WXY/West 8 - Blue Dunes
WXY/West 8 - Blue Dunes
WXY/West 8 - Blue Dunes
WXY/West 8 - Blue Dunes
WXY/West 8 - Blue Dunes
WXY/West 8 - Blue Dunes
WXY/West 8 - Blue Dunes
WXY/West 8 - Blue Dunes
WXY/West 8 - Blue Dunes
WXY/West 8 - Blue Dunes
WXY/West 8 - Blue Dunes
WXY/West 8 - Blue Dunes
WXY/West 8 - Blue Dunes
WXY/West 8 - Blue Dunes
WXY/West 8 - Blue Dunes
WXY/West 8 - Blue Dunes
WXY/West 8 - Blue Dunes
WXY/West 8 - Blue Dunes
WXY/West 8 - Blue Dunes
WXY/West 8 - Blue Dunes
WXY/West 8 - Blue Dunes
WXY/West 8 - Blue Dunes

Geuze: ‘Op de hoger gelegen grond blijken de rijken te wonen’

23 mei 2014, 15:54
In aanloop naar de IABR-2014, die volgende week donderdag van start gaat en in het teken staat van het thema 'Urban by Nature', onderzoekt Architectenweb in een serie van tien interviews de wateropgave in Nederland en daarbuiten. In het tiende en laatste deel een interview met landschapsarchitect Adriaan Geuze van West 8.

Tekst Kirsten Hannema

Urban by Nature, het motto van de IABR spreekt Adriaan Geuze zeer aan. Al moet hij soms wel lachen om het overmatig gebruik van de modewoorden ‘Wateropgave’ of ‘Resilience’.

Met zijn bureau West 8 is Geuze betrokken bij de Rebuild by Design-competitie, die de Amerikaanse overheid uitschreef om de door orkaan Sandy getroffen gebieden te herontwerpen. Maar een ontwerp was volgens Geuze het laatste wat hier nodig was. “Wij wilden achterhalen wat het probleem is. Het was leerzaam te ontdekken dat stormen hier vanuit het oosten komen, terwijl je te maken hebt met noordenwind. Door de Bad nor’easter wordt het water opgestuwd in het waterbekken van de Long Island Sound. Er is sprake van enorme pieken, kortstondig weliswaar, maar de gevolgen van overstroming zijn desastreus. Huizen – veelal van hout – worden weggevaagd, straten lopen onder, metro en elektra vallen uit, water raakt vervuild en evacuaties zijn bijna onmogelijk. Anders dan in Nederland loopt het water na de storm direct weg.“

De risicokaart van de verzekeraars
West 8 werkte onder meer samen met het Stevens Institute of Technology, een toonaangevend hydrologisch onderzoeksinstituut uit New Jersey. Over een lange periode heeft het instituut met honderden boeien en meetpunten een permanente database gemaakt van de waterstanden, de stroomsnelheden, etc. Deze database wordt gebruikt in een 3D computermodel van alle watergangen van de Hudson en de West Atlantische kust. Met dit model kan voorspeld worden wat de effecten zijn van klimaatverandering en ontwerpen aan de kustlijn.

Minstens zo belangrijk als deze technische data is volgens Geuze kennis van de lokale cultuur. “Anders dan in Nederland is de houding in Amerika vrij laconiek; de overheid hanteert geen normen voor veiligheid. Verzekeringsmaatschappijen wel; zij bepalen in welke gebieden je wel of niet verzekerd bent tegen stormschade. De kans op een ramp, samen met de berekende schade, bepaalt het risico voor elke postcodegebied. Wij zagen dat deze gegevens zijn samengebracht in een kaartbeeld voor de gehele metropool. Deze kaart gaf een vrij fundamentele inkijk in het probleem, ontdaan van stedenbouw en smaak. Wat blijkt is dat de lage gebieden vooral bewoond worden door een armer deel van de bevolking, op de hoger gelegen grond blijken de rijken te wonen.”

Serie eilanden om golven te breken
“Omdat deze gedachte zelfs in Amerika onacceptabel lijkt, spitste de vraag zich voor ons toe op het omlaag brengen van de risico’s. Samen met het Stevens Institute of Technology introduceerden we het idee de morfologie van de kust aan te passen. In de computermodellen bleek dat hierdoor de pieken in de waterhoogtes tijdens een storm verminderden. Dijken zijn weliswaar nog steeds nodig, maar nu ging het om hoogtes van 2 tot 2,5 meter in plaats van de oorspronkelijke vijf meter waarmee rekening gehouden werd.”

Maandenlang werd gekneed aan de vorm van de kust en aan een reeks van eilanden, die met grof zand opgespoten worden. Geuze ziet grote voordelen in deze aanpak. “Door deze benadering is het niet langer nodig om 1400 km aan dijken te bouwen; met een korte reeks eilanden voor de kust wordt al bereikt dat het meeste stormrisico in de riviermonding van de Hudson verdwijnt. Veel kleinere ingrepen kunnen daar dan volstaan; de maat van dit project is behapbaar. Commercieel zijn er kansen – essentieel aangezien in Amerika dit soort projecten niet door de overheid maar de markt gedreven worden. Dit zijn nieuwe duinen en stranden, waarop je windmolens kunt bouwen, of een vliegveld aanleggen, recreëren – er zijn allerlei combinaties denkbaar.”

De nieuwe eilanden zijn een regionale oplossing voor de middellange termijn. De verschillende stedelijke gemeenschappen kunnen vervolgens een tweede verdedigingslinie ontwikkelen met op maat toegesneden maatregelen. Dat kan een dijk of parkdijk zijn, maar ook aangepaste bebouwing met een stenen in plaats van een houten plint, of een evacuatieplan, afhankelijk van de beschikbare middelen.

Op grotere schaal denken
“De volgende stap is om dit scenario verder uit te werken, er moeten minstens een dozijn aan alternatieven komen. Daarbij moet de focus liggen op de koppeling van systemen: waterhuishouding, erosie, sedimentatie, ecologie, schaderisico... al die zaken kun je nauwkeurige voorspellen, de kennis is aanwezig. Maar de verbanden werden eerder niet gelegd. Dat is wat wij hier als ontwerpers hebben kunnen toevoegen. Ik herinner me nog het eerste onderhoud met de directeur van het Stevens Institute of Technology. Ik stelde aan hem voor de database van Long Island Sound te linken aan die van de New York – New Jersey coastline. Hij verklaarde me voor gek; dat hadden ze nog nooit gedaan. Een half uur later zei hij: dit is de schaal waarop we moeten gaan denken.”

Architectenweb is mediapartner van de Internationale Architectuur Biennale Rotterdam (IABR). De biënnale vindt plaats van 29 mei tot en met 24 augustus 2014 en heeft de (onlangs gerenoveerde) Kunsthal als thuisbasis. Het thema ‘Urban by Nature’ wordt onder leiding van curator en landschapsarchitect Dirk Sijmons via talrijke tentoonstellingen en evenementen uitgewerkt.
Toon alles

Andere nieuwsberichten

HOH architecten presenteert hoekgebouw en binnentuin kavel 6 Oostenburg

Gisteren, 15:33

Muziekwerf in voormalige Rotterdamse kerk opent officieel de deuren

Gisteren, 14:09

Voorbereidingen bouw International School Utrecht beginnen

Gisteren, 10:55

Open Monumentendag in het teken van routes, netwerken en verbindingen

12 september, 4:37

Symposium over De Groene Stad van de Toekomst in Almere

Gisteren, 16:18

Rechtspraak kritisch op inperken procedures tegen stroomprojecten

Gisteren, 11:29

ING: woningnood dwingt jongeren grote levenskeuzes uit te stellen

12 september, 1:54

Grote toename stikstof in bodem Nederlandse bossen gemeten

12 september, 9:14

Meer orders, maar lagere omzet voor bouwbedrijf Ballast Nedam

11 september, 4:02

Versterking Groningen niet in 2028 klaar, erkent staatssecretaris

11 september, 10:07
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial Benelux B.V.
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan