Aankomend minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening Hugo de Jonge
Copyright: Rijksoverheid.nl
Aankomend minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening Hugo de Jonge
Copyright: Rijksoverheid.nl

Hugo de Jonge wordt minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening

3 januari, 9:36
Hugo de Jonge (44) wordt minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening. Hij is de eerste minister voor deze specifieke posten sinds het toenmalige ministerie van VROM (de M stond voor Milieu) in 2010 werd opgeheven. De Jonge was in het vorige kabinet onder premier Rutte minister van Volksgezondheid.

In die rol is hij mede door de coronapandemie en de bijbehorende persconferentie uitgegroeid tot een bekend politiek gezicht. Hij keert niet terug op zijn oude post, omdat Volksgezondheid, Welzijn en Sport in het nieuwe kabinet Rutte IV is toebedeeld aan D66 (in de persoon van Ernst Kuipers).

De Jonge, die werd geboren in Bruinisse, is na het voltooien van de havo in 1999 begonnen als leraar in Rotterdam. Hij startte zijn politieke carrière in 2004 als beleidsmedewerker bij de Tweede Kamerfractie van het CDA, zes jaar later werd hij wethouder van Onderwijs, Jeugd en Gezin in de Maasstad.

Sinds 2017 was De Jonge minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en vicepremier van het kabinet-Rutte III. In juli vorig jaar liet hij partijgenoot Pieter Omtzigt nipt achter zich bij de lijsttrekkersverkiezing van het CDA, maar hij trok zich later terug vanwege zijn ministerschap tijdens de coronapandemie en druk vanuit zijn eigen partij.

Er klonk al lange tijd de roep om de terugkeer van een ministerie van volkshuisvesting en ruimtelijke ordening, mede vanwege de wooncrisis en andere grote ruimtelijke opgaven waar ons land voor staat. De laatste minister van VROM was Tineke Huizinga; zij volgde in 2010 kortstondig Jacqueline Cramer op, die haar post teruggaf nadat de PvdA uit het kabinet-Balkenende IV was getreden.

Infrastructuur en Waterstaat
Mark Harbers (52, VVD) wordt minister van Infrastructuur en Waterstaat. Het voormalige gemeenteraadslid (2002-2007) en wethouder (2007-2009) in Rotterdam werd in 2017 benoemd tot staatssecretaris van Justitie in het kabinet Rutte-III, maar hij stapte op na kritiek op een rapport over misdrijven van asielzoekers, waarna hij terugkeerde in de Tweede Kamer.

Vivianne Heijnen (38, CDA) wordt de nieuwe staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat. Ze was van 2013 tot juni 2018 fractievoorzitter van het CDA in de gemeenteraad van Maastricht. Heijnen werd daarna in dezelfde stad wethouder van economie en arbeidsmarkt, (Eu)regionalisering, wonen, welstand en sociale innovatie.

Klimaat
Andere (deels) ruimtelijke posten zijn ondergebracht bij het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Micky Adriaansens (57, VVD) wordt minister op de gelijknamige post. Nadat ze eerder als bestuurder werkte in de gezondheidszorg, werd Adriaansens in 2016 bestuursvoorzitter bij adviesbureau Twynstra Gudde. Sinds 2019 zit ze in de Eerste Kamer voor haar partij.

Rob Jetten (34, D66) wordt minister voor Klimaat en Energie. Nadat hij al beleidsmedewerker bij D66 in de Eerste Kamerfractie en fractievoorzitter van de partij in Nijmegen was geweest, werd hij in 2017 lid van de Tweede Kamer en een jaar later fractievoorzitter van D66. In 2021 maakt hij bekend niet voor het lijsttrekkerschap te gaan, en ruimte te maken voor Sigrid Kaag. Jetten was haar medeonderhandelaar tijdens de afgelopen kabinetsformatie.

Christianne van der Wal (48, VVD) krijgt de rol van minister voor Natuur en Stikstof. Nadat een periode als gemeenteraadslid en wethouder in Harderwijk werd ze in 2017 landelijk voorzitter van de VVD, waarmee ze behoort tot de partijtop. Sinds 2019 is ze als gedeputeerde in de provincie Gelderland verantwoordelijk voor onder meer economie en innovatie.

Nog niet definitief
De benoemingen zijn overigens nog niet definitief. De komende dagen gaan de kandidaat-bewindslieden langs bij formateur en beoogd premier Mark Rutte. Naar verwachting wordt het kabinet op 10 januari beëdigd. 

Andere nieuwsberichten

Ensemble van ontvangstpaviljoens voor Brabantse natuurbegraafplaats

Gisteren, 13:38

Eerste monografie van KAAN Architecten verschenen

Gisteren, 11:32

Wethouders Almere opgestapt om slechte resultaten Floriade

Gisteren, 09:03

Architectuurprijs Nijmegen 2021 voor Het Rijks en Jorismavo

23 juni, 10:15

Lichtkunstfestival GLOW in teken van thema 'urban skin'

Gisteren, 14:26

Onderzoek: woningcorporaties worstelen met oplopende bouwkosten

Gisteren, 10:18

Steeds minder vogels in stedelijke gebieden

Gisteren, 09:41

Online sessie over ruimte voor lopen in de stad

23 juni, 1:26

'Aantal te versterken woningen aardbevingsgebied stapelt zich op'

23 juni, 9:36

Senaat bouwt noodrem in voor invoering Omgevingswet per 2023

22 juni, 10:05
Ronnie WeessiesRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
VELUX Commercial
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Mobilane
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
ISMT B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan