Impressie nieuw entreegebouw
Copyright: Paul de Ruiter Architects
Impressie nieuw entreegebouw
Copyright: Paul de Ruiter Architects
Impressie nieuw entreegebouw
Copyright: Paul de Ruiter Architects
Impressie nieuw entreegebouw
Copyright: Paul de Ruiter Architects

Entreegebouw van Paul de Ruiter Architects voor duurzaam en zelfvoorzienend Pampus

16 juni, 16:40
Stichting Forteiland Pampus heeft vandaag de plannen bekend gemaakt voor een grootschalige verbouwing en verduurzaming. Paul de Ruiter Architects heeft het ontwerp gemaakt voor het nieuwe entreegebouw, waarvoor circulariteit leidraad is. Pampus moet ‘een showcase voor het verduurzamen van UNESCO Werelderfgoed’ worden.

Pampus moet als eerste Nederlands werelderfgoed op de UNESCO-lijst volledig zelfvoorzienend en fossielvrij worden, laat de Stichting Forteiland Pampus weten. De geschiedenis van het forteiland  vormt een inspiratiebron voor de toekomst, stelt directeur Tom van Nouhuys.

Het kunstmatige eiland Pampus, dat midden in het IJmeer ligt, werd in de 19e eeuw aangelegd als sluitsteen van de 135 kilometer lange verdedigingslinie, de Stelling van Amsterdam. “Het eiland met zijn immense fort kon tweehonderd soldaten voorzien van water en energie, zonder aansluiting met de wal”, vertelt Van Nouhuys.

Nieuw entreegebouw
Nu heeft het eiland een museale en recreatieve functie, maar de verbouwing moet de geschiedenis als zelfvoorzienend eiland doen herleven. Als onderdeel van de grootscheepse verbouwing krijgt het eiland een nieuw entreegebouw naar ontwerp van Paul de Ruiter Architects. Het architectenbureau heeft het gebouw op subtiele wijze ingepast in het eiland.

Als ontwerpprincipe voor het gebouw nam het architectenbureau ‘spectaculaire eenvoud’ Het entreegebouw is spectaculair in de zin dat het energieneutraal is en circulaire potentie heeft, in combinatie met een bijzondere inpassing op het Forteiland. Het ontwerp staat voor eenvoud omdat het verrommeling tegengaat en respect toont voor de cultuurhistorische waarde van het fort.

Paul de Ruiter Architects laat het gebouw verzinken in een talud. Daarmee heeft het een minimale impact op het monumentale Forteiland. Tegelijkertijd draagt het ontwerp sterk bij aan de zelfvoorzienendheid. Het aardlichaam rondom het gebouw dempt temperatuurverschillen tussen seizoenen, zodat het klimaat met minimale energie op een comfortabel peil gehouden worden.

Uitsnede
Doordat het nieuwe entreegebouw onder de grond gaat, zijn uitsneden uit het zandlichaam van het eiland noodzakelijk. De uitsnede aan de westzijde van het entreegebouw loopt door tot aan het fort, waardoor zicht ontstaat op de gehele eilandconstructie.

De glasgevel accentueert dit en versterkt de kwaliteit en uitstraling van Pampus als geheel, legt de architect uit. De transparante gevel fungeert “als een lens”, die de nieuwsgierige bezoeker uitnodigt om de geschiedenis van het forteiland te bekijken.

Het nieuwe entreegebouw biedt onderdak aan onder meer een ontvangstruimte, garderobe met kluisjes, horecagelegenheid, souvenirwinkel, en een congresruimte. De functionele ruimte van het nieuwe entreegebouw is bijna 300 m2 groter dan in het bestaande gebouw. Dat moet Pampus de mogelijkheid bieden om circa 100.000 bezoekers per jaar te ontvangen.

Transformatietraject
Dat het bestaande entreegebouw en de huidige energievoorziening drastisch aan vervanging toe waren,  heeft Pampus aangegrepen om “zijn verantwoordelijkheid in de aankomende energietransitie te nemen” en terug te keren tot een volledig duurzaam zelfvoorzienend systeem.

Eerste aandachtgebieden in dit transformatietraject zijn het nieuwe circulaire entreegebouw met geïntegreerde voorzieningen en een nieuw energiesysteem dat onder andere bestaat uit zonne- en windenergie en een innovatieve biovergister, een gedimensioneerde batterij en een  smart microgrid, zo meldt de stichting.

Installaties en gebouwen
Hierna volgen een nieuwe waterzuiveringsinstallatie waardoor het Forteiland, net als vroeger, zijn eigen drinkwater kan winnen en de verduurzaming van de overige historische gebouwen. Ook streeft de stichting naar een duurzame vloot en samenwerking met lokale ondernemers binnen de Stelling van Amsterdam.

Het project is vandaag symbolisch in gang gezet met de ingebruikname van een biovergister. De innovatieve installatie zet organische afval van het eiland om in energie en plantvoeding. Bioafval hoeft niet meer te worden afgevoerd maar wordt omgezet in gas dat de keuken van het huidige en het toekomstige entreegebouw van energie voorziet.

Andere nieuwsberichten

Realisatie hoogbouwproject Verheeskade Den Haag stap dichterbij

2 uur geleden

Bouw Chinees paviljoen op Strijp S Eindhoven van start

Vandaag, 11:29

Bewoners genieten van tuin en polder in houten 'buitenhuis'

Vandaag, 09:03

Spel van verhulling en onthulling in Haussmann-pand

Gisteren, 15:26

Video: trailer White Cube

1 uur geleden

Fabriek bierbrouwerij draait als eerste op ijzerpoeder

Vandaag, 09:55

'Duizenden leegstaande winkels kunnen woningen worden'

Vandaag, 09:35

'Omwonende met inspraak heeft minder last van windmolens'

Gisteren, 10:54

Rotterdam zet veel oude gebouwen om naar woningen

Gisteren, 09:30

Expositie belicht relatie directeur Glasfabriek met befaamde architecten

28 oktober, 10:57
Robert MuisRedacteur
Reynaers B.V.
Jansenbyods
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
iGuzzini
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan