Copyright: GAAGA
Copyright: Kim Zwarts
Copyright: GAAGA
Copyright: GAAGA
Copyright: GAAGA
Copyright: GAAGA
Copyright: GAAGA
Copyright: GAAGA
Copyright: GAAGA
Copyright: GAAGA
Copyright: GAAGA
Copyright: GAAGA
Copyright: Kim Zwarts
Copyright: GAAGA
Copyright: Kim Zwarts
Copyright: GAAGA
Copyright: GAAGA
Copyright: GAAGA
Copyright: GAAGA
Copyright: Kim Zwarts
Copyright: Kim Zwarts
Copyright: GAAGA
Copyright: GAAGA
Copyright: GAAGA
Copyright: GAAGA
Copyright: GAAGA
Copyright: GAAGA
Copyright: GAAGA
Copyright: GAAGA
Copyright: GAAGA
Copyright: Kim Zwarts
Copyright: GAAGA
Copyright: GAAGA
Copyright: GAAGA
Copyright: GAAGA
Copyright: GAAGA
Copyright: GAAGA
Copyright: GAAGA
Copyright: GAAGA
Copyright: GAAGA
Copyright: GAAGA
Copyright: Kim Zwarts
Copyright: GAAGA
Copyright: Kim Zwarts
Copyright: GAAGA
Copyright: GAAGA
Copyright: GAAGA
Copyright: GAAGA
Copyright: Kim Zwarts
Copyright: Kim Zwarts
Copyright: GAAGA
Copyright: GAAGA
Copyright: GAAGA
Copyright: GAAGA
Copyright: GAAGA
Copyright: GAAGA
Copyright: GAAGA
Copyright: GAAGA

Conservenfabriek getransformeerd tot wooncomplex

12 juni 2017, 11:02
Een voormalige conservenfabriek in de Leidse binnenstad is behouden door het complex te ontwikkelen met een bouwgroep. GAAGA ontwierp de transformatie van het industriële erfgoed naar een wooncomplex met zestien verschillende woningen.

De voormalige conservenfabriek Tielman & Dros stond op het punt te worden gesloopt. Traditionele ontwikkelaars zagen er geen heil in, aldus architectenbureau GAAGA. Het complex is ontwikkeld met een groep van gelijkgestemde toekomstige bewoners.

De toekomstige bewoners waren rechtstreeks betrokken bij het ontwerpproces, wat ruime mogelijkheden schiep voor de invulling van persoonlijke wensen met betrekking tot grootte en indeling van de woning. Het heeft geresulteerd in zestien verschillende woningen. Het project is in samenwerking met OntwerpJeWoning en Vink Bouw gerealiseerd.

Bij de transformatie wilde GAAGA het industriële karakter van het complex behouden. De voormalige fabriek bestond onder meer uit grote, hoge hallen met kapconstructies uit hout en staal. Een probleem van het complex was dart het weinig daglicht en geen mogelijkheden voor een buitenruimte bood.

Licht en ruimte

Als oplossing daarvoor heeft GAAGA een van de bouwdelen, een volgens het architectenbureau weinig karakteristieke hal in het binnengebied, gesloopt. Hiermee zijn een extra gevel voor de woningen  en een binnenhofje gerealiseerd.

Daarnaast is in het meest donkere en voor woningen minst geschikte deel van het complex een inpandige straat gemaakt. Die fungeert als ontsluiting voor fietsenbergingen en woningen.

Aan de collectieve binnentuin zijn uiteenlopende buitenruimtes toegevoegd, zoals privétuinen, balkons en dakterrassen. Een doorgang in de bestaande bouw maakt het mogelijk het hofje vanaf de straat te zien. De doorgang is afgesloten met een opengewerkte stalen poort.

Karakteristiek
Om de industriële uitstraling aan de binnenzijde van het complex te bewaren, heeft GAAGA de bestaande vloer- en dakconstructies zoveel mogelijk intact en in het zicht gehouden. Aan de binnenzijden van de buitenmuren zijn isolerende gasblokjes aangebracht. Ze volgen de (scheve) contour van de muur nauwkeurig.

Waar de balken van een houten kapconstructie de muur in gaan, lopen de gasbetonblokjes schuin af om condensvorming tegen te gaan. De afschuining accentueert nog eens de balken, aldus het architectenbureau.

Nieuwbouw
Op een braakliggend terrein, gesitueerd tussen de gesloopte hal en de doorgaande weg, heeft GAAGA een aantal rijtjeshuizen geplaatst. De nieuwbouw staat ‘achterstevoren’: aan de straatzijde kenmerkt de gevel zich door opvallende raamvlakken, verwijzend naar het industriële karakter van het complex. De voordeuren van de nieuwbouw zijn naar het binnenhofje gericht.

Door de rijtjeshuizen op deze manier te plaatsen, hebben de architecten de nieuwbouw en het oude complex tot een duidelijke eenheid gesmeed. Bovendien is een binnenhofje gecreëerd als een eigentijdse toevoeging aan het diverse palet van hofjes dat Leiden al kent, aldus GAAGA. 

Andere nieuwsberichten

Winkel- en wooncomplex De Gaard in Utrecht uitgebreid en opgefrist

Gisteren, 15:43

Nieuw Slingeland Ziekenhuis 'te gast in het landschap'

Gisteren, 15:24

Ruimtelijk werk van Gijs Van Vaerenbergh als vervreemdende ingreep

Gisteren, 13:49

In stationsgebied Tilburg is bouw gestart van woontoren naar ontwerp van Happel Cornelisse Verhoeven

Gisteren, 12:25

Nominaties eerste Haagse Openbare ruimte Prijs bekend

Gisteren, 10:35

Miljoenenclaim voor BAM na instorting parkeergarage Eindhoven

Gisteren, 09:26

Raad Utrecht stemt voor omstreden windmolens in groene polders

10 juli, 9:48

'Groot deel monumentensubsidie naar kerken'

10 juli, 9:17

‘Bijdrage gemeente aan stadion Feyenoord onvoldoende onderbouwd’

9 juli, 5:26

Nieuw onderzoek naar eeuwenoude graven onder Binnenhof

9 juli, 10:16
Robert MuisRedacteur
Reynaers B.V.
Jansenbyods
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer (voorheen Alcoa)
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
iGuzzini
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
KONE Liften en Roltrappen en Deursystemen
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan