Het plangebied
Copyright: Strootman Landschapsarchitecten
Het plangebied
Copyright: Strootman Landschapsarchitecten
Op verkenning in het plangebied
Copyright: Strootman Landschapsarchitecten
Op verkenning in het plangebied
Copyright: Strootman Landschapsarchitecten
Op verkenning in het plangebied
Copyright: Strootman Landschapsarchitecten
Op verkenning in het plangebied
Copyright: Strootman Landschapsarchitecten
Het plangebied
Copyright: Strootman Landschapsarchitecten
Het plangebied
Copyright: Strootman Landschapsarchitecten
Op verkenning in het plangebied
Copyright: Strootman Landschapsarchitecten
Op verkenning in het plangebied
Copyright: Strootman Landschapsarchitecten
Op verkenning in het plangebied
Copyright: Strootman Landschapsarchitecten
Op verkenning in het plangebied
Copyright: Strootman Landschapsarchitecten

Strootman Landschapsarchitecten wint tender bij nieuwe wijk in Barendrecht

25 mei, 14:44
De gemeente Barendrecht heeft de opdracht voor het ontwerp van de buitenruimte voor de nieuwe wijk De Stationstuinen gegund aan Strootman Landschapsarchitecten. Het bureau wil de openbare ruimte inzetten voor een goede aansluiting op de omgeving en voor een karakter- en sfeervolle groene stadswijk in een voormalig zakelijk en anoniem gebied.

Direct grenzend aan het station Barendrecht ligt een bedrijventerrein dat de gemeente wil transformeren naar een aantrekkelijke en groene woon- en werkwijk. In dit gebied van 40 hectare komen zo’n 3.500 woningen en circa 67.000 m2 voorzieningen, variërend van werken, horeca en dienstverlening tot retail en onderwijs.

Groen, bereikbaar, inclusief
De goede bereikbaarheid en de nabijheid van alle faciliteiten die de stad biedt, geeft de locatie potentie. De Stationstuinen moet een stedelijk gebied met een dorps karakter worden. De auto’s zijn er straks grotendeels uit beeld verdwenen, kinderen hebben er de ruimte om te spelen en groen en water bepalen er de sfeer, legt Strootman Landschapsarchitecten uit.

“De openbare ruimte speelt een cruciale rol in de beleving van de wijk”, aldus het bureau. In het voorstel van Strootman Landschapsarchitecten rust de invulling van de openbare ruimte op drie pijlers: ‘gezond bereikbaar’, ‘groen en bewust’ en ‘een plek voor iedereen’. In het ontwerptraject werkt het bureau nauw samen met de gemeente Barendrecht, Rademacher / De Vries (stedenbouwkundig plan) en Emborion Vastgoed. De gebiedsvisie is in opdracht van de gemeente opgesteld door Urban Synergy en Wissing ruimtelijke denkers.

Aanhechting
Strootman Landschapsarchitecten streeft met zijn plan naar een goede aanhechting tussen het dorpscentrum en De Stationstuinen: de aansluiting op het Spoorpark, in samenhang met het Stationsplein en de inrichting van de blusvijver.

Het bureau wil de nieuwe wijk “op een aantrekkelijke, overtuigende en royale manier” aansluiten op het Spoorpark, gelegen op het dak van het station. Van een betere aansluiting kunnen volgens Strootman Landschapsarchitecten, naast de nieuwe wijk zelf, ook omliggende wijken profiteren.

Zakelijk en zacht
De rationele en zakelijke wereld van spoor en bedrijventerrein kunnen binnen de ontwikkeling juist een kwaliteit worden door de inzet van stevige tegenhangers, legt het bureau verder uit. Die tegenhangers kunnen er komen met (bloemrijk) groen in verschillende gedaantes.

“Waar er ruimte in de grond is, zullen we veel opgaande beplanting zien, in de vorm van bomen en heesters”, geeft Strootman Landschapsarchitecten als voorbeeld. “En als de ruimte er niet is, kiezen we voor geveltuintjes in eigen beheer, begroeide gevels, daken en pergola’s.” Op die manier wil het bureau een omgeving creëren die “hard en zacht tegelijk” is, en een groene stadswijk met karakter en sfeer. 

Andere nieuwsberichten

Zorgvuldige renovatie en uitbreiding voor Pniëlschool in Rotterdam Zuid naar ontwerp van EGM Architecten

1 juli, 2:13

Nieuwe woongebouwen in stempelwijk met variatie en kleurig voorkomen

30 juni, 5:30

Mirck Architecture ontwerpt nieuw houten hotel rond bestaand houten restaurant

30 juni, 4:56

Benthem Crouwel Architects ontwerpt woning op hoogste punt van Amersfoort

30 juni, 4:02

Een op veertien bewoners sociale huurwoning verdient te veel

1 juli, 3:00

Rookmelders in alle woningen verplicht

1 juli, 1:11

Bouwer jacht Bezos trekt voornemen aanvraag demontage De Hef in

1 juli, 11:29

Dag van de Ontwerpkracht in teken van urgente opgaven

29 juni, 2:40

Bedrijven op de Zuidas gaan 's nachts het licht uitdoen

29 juni, 9:52

Utrecht steekt miljoenen in ov voor woningbouw

29 juni, 9:09
Robert MuisRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
VELUX Commercial
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Mobilane
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
ISMT B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan