in het boek over het werk van Bedaux de Brouwer Architecten dat afgelopen jaar uitkwam. “In de architectuur worden tradities geconstrueerd en gereconstrueerd met elk nieuw project. Het betekent dat het huidige werk van Bedaux de Brouwer niet door tradities wordt bepaald, maar omgekeerd, dat het huidige werk de traditie voedt en in leven houdt. [...] “Met elk nieuw project schijnt de architectuur van Bedaux de Brouwer licht op de eigen erfenis.”

De afgelopen jaar heeft Bedaux de Brouwer zijn benadering op allerlei opgaven toegepast. En het is iedere keer raak, ziet de jury. In de oude binnenstad van Breda construeerde het een paar straatwanden met zo’n grote vanzelfsprekendheid dat het moeilijk voorstelbaar is dat die er niet altijd al waren. In Vogelensangh ontwierp Bedaux de Brouwer een even abstract als sculpturaal bakstenen ontvangstpaviljoen voor de daar gevestigde baksteenfabrikant. Op Strijp R in Eindhoven ontwierp het een ingetogen woonbuurt voorzien van rijk metselwerk. In Tilburg transformeerde het bureau een oude kerk tot woongebouw, waarbij het middenschip van de kerk vrijgehouden is als gemeenschappelijke ruimte voor de bewoners. Het summum werd bereikt met de uitbreiding van Singer Laren – hier spiegelde het bureau de bestaande tentoonstellingsvleugel in een nieuw en voegde het ‘n spectaculair café toe als pendant van de oude villa waaruit het museum ooit begon.

Naast deze wat grotere projecten, ontwerpt Bedaux de Brouwer ook veel woningen voor particulieren. Dergelijke woningen vertegenwoordigen altijd de droom van de bewoners, stelt de jury, maar bij Bedaux de Brouwer zijn de woningen ook altijd ook meer dan dat, zijn ze ook voor anderen interessant, en verhouden ze zich ook echt tot de buurt.

Een van de sleutelwerken in de geschiedenis van Bedaux de Brouwer is het Cobbenhagengebouw in Tilburg (1950-1962). Het universiteitsgebouw mocht het bureau onlangs renoveren en de architecten merkten daarbij dat de principes die het Cobbenhagengebouw zijn kwaliteiten geeft nog altijd leidend zijn binnen het bureau. De heldere organisatie, de overmaat aan ruimte, de eerlijke materialen die erin toegepast zijn, de afwisseling van de transparante en dicht delen, de compositie… 

Bedaux de Brouwer wordt momenteel geleid door architect Thomas Bedaux. Na zijn grootvader Jos. Bedaux en vader Peer Bedaux vertegenwoordigt hij de derde generatie architecten in het familiebedrijf. Zijn broer Pieter, waarmee hij jarenlang samenwerkte, is onlangs in Antwerpen een eigen bureau begonnen. Binnen het groeiende bureau betekent het dat er ruimte ontstaat voor een volgende generatie, van buiten de familie, om een grotere rol in het bureau te spelen. Die nieuwe dynamiek wordt ondersteund door het feit dat het bureau na 85 jaar vertrekt uit het huis waar het bureau ooit begon. In het voorjaar van 2023 verhuist het naar de voormalige rechtbank in de binnenstad van Tilburg dat het zelf eerder ontworpen heeft. Net als bij tradities vraagt ook het eigen werk erom vanuit het heden steeds opnieuw herijkt te worden.

Meer informatie: www.bedauxdebrouwer.nl 
Toon alles

Andere nieuwsberichten

Peter van Assche – genomineerd voor prijs Architect van het Jaar 2023

46 minuten geleden

Wiegerinck ontwerpt in CLT voor Maastricht UMC+

1 uur geleden

Laatste regiowinnaars Eo Wijersprijs 2022-2023 bekend

Gisteren, 14:29

Door oud-leerlingen vernieuwd Gymnasium Beekvliet officieel geopend

Gisteren, 10:13

Redactie universiteitsblad TU/e: bestuur beperkt persvrijheid

8 minuten geleden

Woningen in EU voor het eerst sinds 2014 goedkoper dan jaar eerder

Gisteren, 16:24

BAI organiseert ontwerpprijsvraag voor nieuwe entree Bossche begraafplaats

Gisteren, 15:12

Onderzoek: middelgrote centra minder in trek bij winkelpubliek

2 oktober, 2:31

Instituten: energietransitie in Europa moet versnellen

2 oktober, 10:21

Stikstoffabriek in Groningse Zuidbroek dit weekend operationeel

29 september, 10:54
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2023 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan