Copyright: Chris Slutter / Dave Keune
Copyright: Chris Slutter / Dave Keune
Copyright: Chris Slutter / Dave Keune
Copyright: Chris Slutter / Dave Keune
Copyright: Chris Slutter / Dave Keune
Copyright: Chris Slutter / Dave Keune
Copyright: Chris Slutter / Dave Keune
Copyright: Chris Slutter / Dave Keune
Copyright: Chris Slutter / Dave Keune
Copyright: Chris Slutter / Dave Keune
Copyright: Chris Slutter / Dave Keune
Copyright: Chris Slutter / Dave Keune
Copyright: Chris Slutter / Dave Keune
Copyright: Chris Slutter / Dave Keune
Copyright: Chris Slutter / Dave Keune
Copyright: Chris Slutter / Dave Keune
Copyright: Chris Slutter / Dave Keune
Copyright: Chris Slutter / Dave Keune
Copyright: Chris Slutter / Dave Keune
Copyright: Chris Slutter / Dave Keune

Pannekoekenrestaurant met uitgepuurd interieur

11 februari, 14:28
In samenwerking hebben Chris Slutter (Studio Chris.) en Dave Keune (Studio Dave Keune) het interieur voor een nieuwe vestiging van Pancakes Amsterdam ontworpen. Vanwege de geschiedenis van het pand kozen de ontwerpers voor een puur interieur, waarin tal van elementen en materiaal- en kleurgebruik aansluiten bij historie en traditie.

Na al eerder vestigingen van de restaurantketen te hebben getekend, kregen Chris Slutter en Dave Keune de opdracht om het interieur voor een nieuwe vestiging aan de Prinsengracht in Amsterdam te ontwerpen. Een bijzondere locatie, aldus de ontwerpers: het betreft een monumentaal pand uit 1814, dat in het verleden heeft gediend als vleeshal en vervolgens als steenhouwerij.

Kenmerken
Vanwege de geschiedenis van het gebouw en de locatie – het ligt direct naast het Anne Frank Huis en bij de Westerkerk – wilden de ontwerpers een relatie creëren tussen exterieur en interieur. “Wij willen dat de bezoeker bij binnenkomst ervaart wat hij buiten al had waargenomen”, legt Keune uit.

De voor- en linker zijgevel van het pand laten het karakter van het gebouw zien. De ontwerpers hebben ‘buiten naar binnen gehaald’: direct bij binnenkomst ziet de bezoeker het gebruik van baksteen en kozijnen.

Kenmerkende onderdelen zoals het spantenplafond en de raamverdeling zijn tot een belangrijk onderdeel van het interieur gemaakt. Verder is gekozen voor invloeden van de Shakers, wat goed aansluit op de puurheid en oorsprong van het pand, legt Keune uit.

Opdeling
Het grote, lange middenschip hebben de ontwerpers opgedeeld in meerdere ruimtes. Zo hebben ze de grote ruimte een menselijker maat kunnen geven en tevens verschillende sferen kunnen creëren. Het balkon is een op zichzelf staande ruimte en tegelijkertijd onderdeel van het gehele interieur, met uitzicht over de rest van het restaurant.

Voor groepen en jonge gezinnen is een aantal ‘coupés’ gerealiseerd; ze zijn als zelfstandig volume in de ruimte geplaatst door de vormgeving en transparantie zijn deze ruimtes verbonden met het gehele restaurant. De vormgeving van de volumes benadrukt de hoogte van het pand.

Traditie
Voor de gewenste bergruimte ontwierpen Slutter en Keune ruimten zoals het podium: een verhoging met zitplekken, waaronder opslag mogelijk is. Deze is vormgegeven als een traditionele Amsterdamse zolderberging, afgescheiden met latten. Die vorm keert ook terug bij de trap naar het balkon, waar de latten een trapkast verbergen.

Voorts ontwierpen Slutter en Keune een wandvullende achterkast. De kast biedt veel bergruimte, maar vormt vooral de scheiding tussen restaurant en keuken, aldus Keune. Overigens is er ook een open keuken, die direct bij de entree is gesitueerd. “Hierdoor ervaart men gastvrijheid”, zegt Keune. “Het is een traditie van vroeger om via de achterdeur binnen te komen, direct in de keuken.”

Ook het materiaal- en kleurgebruik sluiten aan bij geschiedenis en traditie, legt de ontwerper uit. “Zo hebben we gekozen voor essenhout dat met zijn mooie grove nerf past in die tijd. De keuze voor de kleur blauw kozen we omdat men vroeger dacht hiermee vliegen weg te houden.”

Andere nieuwsberichten

Nieuw algemeen ziekenhuis Curaçao in gebruik genomen

26 minuten geleden

Wandkunst van Gabriel Lester voor Torenvlietbrug Oegstgeest

1 uur geleden

Voorstel voor drijvende, klimaatadaptieve en inclusieve wijk in Rijnhaven Rotterdam

Vandaag, 12:11

Villa als lijnenspel van glas, hout en schoon beton

Gisteren, 17:02

Bouwpartijen tekenen verklaring om stikstofuitstoot te reduceren

39 minuten geleden

Prestatieafspraken tussen gemeente en corporaties Rotterdam

3 uur geleden

Amsterdamse muurschildering Keith Haring gerestaureerd

Vandaag, 10:53

'Noord-Zuidlijn binnen tien jaar doorgetrokken naar Schiphol'

Vandaag, 09:31

Jubilerend LEVS architecten presenteert boek

Gisteren, 16:30

Feyenoord stelt mogelijke verhuizing naar nieuw stadion jaar uit

Gisteren, 11:55
Reynaers B.V.
ODS Jansen
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Caparol
Tarkett BV
Kawneer (voorheen Alcoa)
Verosol Nederland B.V.
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
HMB profit locks & tools
Sempergreen
EeStairs | stairs and balustrades
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
AGC Nederland Holding B.V.
Eternit
KONE Liften en Roltrappen en Deursystemen
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
3M NEDERLAND BV
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
ROCKWOOL B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas B.V.
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Sika Nederland B.V.
Saint-Gobain Building Glass Nederland
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
Serge Ferrari
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan