Bjarke Ingels (BIG) presenteert het ontwerp BIG U
BIG Team - BIG U
Kristian Koreman (ZUS) presenteert het ontwerp The Meadowlands
MIT CAU + ZUS + URBANISTEN - The Meadowlands
OMA - Resist, Delay, Store, Discharge
OMA - Resist, Delay, Store, Discharge
WXY/West 8 - Blue Dunes
WXY/West 8 - Blue Dunes
WB unabridged with Yale ARCADIS - Resilient Bridgeport
WB unabridged with Yale ARCADIS - Resilient Bridgeport
SCAPE / Landscape Architecture - Living Breakwaters
SCAPE / Landscape Architecture - Living Breakwaters
Bjarke Ingels (BIG) presenteert het ontwerp BIG U
BIG Team - BIG U
Kristian Koreman (ZUS) presenteert het ontwerp The Meadowlands
MIT CAU + ZUS + URBANISTEN - The Meadowlands
OMA - Resist, Delay, Store, Discharge
OMA - Resist, Delay, Store, Discharge
WXY/West 8 - Blue Dunes
WXY/West 8 - Blue Dunes
WB unabridged with Yale ARCADIS - Resilient Bridgeport
WB unabridged with Yale ARCADIS - Resilient Bridgeport
SCAPE / Landscape Architecture - Living Breakwaters
SCAPE / Landscape Architecture - Living Breakwaters

Ovink: ‘Rebuild by Design is vooral cultureel proces’

11 april 2014, 11:41
In aanloop naar de IABR-2014 komende zomer, die in het teken staat van het thema 'Urban by Nature', onderzoekt Architectenweb in een serie van tien interviews de wateropgave in Nederland en daarbuiten. In het derde deel van de serie een interview Henk Ovink, initiator van de Rebuild by Design ontwerpcompetitie.

Tekst Kirsten Hannema

Rebuild by Design, de ontwerpcompetitie die de Amerikaanse overheid heeft uitgeschreven om innovatieve oplossingen te vinden voor de door orkaan Sandy overstroomde gebieden langs de oostkust, is volgens vice-voorzitter Henk Ovink bij uitstek een voorbeeld van ‘Urban by Nature’. “Nog meer dan een ontwerpopgave is dit een cultureel proces.”

Twee jaar geleden was Ovink, destijds Directeur Ruimtelijke Ontwikkeling bij de Rijksoverheid, nog curator van de Rotterdamse Architectuurbiënnale Making City. Nu woont en werkt hij in Amerika als wateradviseur van de minister van huisvesting en stedelijke ontwikkeling Shaun Donovan en president Obama. Een van zijn eerste wapenfeiten is Rebuild by Design, een door hem opgezet ontwerp/onderzoekprogramma om tot innovatieve ideeën te komen voor de aanpak van de waterproblematiek in de New Jersey regio, die in 2012 zwaar werd getroffen door orkaan Sandy. De eerste oogst ontwerpen zal te zien zijn tijdens de Architectuurbiënnale Urban by Nature.

Verdeelde regionale politiek
“Rebuild by Design is bij uitstek een voorbeeld van Urban by Nature”, zegt Ovink. “Sandy heeft laten zien hoe kwetsbaar de New Yorkse regio is. Het besef is doorgedrongen dat er iets fundamenteel moet veranderen; herbouwen is geen oplossing, het hele stedelijke en watersysteem moet opnieuw uitgevonden worden.”

President Obama heeft hiervoor een zogenaamde Taskforce opgericht. Als adviseur kreeg Ovink drie opdrachten mee: kijk naar regionale schaal, de lange termijn en richt je op innovatie. “Zeer uitdagend, want de regionale politiek is hier sterk verdeeld, terwijl alle relevante opgaven spelen op de regionale schaal. Nadenken over een langere periode is door de vele verkiezingen elk jaar ook ingewikkeld. En in innovatie is men wel geïnteresseerd, maar meestal gericht op een vastomlijnd probleem. Daarbij zijn de Verenigde Staten juridisch een complex land; er gaapt een gigantische kloof tussen idee en uitvoering.”

Rebuild by Design
Ovink kwam met het plan voor Rebuild by Design. Tien ontwerpteams werden uitgenodigd om voor verschillende locaties oplossingen te bedenken, waarvan een aantal ook daadwerkelijk uitgevoerd wordt. Onder hen opvallend veel Nederlandse architecten en ingenieursbureaus, zoals OMA, West 8, Royal HaskoningDHV, Arcadis, ZUS en de Urbanisten.

Het programma was aanvankelijk controversieel. “Competities worden door de Amerikaanse overheid op een bepaalde manier benaderd: je beschrijft een probleem, laat het los op de markt, kiest vervolgens het beste plan, voert het uit – klaar. Dat voelde als een failliet proces, alsof je de klimaatcrisis even oplost door een lijstje af te vinken. Terwijl we nog helemaal niet wéten wat nu precies het probleem is.

Integraal ontwerpen
Wat ik wilde, was de beste mensen uit de wereld, de betrokkenen regionale partijen en de bewoners bij elkaar brengen in een intensief proces. Veldonderzoek doen, deskresearch en ontwerpend onderzoek. En dán de regio definiëren met al zijn kwetsbaarheden én kansen voor vernieuwing en een werkelijk duurzame ontwikkeling.”

“Dat vond men te ingewikkeld. Maar ik geloof heilig dat je die complexiteit die in deze opgave besloten ligt moet omarmen. Ik ben de regio ingegaan om coalities te vormen, en het is gelukt om een hechte groep instellingen, bedrijven, mensen én geld te verzamelen. Eind van het liedje is dat Rebuild by Design als derde van 69 aanbevelingen genoemd wordt in het rapport, en nu een van de eerste prioriteiten is in Obama’s klimaatagenda. Dat is bijzonder hoopvol.”

In uitwerking integrale perspectief bewaken
Over de eerste resultaten, onlangs gepresenteerd, is Ovink enthousiast. “Alle teams laten zien dat ze in staat zijn de regionale schaal te verbinden met concrete interventies. Dat is belangrijk; vaak zie je dat een proces langzaamaan een trechtervorm aanneemt. Dan wordt uiteindelijk ‘gewoon’ een wijkje ontwerpen; het integrale perspectief verdwijnt letterlijk en figuurlijk uit beeld.”

Het belangrijkste voor de toekomst van Rebuild by Design? “Samenwerking. Tegen de teams heb ik in het begin gezegd: jullie mogen nog niets ontwerpen. Zoek eerst de spelers die je nodig hebt. Alleen met hun kennis en kunde kun je je eigen vakmanschap goed inzetten en ontwikkelen. Want het gaat erom dat er uiteindelijk echte verandering plaats vindt, in de regio, in projecten en beleid, maar ook in de ontwerpwereld, in de processen waarmee we deze complexe opgaven benaderen.”

Architectenweb is mediapartner van de Internationale Architectuur Biennale Rotterdam (IABR). De biënnale vindt plaats van 29 mei tot en met 24 augustus 2014 en heeft de (onlangs gerenoveerde) Kunsthal als thuisbasis. Het thema ‘Urban by Nature’ wordt onder leiding van curator en landschapsarchitect Dirk Sijmons via talrijke tentoonstellingen en evenementen uitgewerkt.

Andere nieuwsberichten

Studio Selva ontwerpt modulaire prefabwoningen voor vluchtelingen

1 uur geleden

Heutink neemt nieuw hoofdkantoor met distributiecentrum in gebruik

4 uur geleden

Omvangrijk schoolgebouw met overzicht en eigenheid

Vandaag, 11:34

Compact woonensemble met binnenhof op smalle kavel in Oostenburg

Gisteren, 12:09

Tjeerd Beemsterboer benoemd tot partner bij Arons en Gelauff

2 uur geleden

ING: lichte krimp bouwsector in 2023 door hogere kosten

Vandaag, 10:54

IEA: energiecrisis leidt tot versnelling in hernieuwbare energie

Vandaag, 09:47

Een kantoorgevel die golft en spiegelt

Gisteren, 16:53

Museum Het Schip toont Indische invloed op Amsterdamse School

Gisteren, 13:51

Schiphol benadert boeren voor stikstofrechten Lelystad Airport

Gisteren, 11:19
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
VELUX Commercial
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
YVI Application Family
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Mobilane
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
ISMT B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan