Het Utrechtse Rhenen
Copyright: Flickr.com / Frans Berkelaar
Het Utrechtse Rhenen
Copyright: Flickr.com / Frans Berkelaar

Nieuw kabinet krijgt ministers voor ruimtelijke ordening en klimaat

16 december 2021, 9:21
Het nieuwe kabinet krijgt twee nieuwe ministers. Er komt een minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening en een minister voor Klimaat en Energie, staat in het coalitieakkoord dat woensdag is gepresenteerd.

De Tweede Kamer riep ook al langer om een minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening. In maart vorig jaar nam een meerderheid in de Kamer een voorstel hiertoe aan. Deze nieuwe minister gaat gemeenten en provincies helpen woningbouwlocaties te bepalen. Ook maakt de minister prestatieafspraken met hen.

De door woningcorporaties gewraakte verhuurderheffing wordt afgeschaft door het nieuwe kabinet. In plaats van deze belasting die de corporaties jaarlijks afdragen, moeten er bindende afspraken komen met de corporaties over de bouw van flexwoningen, betaalbare huurwoningen, renovatie en verduurzaming. De corporaties klaagden dat zij daar niet genoeg geld voor overhielden.

De coalitie wil meer woningen gaan bouwen, 100.000 per jaar. De afgelopen jaren was het streefcijfer 75.000. Bouwend Nederland noemt het positief dat een nieuwe minister voor Wonen en Ruimtelijke Ordening daar regie over gaat voeren. Daarnaast stelt het nieuwe kabinet de komende tien jaar in totaal 7,5 miljard euro beschikbaar voor onder meer de aanleg van infrastructuur om nieuwe woningen te ontsluiten.

De minister voor Klimaat en Energie gaat over het beleid rondom deze onderwerpen en het aangekondigde klimaatfonds. Dit klimaat- en transitiefonds van 35 miljard euro moet de grote ambities van het kabinet op het gebied van klimaat waarmaken.

Reacties
Makelaarsvereniging NVM ziet veel van zijn eigen aanbevelingen terug in het regeerakkoord zoals een specifieke minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening en de plannen voor de bouw van veel meer woningen. De branchevereniging put ‘het nodige vertrouwen’ uit de plannen, maar beseft dat de ‘uiteindelijke resultaten’ behaald moeten worden door daden in de komende tijd.

De Vereniging Eigen Huis vindt het goed dat het kabinet bij de woningbouw inzet op huizen voor starters, middeninkomens en ouderen. “Studenten, spoedzoekers en arbeidsmigranten krijgen meer kans op een woning met de bouw van jaarlijks 15.000 tijdelijke woningen en nog eens 15.000 woningen door transformatie van kantoorgebouwen”, stelt de vereniging voor huizenbezitters. VEH laat weten "voorzichtig optimistisch" te zijn over het regeerakkoord.

Bouwend Nederland is daarnaast blij dat er de komende jaren veel geld wordt uitgegeven om het stikstofprobleem aan te pakken en voor de energietransitie. Wat betreft het stikstofdossier hoopt de brancheorganisatie dat er volgend jaar al extra geld beschikbaar komt ‘zodat 2022 geen verloren jaar wordt’.

Klimaat
Het nieuwe kabinet belooft de komende tien jaar 35 miljard euro uit trekken voor klimaatmaatregelen. Dat geld komt via een zogenoemd klimaat- en transitiefonds beschikbaar. Het geld is onder andere bedoeld voor de aanleg van warmte-, waterstof- en elektriciteitsnetten.

Daarnaast wordt het geld uitgegeven aan het verduurzamen van gebouwen en de mobiliteitssector. Het extra bedrag komt bovenop de al bestaande subsidieregelingen voor duurzame energie, de zogeheten SDE++-subsidie.

In het coalitieakkoord wordt ook gerept over het versnellen van de procedures omdat grote projecten op het gebied van energie-infrastructuur nu te traag vorderen, zo valt te lezen. Daar wil het nieuwe kabinet een slag in maken door bij dit soort procedures ook gebruik te maken van een aanpak die vergelijkbaar is met die van de Crisis- en Herstelwet. Die is bedoeld is om infrastructurele projecten te versnellen.

Volgens de opstellers van het coalitieakkoord is het belangrijk dat er voldoende vakmensen zijn om de klimaattransitie vorm te geven. Daarom wordt met onderwijsinstellingen, overheden en sociale partners gewerkt aan het opleiden van voldoende mensen. Waar nodig zullen ook mensen worden omgeschoold.

Twee nieuwe kerncentrales
Als het aan de nieuwe regering ligt worden er in Nederland twee nieuwe kerncentrales neergezet. In het coalitieakkoord meldden de partijen dat in de komende jaren een begin moet worden gemaakt met de voorbereiding voor de bouw van de centrales. De al bestaande kerncentrale in Borssele blijft in eerste instantie langer open, zonder daarbij de veiligheid uit het oog te verliezen.

Volgens de opstellers van het coalitieakkoord kan kernenergie een aanvulling zijn op zonne- en windenergie en geothermie. Ook kunnen de centrales ingezet worden voor de productie van waterstof. Door kerncentrales neer te zetten wordt Nederland qua energie ook minder afhankelijk van de import van gas.

De nieuwe regering zal partijen die willen inschrijven op de realisatie van de centrales bijstaan. Waar de regels dat toestaan zal dat ook betekenen dat het kabinet de bouw financieel zal ondersteunen. Daarbij beloven de ondertekenaars van het akkoord dat er voor de opslag van het kernafval een veilige oplossing wordt gevonden.

Bron: ANP

Andere nieuwsberichten

NEXT architects en Christensen & Co winnen tender Kindcentrum Voorhof in Lelystad

22 minuten geleden

Ballast Nedam Development en Climate Cleanup Foundation lanceren internationale handel voor CO2-opslag in bouw- vastgoedprojecten

55 minuten geleden

Het Cultuurfonds kent €100.000 toe aan project ontworpen door Common Practice in gemeente Koggenland

Gisteren, 18:01

MIX architectuur ontwerpt blok met woningen en supermarkten in Crooswijk

Gisteren, 13:00

Provincie Utrecht saneert grond vliegbasis Soesterberg voor woningbouw

2 uur geleden

Resultaten ontwerpmanifestatie Bouw Anders gebundeld in boek

Gisteren, 14:57

IMF-bewindvoerder: landen denken heel verschillend over klimaat

Gisteren, 10:14

Zuid-Holland: deadline landelijk gebied niet haalbaar, Rijk moet bewegen

Gisteren, 09:08

Waterbeheerders gaan drinkwater maken van gezuiverd rioolwater

5 december, 2:34

Gemeenten lopen achter bij huisvesten statushouders

5 december, 11:49
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2023 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan