Copyright: Jannes Linders
Copyright: Jannes Linders
Copyright: Jannes Linders
Copyright: Jannes Linders
Copyright: MOSS
Copyright: MOSS
Copyright: MOSS
Copyright: MOSS
Copyright: MOSS
Copyright: MOSS
Copyright: Benthem Crouwel Architects
Copyright: Benthem Crouwel Architects
Copyright: Benthem Crouwel Architects
Copyright: Benthem Crouwel Architects
Copyright: Benthem Crouwel Architects
Copyright: Benthem Crouwel Architects
Copyright: Benthem Crouwel Architects
Copyright: Jannes Linders
Copyright: Jannes Linders
Copyright: Jannes Linders
Copyright: Jannes Linders
Copyright: MOSS
Copyright: MOSS
Copyright: MOSS
Copyright: MOSS
Copyright: MOSS
Copyright: MOSS
Copyright: Benthem Crouwel Architects
Copyright: Benthem Crouwel Architects
Copyright: Benthem Crouwel Architects
Copyright: Benthem Crouwel Architects
Copyright: Benthem Crouwel Architects
Copyright: Benthem Crouwel Architects
Copyright: Benthem Crouwel Architects

'Bladerdak' blikvanger van nieuw kantoor Goede Doelen Loterijen

7 december 2018, 14:49
Koningin Máxima heeft donderdag het nieuwe kantoor van de Goede Doelen Loterijen in Amsterdam geopend. Rond het casco van een leegstaand kantoorpand is een nieuw gebouw opgetrokken, met een ‘bladerdak’ van glas en aluminium als blikvanger. Benthem Crouwel Architects is verantwoordelijk voor het ontwerp, het interieur is ontworpen door D/Dock en Yolanda Loudon van de Goede Doelen Loterijen.

In het gebouw aan de rand van de Zuidas zijn zeshonderd medewerkers van de Nationale Postcode Loterij, VriendenLoterij en BankGiroLoterij gehuisvest, die voorheen verspreid zaten over meerdere panden aan onder andere de Van Eeghenstraat. Ook biedt het pand plek aan een tv-studio voor de programma’s Koffietijd en 5 Uur Live en een auditorium dat ook gebruikt kan worden door lokale scholen.

De opdrachtgever wilde allereerst een kantoor waarin alle medewerkers zich thuis voelden. Daarom is het groen op de oude locaties ‘meegenomen’ naar de nieuwe plek. Het dak steunt op drie grote en drie kleinere slanke boomvormige kolommen en bestaat uit 6.800 opengevouwen ‘bladeren’ van gepolijst aluminium die een bijzonder licht- en schaduweffect op de wanden creëren.

Gestript
Daarnaast moest het gebouw duurzaam zijn. Het al jaren leegstaande en verwaarloosde pand dat op dezelfde plek stond, is daarom niet gesloopt maar gestript tot zijn casco en opgenomen in een groter gebouw. Materiaal uit de delen die toch werden gesloopt zijn hergebruikt, bijvoorbeeld in het beton waar de nieuwe terrassen in het atrium van zijn gemaakt.

Voor zijn duurzaamheid heeft het gebouw het certificaat Breeam-NL Outstanding gekregen. Warmte-koudeopslag, bijna duizend zonnepanelen en gebruik van regenwater voor het sanitair, de daktuin en sprinklerinstallatie dragen bij aan een energieneutraal gebouw.

Het bladerdak, dat vanaf de straat en de hoogbouw aan de Zuidas ook zichtbaar is, overdekt onder meer het voorplein en het atrium. Voor de laatstgenoemde ruimte is de patio van het voormalige kantoorgebouw veranderd in een binnenplein met een ‘mediterrane’ sfeer. De Italiaans aandoende wanden rond het plein zijn ontworpen in co-creatie met de gebruikers. Tekeningen die in workshops door de medewerkers zijn gemaakt, werden vertaald in (gestanste) gevels en balkons.

Beplanting
Het gebouw is verder voorzien van beplanting, naar ontwerp van bureau MOSS. De extra verdieping die is ontstaan tussen het nieuwe dak en de bovenste laag van het oude gebouw is ingericht als een groene zone met veel beplating, die doorloopt naar de balkons en daktuinen die rondom de gehele verdieping liggen. Ook bij de ingang van het pand zijn tuinen aangelegd.

Tenslotte is het pand uitgerust met energieopwekkende ramen, ontwikkeld door de Delftse start-up Physee.

Lees hier meer over het interieur van het gebouw, mede in relatie tot de architectuur.

Het kantoor van de Goede Doelen Loterijen is 16.600 vierkante meter groot. De bouw duurde twee jaar.

Andere nieuwsberichten

Metropoolregio Amsterdam krijgt innovatiecampus voor stadslogistiek

Gisteren, 11:39

3MP: ‘Een video maken over een gebouw is echt wat anders dan het laten fotograferen’

Gisteren, 11:00

De knik maakt het verschil in woontoren The Muse

26 oktober, 3:57

Kantoorpand voor PGB gemoderniseerd door M+R interior architecture

26 oktober, 3:15

Bouw Het Grote Huis op Landgoed Duivenvoorde gestart

Gisteren, 15:19

Bouw vreest ontslaggolf door stikstofbeperkingen

Gisteren, 09:08

Winnaars Dutch Design Awards 2020 bekend

26 oktober, 5:08

Negentien gemeenten kunnen aan de slag met aardgasvrije wijken

26 oktober, 4:21

Bestuurders enthousiast over plan 'zonne-eilanden' in IJsselmeer

23 oktober, 1:33

Ombudsman: betrek Groningers meer bij versterkingsoperatie huizen

23 oktober, 9:37
Ronnie WeessiesRedacteur
Reynaers B.V.
Jansenbyods
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
iGuzzini
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan