Derde verdieping, sociale ruimte
Copyright: Today's Brew
Derde verdieping, sociale ruimte
Copyright: Today's Brew
Derde verdieping, terras aan de sociale ruimte
Copyright: Today's Brew
Derde verdieping, sociale ruimte
Copyright: Today's Brew
Derde verdieping, sociale ruimte
Copyright: Today's Brew
Derde verdieping, kantoorruimte Emborion
Copyright: Today's Brew
Derde verdieping, kantoorruimte Emborion
Copyright: Today's Brew
Derde verdieping, kantoorruimte Emborion
Copyright: Today's Brew
Derde verdieping, kantoorruimte Emborion
Copyright: Today's Brew
Derde verdieping, kantoorruimte Emborion
Copyright: Today's Brew
Derde verdieping, kantoorruimte Emborion
Copyright: Today's Brew
Derde verdieping, kantoorruimte Emborion
Copyright: Today's Brew
Derde verdieping, nieuwe gevel aan het terras
Copyright: Today's Brew
Compacte overlegruimte
Copyright: Today's Brew
Het nieuwe trappenhuis
Copyright: Today's Brew
Het nieuwe trappenhuis
Copyright: Today's Brew
Het nieuwe trappenhuis
Copyright: Today's Brew
Het nieuwe trappenhuis
Copyright: Today's Brew
Het nieuwe trappenhuis
Copyright: Today's Brew
Tweede verdieping, het kantoor van Oxin Growers
Copyright: Today's Brew
Tweede verdieping, het kantoor van Oxin Growers
Copyright: Today's Brew
Tweede verdieping, het kantoor van Oxin Growers
Copyright: Today's Brew
Tweede verdieping, het kantoor van Oxin Growers
Copyright: Today's Brew
Tweede verdieping, het kantoor van Oxin Growers
Copyright: Today's Brew
Tweede verdieping, het kantoor van Oxin Growers
Copyright: Today's Brew
Tweede verdieping, het kantoor van Oxin Growers
Copyright: Today's Brew
Tweede verdieping, het kantoor van Oxin Growers
Copyright: Today's Brew
Tweede verdieping, het kantoor van Oxin Growers
Copyright: Today's Brew
Tweede verdieping, het kantoor van Oxin Growers
Copyright: Today's Brew
Het nieuwe trappenhuis
Copyright: Today's Brew
Het nieuwe trappenhuis
Copyright: Today's Brew
Copyright: sherylleysner
Derde verdieping, sociale ruimte
Copyright: Today's Brew
Derde verdieping, sociale ruimte
Copyright: Today's Brew
Derde verdieping, terras aan de sociale ruimte
Copyright: Today's Brew
Derde verdieping, sociale ruimte
Copyright: Today's Brew
Derde verdieping, sociale ruimte
Copyright: Today's Brew
Derde verdieping, kantoorruimte Emborion
Copyright: Today's Brew
Derde verdieping, kantoorruimte Emborion
Copyright: Today's Brew
Derde verdieping, kantoorruimte Emborion
Copyright: Today's Brew
Derde verdieping, kantoorruimte Emborion
Copyright: Today's Brew
Derde verdieping, kantoorruimte Emborion
Copyright: Today's Brew
Derde verdieping, kantoorruimte Emborion
Copyright: Today's Brew
Derde verdieping, kantoorruimte Emborion
Copyright: Today's Brew
Derde verdieping, nieuwe gevel aan het terras
Copyright: Today's Brew
Compacte overlegruimte
Copyright: Today's Brew
Het nieuwe trappenhuis
Copyright: Today's Brew
Het nieuwe trappenhuis
Copyright: Today's Brew
Het nieuwe trappenhuis
Copyright: Today's Brew
Het nieuwe trappenhuis
Copyright: Today's Brew
Het nieuwe trappenhuis
Copyright: Today's Brew
Tweede verdieping, het kantoor van Oxin Growers
Copyright: Today's Brew
Tweede verdieping, het kantoor van Oxin Growers
Copyright: Today's Brew
Tweede verdieping, het kantoor van Oxin Growers
Copyright: Today's Brew
Tweede verdieping, het kantoor van Oxin Growers
Copyright: Today's Brew
Tweede verdieping, het kantoor van Oxin Growers
Copyright: Today's Brew
Tweede verdieping, het kantoor van Oxin Growers
Copyright: Today's Brew
Tweede verdieping, het kantoor van Oxin Growers
Copyright: Today's Brew
Tweede verdieping, het kantoor van Oxin Growers
Copyright: Today's Brew
Tweede verdieping, het kantoor van Oxin Growers
Copyright: Today's Brew
Tweede verdieping, het kantoor van Oxin Growers
Copyright: Today's Brew
Het nieuwe trappenhuis
Copyright: Today's Brew
Het nieuwe trappenhuis
Copyright: Today's Brew
Copyright: sherylleysner

Complete transformatie voor kantoorpand van Emborion door sherylleysner

16 februari, 13:00
In het fruitpacking district, een bedrijventerrein nabij het treinstation van Barendrecht, staat een vierlaags kantoorgebouw van Emborion Vastgoed. In opdracht van het vastgoedbedrijf heeft het bureau voor interieurarchitectuur sherylleysner het pand een grote make over gegeven. Niet alleen ontwierp het bureau de kantoorruimten voor de verschillende gebruikers van het pand, ook deed sherylleysner enkele ingrepen waarmee het gebouw op een aantal plekken transparanter werd.

Het bureau sherylleysner was een van de partijen die eind 2020 door Emborion Vastgoed werd benaderd voor de herinrichting van een kantoorgebouw in Barendrecht. Het pand, gelegen in het zogenoemde fruitpacking district nabij het NS-station van Barendrecht, was flink getroffen door een brand. Sherylleysner kreeg de opdracht op basis van het portfolio en het procesvoorstel.

Emborion is voortgekomen uit het familiebedrijf Olympic Fruits en pas recent gestart om vastgoed te (her)ontwikkelen. De onderneming werkt momenteel samen met de gemeente Barendrecht aan de ontwikkeling van een nieuwe woonwijk: de Stationstuinen. Deze groene, autoluwe stadswijk moet op de huidige plek van het fruitpacking district komen.

Brede opgave
De vastgoedonderneming behoort zelf tot de gebruikers van het pand; ze houdt kantoor op de bovenste (de derde) verdieping. Emborion wilde van de grootscheepse herinrichting van het kantoorgebouw gebruik maken om meteen de vloeroppervlakte van deze verdieping, die het zwaarst beschadigd was, uit te breiden door een aanpassing van het dakterras. Daarnaast moest de gevel op de begane grond worden aangepast en verdiende het terrein voor en naast het pand een opwaardering. Ook hiervoor heeft sherylleysner een ontwerp gemaakt; waar nodig werd dit bouwkundig uitgewerkt door JML Bouw, dat ook de realisatie begeleidde.

Vanaf een heringericht voorpleintje voert een trap, vernieuwd met ruwe natuurstenen bekleding, naar de begane grond van het kantoorgebouw. Rechts van de entree bevindt zich, achter een glazen gevel, het trappenhuis met lift. Aan de linkerzijde is de voorheen gesloten gevel van de begane grond transparant gemaakt met een vliesgevel die overeenkomt met die aan de andere zijde van het gebouw.

Begane grond
De begane grond is vooral ingericht op algemeen gebruik. Hier bevinden zich de ontvangstbalie, een directiekamer van Emborion, een grote vergaderruimte van huurder Oxin Growers en een kleine vergaderruimte. Alle tafels, de receptiebalie en een grote, in bamboe uitgevoerde, plantenbak zijn door sherylleysner ontworpen met de van het bureau bekende organische en afgeronde vormen. Boven een zithoek en in de kantoor- en vergaderruimten hangen lampen met handgemaakte keramische armaturen van Ruwe Bolster.

In de centrale entree komt van dit merk overigens nog een groot pendelarmatuur, als een pièce de résistance, vertelt Sheryl Leysner. De lamp krijgt, verwijzend naar de achtergrond van de gebouwgebruikers en het gebied, een op een artisjok gebaseerde vormgeving. De kenmerkende lampen van Ruwe Bolster duiken trouwens, in uiteenlopende uitvoeringen, op in het hele pand: van de kantoren tot het trappenhuis en de toiletten.

Momenteel wordt op de begane grond nog een multifunctionele ruimte ingericht voor flexwerkplekken en bijeenkomsten van grote groepen. Hier krijgen ook dochterondernemingen van Emborion op het gebied van gebiedsontwikkeling en place making een (tijdelijke) plek. Die ondernemingen verhuizen mogelijk naar een ander pand als er een grotere huurder voor de eerste verdieping zich meldt. Dat is de enige verdieping die nog leeg staat. Wanneer de bouw van de Stationstuinen start zal de multifunctionele ruimte fungeren als informatiecentrum.

Tweede trappenhuis
Aan de achterzijde in het gebouw heeft sherylleysner een (verborgen) noodtrappenhuis omgevormd tot een zichtbare en aantrekkelijke tweede verticale verbinding. Een belangrijke reden hiervoor is dat het kantoorpand ligt op de hoek van twee logistieke centra, die echter in de nabije toekomst worden gesloopt. “Die gevels komen straks vrij en daarin kunnen we dan ook ramen plaatsen”, zegt Leysner. Het pand heeft dan als het ware geen achterkant meer en alle ruimten worden dan even aantrekkelijk voor de gebruikers.

Sherylleysner heeft een nieuwe, organisch gevormde trap geplaatst in een transparante vide over de volledige hoogte van het gebouw. De gesloten wanden zijn op elke verdieping vervangen door glazen (brandwerende) wanden, waardoor nu ook op elke kantoorvloer de verbinding met de andere verdiepingen voelbaar is. Het bestaande trappenhuis met lift gaf die ervaring niet, aldus Leysner.

Het nieuwe trappenhuis biedt de kantoorvloeren ook een uitbreiding van verblijfsruimte; het is ruim genoeg om een zitje te plaatsen waar je even rustig kunt bellen of overleggen. Boven de trappen fladderen vilten vlinderlampen, wederom verwijzend naar de natuur. De kleurrijke lampen zijn tot stand zijn gekomen door middel van een samenwerking tussen Ruwe Bolster en Fields. Het voorheen puur functionele en gesloten noodtrappenhuis draagt nu bij aan de uitstraling van het kantoorpand.

Kantoorvloeren
Op de verdiepingen heeft sherylleysner de interieurs voor de huidige gebruikers van het pand ontworpen; de derde verdieping biedt plek aan Emborion (inclusief sociale ruimte), de tweede verdieping huisvest Oxin Growers. Beide interieurs vertonen een in basis overeenkomstige ontwerpbenadering, maar hebben elk een andere uitwerking in stijl. Zo is bijvoorbeeld bij Emborion natuursteen en notenhout toegepast, wat zorgt voor een zowel chiquere als warme uitstraling. Bij Oxin Growers is voor alle houten toepassingen blank eiken gekozen, omdat dit wat ‘gewonere’ hout beter past bij de bezoekers die het bedrijf hier ontvangt. De vloeren in de open ruimte bij Emborion en in de gemeenschappelijke verkeersruimten zijn uitgevoerd in bamboe. Alle vergaderruimten, belcellen en directiekamers zijn uitgevoerd met tapijttegels.

Oxin Growers heeft een compacte en overzichtelijke open kantoorvloer in het midden, die is opgedeeld in kleinere groepjes werkplekken voor steeds zo’n vier tot acht personen. Zo kan iedereen rustig werken. Het verlaagd plafond is hier, net als bij Emborion, deels weggelaten en afgewerkt met akoestisch spuitwerk in een warme natuurlijke kleur. De hoogte- en kleurverschillen in het plafond geven een prettig ruimtelijk effect, doordat het de open ruimte opdeelt in duidelijke zones.

Over de lengte liggen aan weerszijden van de open vloer diverse kantoorruimten achter glazen wanden, evenals twee belcellen en kleine overlegruimte. De wanden zijn voorzien van kleurig vilt in strakke, maar ronde vormen, dat zowel decoratief als geluiddempend werkt. Door de glazen wanden valt daglicht tot in het middengebied.

Werk en ontspanning
De bovenverdieping biedt ruimte aan Emborion, dat hier een aantal open werkplekken, een gesloten kantoor en een royale boardroom heeft. Ook hier is een aantal kleinere afgesloten ruimten voor een ongestoord telefoongesprek of overleg. De (glazen) wanden van in de ruimte geplaatste volumes hebben afgeronde hoeken en op de open vloer staat wederom een organisch gevormde, verrijdbare plantenbak.

Ook bevindt zich op deze verdieping de sociale ruimte voor evenementen van Emborion Vastgoed. Dit deel van de verdieping heeft een horeca-achtige uitstraling – en niet alleen door de aanwezigheid van een groot barmeubel. Aan één zijde van het rondlopende meubel staan barkrukken; aan de andere zijde gaat de bar over in een bank, die is georiënteerd op de grote glazen pui van het terras.

Leysner heeft hier een nieuwe, gebogen gevel toegepast, die volledig open kan worden gezet. Met de nieuwe gevel is bovendien binnen meer ruimte gecreëerd ten opzichte van de oorspronkelijke situatie. Ook het terras is door sheryleysner opnieuw ingericht met een golvende zitbank, plantenbakken en natuurstenen tegels. Bij de luifel heef heeft het bureau aan de onderzijde de antracietkleurige panelen vervangen door een houten lattenplafond, dat aansluit op het interieur en tegelijkertijd het pand aan de buitenkant een vriendelijke, warme uitstraling geeft.

Speciaal ontworpen voor de sociale ruimte is ook een lange bank met dubbel gekromde rugleuning. “Dat was wel een uitdaging om te bekleden”, vertelt Leysner. De kwalitatief duurzame stoffen voor de meubels, het linnen behang, de warme kleuren, het notenhout en bamboe geven de verdieping een uitstraling die nauwelijks nog aan een kantoorruimte doet denken.

Geen achterkant
De buitenruimte, tot slot, kreeg eveneens een herontwerp. Voor het pand is een mediterraan geïnspireerde verblijfsplek gecreëerd in de vorm van pleintje met natuurstenen tegels en zitbanken. De plantenborders langs de gevel zijn voorzien van bamboe en het donkere grond is hier vervangen door witte steentjes. De schuin geplaatste kolommen zijn juist donkerder gemaakt.

“We zijn hier nog niet klaar”, zegt Leysner. “Een pand op de hoek heeft geen achterkant. Zeker als straks hier het logistiek centrum is gesloopt moet ook die gevel representatief uitzien. De hoofdingang blijft aan de voorzijde maar de woningen in de nieuw te bouwen wijk kijken straks uit op de kant van het gebouw waar nu nog geen ramen in zitten. We kijken er enorm naar uit om het project samen met deze opdrachtgever en dit bouwteam helemaal af te maken.”

Andere nieuwsberichten

Tien Nederlandse bureaus vallen in de prijzen bij Archello Awards

1 uur geleden

AM gaat Ritmeesterlocatie in Veenendaal herontwikkelen

2 uur geleden

Conjunctuurmeting BNA: werkvoorraad blijft ruim onder niveau 2022

4 uur geleden

Woongebouw De Rijp wint BLAStprijs 2023

Vandaag, 11:20

Programma over rolmodellen in de architectuur in Pakhuis de Zwijger

Vandaag, 12:23

Chinees Evergrande krijgt onverwacht extra tijd voor reddingsplan

Vandaag, 10:17

Zeeland wil meer grip op uitbreidingsplannen recreatiesector

1 december, 2:46

Portaal en AM slaan handen ineen voor krachtige wijken in regio Utrecht

1 december, 10:53

Corbulotunnel bij Leiden gaat na veel tegenslag op 5 juli open

1 december, 9:26

Nijmegen hoeft plannen voor westelijke entree station niet aan te passen

30 november, 10:40
Robert MuisRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2023 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan