Copyright: Allard van der Hoek
Copyright: Allard van der Hoek
Copyright: Allard van der Hoek
Copyright: Allard van der Hoek
Copyright: Allard van der Hoek
Copyright: Allard van der Hoek
Copyright: Allard van der Hoek
Copyright: Allard van der Hoek
Copyright: Allard van der Hoek
De bestaande situatie
Copyright: BureauVanEig
Copyright: Allard van der Hoek
Copyright: Allard van der Hoek
Copyright: Allard van der Hoek
Copyright: Allard van der Hoek
Copyright: Allard van der Hoek
Copyright: Allard van der Hoek
Copyright: Allard van der Hoek
Copyright: Allard van der Hoek
Copyright: Allard van der Hoek
De bestaande situatie
Copyright: BureauVanEig

Galerijflats in Alkmaar opgefrist en flink verduurzaamd

24 april, 12:11
Naar ontwerp van BureauVanEig zijn twee galerijflats in de Alkmaarse wijk Overdie gerenoveerd, verduurzaamd en rolstoeltoegankelijk gemaakt. De 48 sociale huurappartementen uit de jaren zestig zijn gasloos gemaakt en opgewaardeerd tot energielabel A++. De renovatie is uitgevoerd in bewoonde staat.

De woonblokken aan de Koelmalaan zijn van woningcorporatie Woonwaard. De gevel is ingepakt met isolatie, de kozijnen zijn vervangen en de hekwerken vernieuwd. De entreehal is verruimd en elk blok heeft een lift gekregen.

De Koelmalaan ligt aan de noordrand van Overdie in Alkmaar Zuidoost. De wijk is eenvoudig van opzet en wordt gekenmerkt door een duidelijke stedenbouwkundige structuur met gebouwen in geel-bruine baksteen. De twee gerenoveerde woonblokken behoren tot een reeks van vier identieke woongebouwen.

Vijf lagen
De flats zijn vijf lagen hoog, met op de begane grond deels woningen en deels bergingen, vertelt het architectenbureau. De ontsluiting bestaat uit een trappenhuis met een galerij en noodtrap aan de Koelmalaanzijde. Kenmerkend voor de bestaande gebouwen is het bruin-gele metselwerk op de wit-betonnen plint, galerijen en witte kozijnen. De gebouwen zijn in de loop van de tijd verouderd en verrommeld; zo waren er  verschillende typen kozijnen en kleuren per blok aanwezig.

Met de grootschalige renovatie is het totale aanzien van de gebouwen verbeterd. De aanwezige kwaliteit van het bruin-gele metselwerk met de witte accenten is versterkt. De kenmerkende plint is verhoogd om de verhoudingen op gebouwniveau te verbeteren. De hekwerken van de eerste verdieping zijn hierin opgenomen. De nieuwe entree heeft hierdoor ook meer hoogte en kwaliteit gekregen. De verhoogde dakrand die de PV-panelen verbergt, zorgt voor een stevige beëindiging.

Het bestaande kleurenpalet is op een nieuwe manier ingezet; de plint is overwegend wit en de bovenbouw bruin. Bruine stucwerkvlakken zorgen voor een overzichtelijk ritme in de plint. De hekwerken op de balkons hebben lamellen die afwisselend dwars en recht in de regels geplaatst zijn. Hierdoor is de inkijk op het balkon klein en wordt voorkomen dat bewoners een doek tussen de spijlen vlechten, aldus BureauVanEig.

Bewoners
De bewoners waren nauw bij het ontwerpproces betrokken. Zo zijn er drie ontwerpen gemaakt voor de entreehal, deze zijn voorgelegd aan de bewoners. Op de bewonersavond hebben zij hun stem uitgebracht en het ontwerp met de meeste stemmen is uitgevoerd. Ook is er een prijsvraag uitgeschreven voor de benaming van de flats. Hieruit zijn de namen De Verrekijker en De Zonnewijzer voor de blokken naar voren gekomen.

Omwille van de verduurzaming zijn alle appartementen onder meer voorzien van vijf zonnepanelen. Deze hebben een gezamenlijk vermogen van 79.200 Wp. De netto warmtevraag is onder de 50 kw/m2 gekomen. Door de maatregelen wordt per jaar circa 68.000 m3 gas bespaard en vermindert de CO2-uitstoot met circa 163.000 kilogram per jaar.

Omwille van de duurzaamheid zijn alle woningen onder meer voorzien van vijf zonnepanelen, goed voor een gezamenlijk vermogen van 79.200 Wattpiek. De netto warmtevraag is onder de 50 kw/m2 gekomen. Door de maatregelen wordt per jaar circa 68.000 m3 gas bespaard en vermindert de CO2-uitstoot met circa 163.000 kilogram per jaar.

Andere nieuwsberichten

MVRDV blaast 'eigen' paviljoen Expo 2000 nieuw leven in

10 juli, 2:43

MVRDV blaast 'eigen' paviljoen Expo 2000 nieuw leven in

10 juli, 2:43

Duurzaam paviljoen met 'all-electric' restaurant op vliegbasis Soesterberg

10 juli, 2:20

Woongebouw vervangt kantoorgebouw De Utrecht aan Coolsingel

10 juli, 1:03

Miljoenenclaim voor BAM na instorting parkeergarage Eindhoven

32 minuten geleden

Raad Utrecht stemt voor omstreden windmolens in groene polders

10 juli, 9:48

'Groot deel monumentensubsidie naar kerken'

10 juli, 9:17

‘Bijdrage gemeente aan stadion Feyenoord onvoldoende onderbouwd’

9 juli, 5:26

Nieuw onderzoek naar eeuwenoude graven onder Binnenhof

9 juli, 10:16

Europese Commissie: binnen vier jaar zes keer zoveel waterstof

9 juli, 9:42
Ronnie WeessiesRedacteur
Reynaers B.V.
Jansenbyods
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer (voorheen Alcoa)
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
iGuzzini
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
KONE Liften en Roltrappen en Deursystemen
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan