Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: VenhoevenCS
Copyright: VenhoevenCS
Copyright: VenhoevenCS
Copyright: VenhoevenCS
Copyright: VenhoevenCS
Copyright: VenhoevenCS
Copyright: VenhoevenCS
Copyright: VenhoevenCS
Copyright: VenhoevenCS
Copyright: VenhoevenCS
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: VenhoevenCS
Copyright: VenhoevenCS
Copyright: VenhoevenCS
Copyright: VenhoevenCS
Copyright: VenhoevenCS
Copyright: VenhoevenCS
Copyright: VenhoevenCS
Copyright: VenhoevenCS
Copyright: VenhoevenCS
Copyright: VenhoevenCS

Het Platform: 'microstad' op krappe kavel naast Utrecht Centraal

25 juni, 11:32
Direct naast station Utrecht Centraal is een nieuw gebouw in gebruik genomen: Het Platform. In het gebouw, dat is ontworpen door VenhoevenCS, zijn 201 huurwoningen en verschillende andere functies opgenomen. De realisatie van deze 18.000 vierkante meter omvattende ‘microstad’ was in tal van opzichten uitdagend, laat het architectenbureau weten.

Allereerst moest het gebouw komen te staan op een kavel van 170 m² en dat midden in een van de drukste stationsgebieden van Nederland. Daarbij is Het Platform pal boven het bus- en tramstation van de Uithoflijn gebouwd. Het was aanvankelijk de bedoeling om het station te overkluizen met een zware tafelconstructie, waarbij een anderhalve meter dikke betonplaat gebruikt zou worden.

De architecten bedachten uiteindelijk een andere oplossing, mede om het verhoogde en openbaar toegankelijke maaiveld van Het Platform een uitnodigender uitstraling te geven. De constructie van Het Platform is geïntegreerd in de eerste verdiepingen van het gebouw zelf en de dikte van de plaat tussen het gebouw en station is gereduceerd tot vijftig centimeter. Dit maakt de publieke ruimte op het verhoogde maaiveld ook beter toegankelijk vanaf het aangrenzende stationsplein.

Voor de constructie van het gebouw is samen met IMd Raadgevende Ingenieurs een maatwerk lichtgewicht staalconstructie met 3D-vakwerkliggers ontwikkeld, waardoor uiteindelijk de helft minder staal en beton nodig was.

Collectieve voorzieningen
De bewoners van Het Platform hebben de beschikking over een groot aantal collectieve voorzieningen, waaronder een fietsenstalling, ontmoetingsplekken en commerciële ruimten voor bijvoorbeeld fitness en een restaurant. Ook de ligging nabij belangrijke ov-knooppunten maakt Het Platform tot een ‘MicroCity’, zoals VenhoevenCS het noemt.

Het Platform bestaat uit een compositie van verschillende gebouwdelen. Daarnaast is het gebouw voorzien van terrassen, die onderling zijn verbonden via bruggen en trappen. Ieder appartement is anders en heeft een andere gevel, dankzij verspringende ramen, balkons en plantenbakken.

Beplantingsplan
Verder is Het Platform een van de eerste gerealiseerde natuurinclusieve woon-werkgebouwen op deze schaal in Nederland. Vier daktuinen en royaal begroeide groene gevels vormen een essentieel onderdeel van het gebouw. Studio LandLab een beplantingsplan, gebaseerd op landschappen in de provincie Utrecht.

“Met een rijke bloemenmix en opeenvolgend bloeiende bomen en struiken, zoals de honingboom, de magnolia en de zevenzonenboom, staat het gebouw een groot deel van het jaar in bloei en worden veel vogels en insecten aangetrokken”, laat VenhoevenCS weten.

ABC Vastgoed
Het Platform is gezamenlijk gerealiseerd door de gemeente Utrecht, ontwikkelaar ABC Vastgoed, VenhoevenCS en Bouw21. De bouw heeft ruim drie jaar in beslag genomen.
https://vimeo.com/432146989

Andere nieuwsberichten

Architectenweb Podcast – Gesprek met Paul Ketelaars en Ellen van der Wal over het Vakwerkhuis

48 minuten geleden

Forum Groningen verkozen tot BNA Beste Gebouw van het Jaar

Gisteren, 21:00

Bouw studentencomplex in Leidse Schilperoortpark start spoedig

Gisteren, 16:17

RoosRos zoekt met Duinhotel Breezand de sfeer van de locatie

Gisteren, 14:35

Ombudsman: betrek Groningers meer bij versterkingsoperatie huizen

26 minuten geleden

Branche: CO2-taks strop voor productie oer-Hollandse baksteen

Gisteren, 14:21

'Iconic Houses' stellen deuren open voor publiek in november

Gisteren, 10:49

AD: tijdelijke Tweede Kamer niet coronaproof

Gisteren, 09:19

Maastunnel ook weer open voor voetgangers

21 oktober, 3:52

Kabinet: te veel nadelen aan verder uitstel verhuizing Tweede Kamer

21 oktober, 9:23
Ronnie WeessiesRedacteur
Reynaers B.V.
Jansenbyods
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
iGuzzini
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan