Oesterriffen Oosterschelde
Oesterriffen Oosterschelde
Oesterriffen Oosterschelde
Oesterriffen Oosterschelde
Oesterriffen Oosterschelde
Copyright: Zandmotor ( Rijkswaterstaat/Joop van Houdt)
Copyright: Zandmotor ( Rijkswaterstaat/Joop van Houdt)
Copyright: Zandmotor ( Rijkswaterstaat/Joop van Houdt)
Oesterriffen Oosterschelde
Oesterriffen Oosterschelde
Oesterriffen Oosterschelde
Oesterriffen Oosterschelde
Oesterriffen Oosterschelde
Copyright: Zandmotor ( Rijkswaterstaat/Joop van Houdt)
Copyright: Zandmotor ( Rijkswaterstaat/Joop van Houdt)
Copyright: Zandmotor ( Rijkswaterstaat/Joop van Houdt)

Deltares: ‘Gebruikmaken van natuurlijke systemen’

1 mei 2014, 15:16
In aanloop naar de IABR-2014 komende zomer, die in het teken staat van het thema 'Urban by Nature', onderzoekt Architectenweb in een serie van tien interviews de wateropgave in Nederland en daarbuiten. In het zevende deel een interview met Hans Groot, projectleider bodem- en grondwaterkwaliteit bij Deltares, het nationale kennisinstituut voor bodem- en watergerelateerde problematiek.

Tekst Kirsten Hannema

Natuurlijke bouwsystemen kunnen vele malen effectiever zijn dan de traditionele constructiemethoden die de mens de afgelopen eeuw ontwikkelde, zegt Hans Groot van Deltares. Samen met stichting Ecoshape en ingenieursbureau Witteveen+Bos werkt hij aan het innovatieprogramma Building with Nature, dat een omslag in het denken over ruimtelijke ontwikkeling wil bewerkstelligen. De eerste resultaten zijn te zien op de Biënnale.

In de Stadswerven van Dordrecht, een voormalig havengebied, worden de stenige kades binnenkort vervangen door groene oevers. Een simpel, typisch voorbeeld van Building with Nature, legt Groot uit. “Het klinkt misschien logisch, maar in het verleden hadden we er andere ideeën over – kijk maar in een willekeurige haven. Terwijl de voordelen van natuurlijke oevers talrijk zijn. Het gebied krijgt een fraai aanzicht, er ontstaat meer ruimte voor biodiversiteit. Uiteraard dien je rekening te houden met golfslag door wind en scheepvaart, getijden en grote stroomsnelheden; de oevers moeten daartegen bestand zijn. Tegelijkertijd helpen de groenconstructies om deze invloeden te dempen, wat bijdraagt aan de leefomgeving voor bijvoorbeeld amfibieën en de veiligheid van recreanten. Daarmee wordt dit een aantrekkelijke locatie voor wonen en vrijetijdsbesteding.”

Building with Nature
De Stadswerven is een van de demonstratieprojecten uit het nationale innovatieprogramma dat in 2008 werd opgezet om kennis te ontwikkelen over bouwen met behulp van natuurontwikkeling. Nu een aantal principeoplossingen in kaart is gebracht, zullen deze de komende jaren in de praktijk getest worden. De betreffende projecten, gesitueerd in stedelijk gebied, moeten als showcases fungeren en laten zien dat het echt werkt.

“Building with Nature raakt aan een veel groter probleem. We hebben op de aardbol slechts een beperkte hoeveelheid grondstoffen en ruimte. We zijn er niet al te zuinig mee omgesprongen. Als we op een prettige manier op de aarde willen blijven wonen, moeten we nu de transitie van een lineaire naar een circulaire economie inzetten. We zullen meer gebruik moeten maken van natuurlijk systemen.”

Zandmotor en Oesterriffen
De afgelopen jaren is onder meer een nieuwe methode voor kustonderhoud ontwikkeld, de zogeheten Zandmotor. Daarbij wordt in één keer een grote hoeveelheid zand voor de kust aangebracht. Golven, stroming en wind zorgen er vervolgens voor dat het zand gedurende vele jaren zodanig wordt verspreid dat de kust op natuurlijke wijze aangroeit.

Een ander voorbeeld is het Oesterriffenproject, tijdens de Biënnale te zien in de Kunsthal. Doel van dit project is een betere bescherming en ecologie van de ondiepe gedeeltes (slikken) in de Oosterschelde. Met de aanleg van de Oosterscheldekering in de jaren tachtig, is het systeem van zandgeulen verstoord. Het zand in de vogelgebieden spoelt weg, diersoorten verdwijnen. De oplossing behelst het opspuiten van 130.000 kuub zand met daaromheen oesterbanken op stalen frames. “Deze frames zullen door corrosie verdwijnen”, vertelt Groot, “zodat natuurlijke riffen ontstaan. Doordat het rif de erosie van de getijdenplaten afremt wordt de biodiversiteit op de slikken en platen veilig gesteld. Tegelijkertijd behouden de slikken hun beschermende functie voor de achterliggende dijken. En het mooiste is: het heeft gewerkt. De natuur keert terug.”

Kennisdeling en vermarkting
De Rotterdamse haven heeft inmiddels ook interesse om groene kades aan te leggen. In Dordrecht wordt een tweede demonstratieproject met een groene ‘dijk’ van wilgen opgezet. De dichte begroeiing heeft een remmende werking op golven, terwijl natuurontwikkeling gestimuleerd wordt. De showcases zullen worden gevolgd worden door hbo-studenten. De uiteindelijke bedoeling is om de kennis over te dragen aan het bedrijfsleven, landschapsarchitecten, waterbeheerders en waterbouwkundig aannemers. “Zodat zij onze rol uiteindelijk overnemen en het programma uitvoeren.”

Groot denkt dat Building with Nature niet alleen een positieve invloed op natuur, leefomgeving, waterveiligheid en waterkwaliteit zal hebben, maar ook een boost aan de economie kan geven. “Wat we nu leren in Nederland, kunnen we straks exporteren, bijvoorbeeld naar Singapore of Amerika.”

Architectenweb is mediapartner van de Internationale Architectuur Biennale Rotterdam (IABR). De biënnale vindt plaats van 29 mei tot en met 24 augustus 2014 en heeft de (onlangs gerenoveerde) Kunsthal als thuisbasis. Het thema ‘Urban by Nature’ wordt onder leiding van curator en landschapsarchitect Dirk Sijmons via talrijke tentoonstellingen en evenementen uitgewerkt.
Toon alles

Andere nieuwsberichten

Anterieure overeenkomst BuitenStad Hoorn ondertekend

3 uur geleden

3XN ontwerpt luxe woongebouw aan Derde Haven in Scheveningen

4 uur geleden

Sjoekie de Bijll Nachenius neemt afscheid van BiermanHenket

Vandaag, 09:00

Gevel boetiek P.C. Hooftstraat vernieuwd met 3D-geprinte elementen

Gisteren, 16:29

Rotterdam onderzoekt mogelijke fraude bij renovatie Boijmans en De Doelen

1 uur geleden

Overijssel dreigt te stoppen met PPLG als Rijk niet betaalt

2 uur geleden

World Food Center Experience in Ede verdeelt de Gelderse politiek

Gisteren, 13:46

Amsterdam bereidt zich voor op maximumsnelheid van 30 kilometer

Gisteren, 11:35

Provincie Utrecht saneert grond vliegbasis Soesterberg voor woningbouw

Gisteren, 09:03

Resultaten ontwerpmanifestatie Bouw Anders gebundeld in boek

6 december, 2:57
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2023 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan