Copyright: Karin Borghouts
Copyright: Karin Borghouts
Copyright: Karin Borghouts
Copyright: Karin Borghouts
Copyright: Karin Borghouts
Copyright: Karin Borghouts
Copyright: Karin Borghouts
Copyright: Karin Borghouts
Copyright: Karin Borghouts
Copyright: Karin Borghouts
Copyright: Karin Borghouts
Copyright: Karin Borghouts
Copyright: Karin Borghouts
Copyright: Karin Borghouts
Copyright: Karin Borghouts
Copyright: Karin Borghouts
Copyright: Karin Borghouts
Copyright: Karin Borghouts
Copyright: Karin Borghouts
Copyright: Karin Borghouts
Copyright: Karin Borghouts
Copyright: HCVA
Copyright: HCVA
Copyright: HCVA
Copyright: HCVA
Copyright: Karin Borghouts
Copyright: Karin Borghouts
Copyright: Karin Borghouts
Copyright: Karin Borghouts
Copyright: Karin Borghouts
Copyright: Karin Borghouts
Copyright: Karin Borghouts
Copyright: Karin Borghouts
Copyright: Karin Borghouts
Copyright: Karin Borghouts
Copyright: Karin Borghouts
Copyright: Karin Borghouts
Copyright: Karin Borghouts
Copyright: Karin Borghouts
Copyright: Karin Borghouts
Copyright: Karin Borghouts
Copyright: Karin Borghouts
Copyright: Karin Borghouts
Copyright: Karin Borghouts
Copyright: Karin Borghouts
Copyright: Karin Borghouts
Copyright: HCVA
Copyright: HCVA
Copyright: HCVA
Copyright: HCVA

Museum De Lakenhal: Interieur én Publiek Gebouw van het Jaar 2019

31 oktober, 21:35
Tijdens de feestelijke prijsuitreiking van de Architectenweb Awards 2019 is Museum De Lakenhal in twee categorieën in de prijzen gevallen. Het museum in Leiden werd bekroond als Interieur van het Jaar en als Publiek gebouw van het Jaar. Op donderdag 31 oktober zijn de prijzen in Broeinest Amsterdam uitgereikt aan Happel Cornelisse Verhoeven Architecten en  Julian Harrap Architects.

Museum De Lakenhal is een ensemble van karakteristieke gebouwdelen uit verschillende tijden, van het oorspronkelijke 17e-eeuwse gebouw, de 19e-eeuwse Harteveltzaal tot de 20e-eeuwse Papevleugel. De opgave betrof zowel renovatie, restauratie als uitbreiding. Een belangrijk uitgangspunt voor de architecten was daarbij het aanbrengen van een balans tussen deze tijdlagen. In het ontwerp hebben de architecten gestreefd naar ruimtelijke verbetering van de oriëntatie en kunstbeleving.

Een van de belangrijkste ingrepen in het hart van het ensemble vormt het vrijspelen van de voormalige Achterplaets. Daartoe is de monumentale Joristrap, die de verdiepingen van de Lakenhal ontsloot, verplaatst. De Achterplaets is voorzien van een glazen overkapping en vormt de centrale oriëntatieruimte van het museum. Hiervandaan zijn de verschillende gebouwdelen zichtbaar en toegankelijk.

Een nieuw bouwvolume, dat zich telescopisch uitstrekt, herbergt expeditie, extra zalen, een museumcafé en kantoren. Aan de zijde van de Lammermarkt groeit de nieuwbouw uit tot een geschouderd, bakstenen postuur. Publieksvoorzieningen zijn uitgebreid en verbeterd. Een meubelfamilie van balies, vitrines, tafels, banken en kasten vormt een beeldbepalende drager door het gehele museum.

Eindoordeel jury
De jury heeft zeer veel waardering voor de beslissing om de Joristrap te verplaatsen, wat niet zonder slag of stoot is gegaan. Dankzij de vasthoudendheid en overtuigingskracht van de architecten – en de opdrachtgever – hebben ze ondanks aanvankelijke weerstand bij monumentenzorg een royaal binnenplein kunnen realiseren. Dit werkt als prettig oriëntatiepunt. Bovendien hebben de architecten het trappenhuis op zijn nieuwe plek de  oorspronkelijke raamindeling kunnen teruggeven.

Het voorplein is juist weer tot buitenruimte gemaakt en de jury ziet hoe, in combinatie met de vernieuwde entree, de as door het gebouw is hersteld. De eigentijdse uitbreidingen vindt de jury zonder meer geslaagd. Van de achtergevel waardeert ze het gevarieerde metselwerk, met de erkers die refereren aan een huizenprofiel.

Ook waardeert de jury de wijze waarop alles tot in detail  is overdacht en uitgevoerd. De meubels – van verschillende vitrinekasten, garderobe, tot balies en winkelmeubilair – vormen een sterk geheel. De jury prijst ook de wijze waarop diverse kunstenaars bij het project zijn betrokken en hoe hun kunst een volwaardige en functionele plek in het ontwerp heeft gekregen.

De jury heeft Museum De Lakenhal apart beoordeeld als publiek gebouw en als interieur en in beide categorieën als zodanig tegen de andere genomineerden afgewogen. Ze is in beide categorieën afzonderlijk tot de conclusie gekomen om Museum De Lakenhal als winnaar aan te wijzen. De prijs voor Interieur van het Jaar is uitgereikt aan Happel Cornelisse Verhoeven Architecten; de prijs voor Publiek gebouw van het Jaar is uitgereikt aan Happel Cornelisse Verhoeven en  Julian Harrap Architects.

Genomineerd

Naast Museum De Lakenhal waren de genomineerden voor Interieur van het Jaar: Beurs van Berlage (BiermanHenket), Boerejongens (MeesVisser), Plantastic! Health Hub (FBX) en The Core (CBRE). De overige genomineerden voor Publiek gebouw van het Jaar waren: LocHal (Civic Architects, Braaksma & Roos, Inside Outside en Mecanoo), Noord-Zuidlijn (Benthem Crouwel Architects), Oostlijn (Group A) en Park Paviljoen De Hoge Veluwe (De Zwarte Hond en Monadnock)

Alle inzendingen zijn beoordeeld op maatschappelijke relevantie, bijdrage aan het vakgebied en de doorwrochtheid van het ontwerp. De jury bestond uit architect Nanne de Ru (Powerhouse Company, voorzitter), architect Richelle de Jong (DP6 architectuurstudio), architect Ellen van der Wal (Vakwerk Architecten), architect Marnix van der Meer (Zecc Architecten), ontwikkelaar Eric-Jan de Rooij (Lingotto) en architectuurhistoricus Marieke Berkers.

Naast de prijzen voor Interieur van het Jaar en Publiek gebouw van het Jaar zijn de volgende prijzen uitgereikt: Woongebouw van het Jaar, Zorggebouw van het Jaar, Schoolgebouw van het Jaar en Kantoorgebouw van het Jaar. Ook is donderdagavond de Architect van het Jaar 2019 bekendgemaakt.

Alle genoemde prijzen worden door Architectenweb uitgereikt, samen met zijn partners AGC, QbiQ Wall Systems, Cerriva, Broeinest en Kawneer.

Andere nieuwsberichten

Nieuw algemeen ziekenhuis Curaçao in gebruik genomen

Gisteren, 17:17

Wandkunst van Gabriel Lester voor Torenvlietbrug Oegstgeest

Gisteren, 15:48

Voorstel voor drijvende, klimaatadaptieve en inclusieve wijk in Rijnhaven Rotterdam

Gisteren, 12:11

Villa als lijnenspel van glas, hout en schoon beton

11 december, 5:02

Bouwpartijen tekenen verklaring om stikstofuitstoot te reduceren

Gisteren, 17:03

Prestatieafspraken tussen gemeente en corporaties Rotterdam

Gisteren, 14:04

Amsterdamse muurschildering Keith Haring gerestaureerd

Gisteren, 10:53

'Noord-Zuidlijn binnen tien jaar doorgetrokken naar Schiphol'

Gisteren, 09:31

Jubilerend LEVS architecten presenteert boek

11 december, 4:30

Feyenoord stelt mogelijke verhuizing naar nieuw stadion jaar uit

11 december, 11:55
Reynaers B.V.
ODS Jansen
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Caparol
Tarkett BV
Kawneer (voorheen Alcoa)
Verosol Nederland B.V.
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
HMB profit locks & tools
Sempergreen
EeStairs | stairs and balustrades
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
AGC Nederland Holding B.V.
Eternit
KONE Liften en Roltrappen en Deursystemen
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
3M NEDERLAND BV
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
ROCKWOOL B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas B.V.
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Sika Nederland B.V.
Saint-Gobain Building Glass Nederland
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
Serge Ferrari
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan