Copyright: Plomp / RED Company / Powerhouse Company
Copyright: Plomp / RED Company / Powerhouse Company
Copyright: RED Company / Powerhouse Company
Copyright: RED Company / Powerhouse Company
Copyright: RED Company / Powerhouse Company
Copyright: Plomp / RED Company / Powerhouse Company
Copyright: Plomp / RED Company / Powerhouse Company
Copyright: Plomp / RED Company / Powerhouse Company
Copyright: RED Company / Powerhouse Company
Copyright: RED Company / Powerhouse Company
Copyright: RED Company / Powerhouse Company
Copyright: Plomp / RED Company / Powerhouse Company

Powerhouse Company ontwerpt nieuw IBM-kantoor in Think District Amsterdam

24 mei, 16:12
In het nieuwe Think District, in het Amsterdamse Schinkelkwartier, ontwikkelt RED Company een nieuw kantoorgebouw van 35.000 m2. Bij ontwikkeling en ontwerp van het gebouw, waarvan IBM de initiërende huurder is, nemen duurzaamheid en de gezondheid  van de gebruikers een centrale plek in. Powerhouse Company ontwerpt het gebouw.

Het toekomstige Think District ligt in de Riekerpolder en maakt deel uit van het Schinkelkwartier, dat de gemeente Amsterdam wil transformeren van een geïsoleerd kantorengebied naar een levendige en groene stadswijk. Het Think District wordt ontwikkeld door RED Company en krijgt zo’n 1.100 woningen en twee kantoorgebouwen in een parkachtige omgeving.

Een van de kantoorgebouwen wordt het multi-tenant gebouw, dat onder andere het hoofdkantoor voor de Benelux van IBM gaat huisvesten. Het gebouw moet een blikvanger worden aan de A10 en het spoor. Verder is het kantoor “volledig gericht op duurzaamheid en de gezondheid van zijn gebruikers”, aldus RED Company.

Sociaal en gezond
Het ontwerp van Powerhouse Company gaat uit van de gedachte dat het kantoor steeds meer fungeert als ontmoetingsplek, waar uitwisseling van kennis en ideeën centraal staat. Dit is ruimtelijk vertaald in een groot atrium als het levendige hart van het gebouw, rijkelijk voorzien van groen.

In en rond het atrium wordt samenkomst van mensen en co-creatie gestimuleerd door diverse voorzieningen en collectieve ruimten. Deels stimuleren deze voorzieningen ook het werken aan de gezondheid. Hier vind je bijvoorbeeldeen directievergadercentrum, koffiebar, restaurant en lezingenzaal, naast een gym, yoga- en meditatieruimten en andere sociale functies.

Landschappelijk
Het centrale thema gezondheid vertaalt zich ook in het groen in en rondom het gebouw, legt Red Company uit. Hiertoe werkt Powerhouse Company samen met Delva Landscape Architecture | Urbanism; in het gezamenlijke ontwerp vloeit het omringende stadspark in en over het gebouw, waardoor mensen zich sterk verbonden moeten voelen met de natuur.

Zo loopt het park door op terrassen op verschillende verdiepingen en wordt het atrium “een complete groene binnenwereld”. Royale ramen zorgen dat een grote hoeveelheid daglicht in het gebouw valt. Voor een optimale ventilatie en luchtkwaliteit zorgt een state-of-the-art installatieconcept, aldus de ontwikkelaar.

Certificeringsambities
De combinatie van daglicht, luchtkwaliteit, groen en faciliteiten zoals een gym en meditatieruimten maakt van dit nieuwe kantoor een gezonde werkomgeving waar mensen graag willen samenkomen en die tegelijkertijd de productiviteit stimuleert, zo geeft RED Company aan. Naast gezond moet het gebouw ook bijzonder duurzaam worden.

Deze ambities van ontwikkelaar en architecten sluiten naadloos aan bij het streven naar een WELL Platinum- en BREEAM Outstanding-certificering.  Met de hoge duurzaamheidsambities wordt het kantoorgebouw volgens RED Company ook ‘Paris proof’ gaat het hoog scoren op de verschillende ESG-criteria criteria (milieu-, sociale en bestuurscriteria voor de activiteiten van een bedrijf, die gevolgen kunnen hebben voor de samenleving of het milieu).

Slimme systemen
Volgens RED Company wordt het kantoorgebouw er een van een nieuwe generatie; dat zal zich onder meer uiten in het feit dat het gebouw middels technologie, gericht op comfort, proactief het gebruik, het aantal gebruikers en de behoeften van die gebruikers gaat voorspellen. Daartoe krijgt het gebouw een digitale infrastructuur die alles verbindt via één platform.

Het systeem gebruikt zelflerende algoritmes in combinatie met artificial intelligence om data te analyseren, waardoor gebruikers op basis van hun behoefte de juiste werkplek krijgen toegewezen, vergaderruimten automatisch worden ingepland en voorzieningen gereserveerd kunnen worden. In combinatie met een geavanceerd lichtsysteem en klimaatregelingssysteem, draagt dit bij aan de gezondheid en het comfort van de gebouwgebruikers. Tegelijkertijd zorgen de systemen voor energiebesparing.

Het kantoor zal - overigens net als het tweede te ontwikkelen kantoorgebouw - WiredScore gecertificeerd zijn en dus in staat om aan alle technologische en connectiviteitseisen van de gebruikers te voldoen, meldt RED Company.

IBM
Dit past uiteraard uitstekend bij de initiator en belangrijke huurder van het pand: IBM. De onderneming is een wereldwijde leider op het vlak van Artificial Intelligence & Hybrid Cloud computing, legt de ontwikkelaar uit. IBM werkt als een belangrijke stimulator in het gebied, maar is al sinds 1952 in de Amsterdamse Riekerpolder gevestigd.

Het huidige hoofdkwartier van IBM wordt in het kader van het project Think District . Hiervoor maakt Office Winhov het ontwerp.

Andere nieuwsberichten

Zorgvuldige renovatie en uitbreiding voor Pniëlschool in Rotterdam Zuid naar ontwerp van EGM Architecten

1 juli, 2:13

Nieuwe woongebouwen in stempelwijk met variatie en kleurig voorkomen

30 juni, 5:30

Mirck Architecture ontwerpt nieuw houten hotel rond bestaand houten restaurant

30 juni, 4:56

Benthem Crouwel Architects ontwerpt woning op hoogste punt van Amersfoort

30 juni, 4:02

Een op veertien bewoners sociale huurwoning verdient te veel

1 juli, 3:00

Rookmelders in alle woningen verplicht

1 juli, 1:11

Bouwer jacht Bezos trekt voornemen aanvraag demontage De Hef in

1 juli, 11:29

Dag van de Ontwerpkracht in teken van urgente opgaven

29 juni, 2:40

Bedrijven op de Zuidas gaan 's nachts het licht uitdoen

29 juni, 9:52

Utrecht steekt miljoenen in ov voor woningbouw

29 juni, 9:09
Robert MuisRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
VELUX Commercial
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Mobilane
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
ISMT B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan