Copyright: Simone Bossi
Copyright: Simone Bossi
Copyright: Simone Bossi
Copyright: Simone Bossi
Copyright: Simone Bossi
Copyright: Simone Bossi
Copyright: Simone Bossi
Copyright: Simone Bossi
Copyright: Simone Bossi
Copyright: Simone Bossi
Copyright: Simone Bossi
Copyright: Simone Bossi
Copyright: Simone Bossi
Copyright: Simone Bossi
Copyright: Simone Bossi
Copyright: Simone Bossi
Copyright: Simone Bossi
Copyright: Simone Bossi
Copyright: Simone Bossi
Copyright: Simone Bossi
Copyright: Simone Bossi
Copyright: Simone Bossi
Copyright: Ronald Janssen Architecten
Copyright: Ronald Janssen Architecten
Copyright: Ronald Janssen Architecten
Copyright: Ronald Janssen Architecten
Copyright: Ronald Janssen Architecten
Copyright: Ronald Janssen Architecten
Copyright: Ronald Janssen Architecten
Copyright: Ronald Janssen Architecten
Copyright: Ronald Janssen Architecten
Copyright: Ronald Janssen Architecten
Copyright: Ronald Janssen Architecten
Copyright: Ronald Janssen Architecten
Copyright: Ronald Janssen Architecten
Copyright: Simone Bossi
Copyright: Simone Bossi
Copyright: Simone Bossi
Copyright: Simone Bossi
Copyright: Simone Bossi
Copyright: Simone Bossi
Copyright: Simone Bossi
Copyright: Simone Bossi
Copyright: Simone Bossi
Copyright: Simone Bossi
Copyright: Simone Bossi
Copyright: Simone Bossi
Copyright: Simone Bossi
Copyright: Simone Bossi
Copyright: Simone Bossi
Copyright: Simone Bossi
Copyright: Simone Bossi
Copyright: Simone Bossi
Copyright: Simone Bossi
Copyright: Simone Bossi
Copyright: Simone Bossi
Copyright: Simone Bossi
Copyright: Ronald Janssen Architecten
Copyright: Ronald Janssen Architecten
Copyright: Ronald Janssen Architecten
Copyright: Ronald Janssen Architecten
Copyright: Ronald Janssen Architecten
Copyright: Ronald Janssen Architecten
Copyright: Ronald Janssen Architecten
Copyright: Ronald Janssen Architecten
Copyright: Ronald Janssen Architecten
Copyright: Ronald Janssen Architecten
Copyright: Ronald Janssen Architecten
Copyright: Ronald Janssen Architecten
Copyright: Ronald Janssen Architecten

Woongebouw als ferm gebaar in Amsterdamse buurt

6 november, 9:00
In een smalle straat in de Amsterdamse Weteringbuurt ligt tussen de bestaande woonhuizen, voormalige schoolgebouwen en bedrijfspandjes een nieuw kloek woongebouw. Ronald Janssen Architecten heeft het gebouw Simonsz ontworpen met een streng grid en speels schuin geplaatste puien.

Het woongebouw aan de Fokke Simonszstraat is gerealiseerd op de plek waar voorheen een school en later een daklozenopvang stonden. De straat kenmerkt zich verder door bijvoorbeeld (voormalige) bedrijfspanden, schoolgebouwen, wevershuisjes en sociale woningbouw uit de jaren 1980; een architectonisch samenraapsel, dat wel een stevig gebaar kon gebruiken, moet Ronald Janssen Architecten hebben gedacht.

Dat het ontwerp ook als stevig gebaar is gerealiseerd, is mede te danken aan opdrachtgever George van de Vlugt van Prosperity, zegt architect Janssen. “Hij heeft meer dan zijn nek uitgestoken en is tot het laatste detail bereid geweest het onderste uit de kan te halen.”

Monumentale uitstraling
Het architectenbureau heeft een robuust woongebouw ontworpen, dat ruimte biedt aan negentien appartementen. De 44 meter lange gevel aan de straatzijde kent een streng geometrische patroon van een betonnen raster met iets terug liggende glazen puien. De monumentaliteit heeft Ronald Janssen Architecten versterkt door de hoofdentree van het complex centraal in de gevel te plaatsen.

Tegelijkertijd sluit het architectenbureau met de geleding in de gevel aan bij de naastgelegen bebouwing. Het ritme van de smalle buurpanden heeft het bureau doorgezet, door de gevel op de bovenste verdieping een aantal keren te laten terugspringen.

Dynamiek
De afwisseling op de bovenste verdieping zorgt ook voor een onderbreking van de strenge geometrie. De glaspartijen zijn onder een kleine hoek in het betonnen raster geplaatst, waardoor het gebouw meer dynamiek krijgt – en de bewoners makkelijker de straat in kunnen kijken.

Ronald Janssen Architecten lijkt zich verder een visueel grapje te hebben veroorloofd. De penanten beginnen beneden smal en worden naar boven breder; tegelijkertijd zijn de ramen beneden verder van de rooilijn en naar boven steeds dichter op de rooilijn geplaatst, waardoor de gevel iets naar voren lijkt te hellen.

De reden van het verloop van de penanten van smal en diep naar breed en ondiep is tweeledig, legt Janssen uit. "Enerzijds krijgen de woningen op de begane grond daardoor wat meer afstand tot de straat en de woningen boven komen juist dichter naar de straat toe. Anderzijds krijgt het gebouw veel dynamiek wanneer het in perspectief wordt waargenomen, wat met zo’n smal straatje bijna altijd het geval is."

Glaspuien
Voor het glas heeft Ronald Janssen Architecten een donker bronskleurige kwaliteit gekozen. Ook de kozijnen, de postbussen en de intercom bij de hoofdentree zijn bronskleurig uitgevoerd.

Door de verdiepingshoge glazen puien ontvangen de appartementen ruim daglicht. De vier woningen op de begane grond – met een eigen voordeur aan de straat – hebben een iets hogere gevel. Hierachter ligt de open woonruimte, verdeeld over een souterrain en een beletage, of een entresol.

Besloten buitenruimte
Aan de achterzijde bevindt tussen gebouw Simonsz en het achtergelegen woonblok een buitenruimte. De benedenwoningen hebben hier een terras. De appartementen op de verdiepingen hebben een loggia-achtige ruimte aan de galerij.

De buitenruimten bieden alle zicht op een groenmuur, die bijdraagt aan een prettig klimaat en prettige akoestiek. Het metselwerk dat aan deze zijde van het gebouw is toegepast, draagt bij aan een warmere sfeer in de meer private omgeving van de bewoners. 

Andere nieuwsberichten

Mastenbroek presenteert actieplan om stikstofuitstoot te verlagen

4 uur geleden

Johann Eckartz wint Euregionale Architectuur Prijs 2019

Vandaag, 14:42

Nieuwbouw EMA aan de Zuidas opgeleverd

Vandaag, 11:48

Winnaars Betonprijs 2019 bekend

15 november, 2:13

'Grote kosten voor gemeenten door PFAS-beleid'

Vandaag, 09:37

Video: masterclass Ben van Berkel in Haarlem

15 november, 3:06

'Huidige PFAS-meting geeft onbetrouwbaar beeld'

15 november, 9:58

Foto's Chinese spektakelarchitectuur gebundeld in boek

14 november, 4:27

Stikstof: het echte werk komt nog

14 november, 9:45

'Randstad niet uit de brand met stikstofmaatregelen'

14 november, 9:34
Reynaers B.V.
ODS Jansen
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Caparol
Tarkett BV
Kawneer (voorheen Alcoa)
Verosol Nederland B.V.
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
HMB profit locks & tools
Performance in Lighting
Sempergreen
EeStairs | stairs and balustrades
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
AGC Nederland Holding B.V.
Eternit
KONE Liften en Roltrappen en Deursystemen
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
3M NEDERLAND BV
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
ROCKWOOL B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas B.V.
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Sika Nederland B.V.
Saint-Gobain Building Glass Nederland
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
Serge Ferrari
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan