Vincent van Heesch op de tennisbaan
Vincent van Heesch
Copyright: Margo van de Pas

Architectenweb Sportzomer: Vincent van Heesch is een fanatiek tennisser

17 juli, 9:15
Architectenweb interviewt deze zomer architecten die naast hun werk fanatiek sporten of een bijzondere sport beoefenen. In de tweede aflevering spreken we met Vincent van Heesch, die naast zijn werk als architect bij studio] [space vaak op de tennisbaan is te vinden. “Een perfecte tenniswedstrijd bestaat niet, net zomin als een perfect ontwerp.”

Jij bent op je zevende begonnen met tennis en gold als een talent. Hoe zagen je jeugdjaren op de baan eruit?
“In de jaren tachtig was tennis nog een grotere sport dan het nu is. Ik speelde bij een plaatselijke vereniging en we hadden een grote groep met kinderen die elkaar op en naast de baan opzochten. We kregen les, speelden competitie in teamverband, toernooien en vrij spelen kon op ieder moment van de dag. Vaak waren we hele dagen op de tennisclub te vinden. Na een paar jaar kreeg de ‘getalenteerde jeugd’ extra training op de club. Daarna mocht ik meedoen met de regionale jeugd. Ik hoorde wel bij de betere in onze regio, maar er staken ook wel een paar jongens echt bovenuit.”

Zat het er voor je in om proftennisser te worden?
“Voor mij is dat nooit een serieuze optie geweest. Ik was simpelweg niet goed genoeg. Alleen de exceptioneel goede jeugdtennissers van Nederland hebben kans om internationaal door te breken. En buiten de mondiale top-100 is het moeilijk rondkomen. Daarnaast is er op vroege leeftijd een flinke investering nodig om bijvoorbeeld alle trainingen te bekostigen. Mentaal en fysiek moet het dan ook nog allemaal kloppen. Ik tennis nog steeds met een paar jongens die net geen professional zijn geworden, maar wel een klein fortuin hebben uitgegeven aan alle trainingen. Natuurlijk droomde ik wel van een leven als proftennisser. Wie wil er nou niet op Roland Garros spelen, de hele wereld zien en daar ook nog - heel veel - geld mee verdienen? Het liep anders, maar ik heb ’t hartstikke goed.”

Wanneer besloot je om architect te worden?
“Naast het tennissen vond ik het vroeger leuk om met LEGO te spelen. Ik denk dat mijn interesse in architectuur daar is gewekt. Ik had ook wel die mooie instructieboekjes willen ontwerpen; enorm fantasieprikkelend om met losse bouwstenen iets te maken waar je ook nog mee kan spelen. En weer uit elkaar halen en opnieuw bouwen. Kortom, losmaakbaar en circulair, ha ha.

Het leren op school ging me niet zo goed af. Na de MTS sloeg het vonkje pas op de HTS over toen we architectuurprojecten kregen. Minder leren, meer creëren. Dat lag me wel. De Academie van Bouwkunst was een logisch vervolg. Deze vierjarige opleiding - studie en praktijk - was een flinke aanslag op mijn sociale leven, er werd ook minder getennist, maar daar heb ik wel de basis gelegd voor wat ik nu als architect doe.

Momenteel werken we aan diverse opdrachten in programma en schaal; van een woonboot, tot een uitvaartcentrum, verbouwingen, vakantiewoningen en tennispaviljoens. Ik heb niet direct de voorkeur voor een bepaalde opdracht. Ik vind het wel belangrijk dat het klikt met de opdrachtgevers. Dat ze de meerwaarde van architectuur waarderen en je samen iets goeds wilt maken. Niet alleen voor de opdrachtgevers, maar ook voor de omgeving in de breedste zin van het woord.”

Je tennist nog steeds. Is dat op recreatieve basis of speel je ook competitie?
“Nog steeds tennis ik gemiddeld drie keer per week op de mooiste ondergrond: gravel. Naast de voorjaarscompetitie doe ik ook mee aan de najaars- en wintercompetitie (indoor). En dan heb je nog vrij spelen en soms een toernooi. Ik ben nu 46 en qua speelsterkte - rating 3 op een schaal van 1 tot 9, vroeger was dat B1 - ben ik er gelukkig nog niet op achteruit gegaan. Dat hoop ik nog even vol te houden.

En ja, ik ben fanatiek en wil altijd winnen. Dat fanatisme zit soms ook in de weg hoor. Dan ben ik te veel bezig met niet willen verliezen. Vroeger was ik nog dagen bezig met een verloren partij. Tegenwoordig spoel ik die gelukkig wat sneller weg met een biertje in het clubhuis. Het is ook gebruikelijk dat je na de wedstrijd nog wat drinkt met je tegenstanders. Tennis is nog steeds een echte verenigingssport. Dus naast het sporten is er ook een sociale component. Je kent elkaar en leert elkaar kennen. Dat is natuurlijk ook goed voor je netwerk. En toevallig zijn er in Nederland veel paviljoens toe aan verbetering en/of uitbreiding. De opkomst van padel speelt daar ook een rol in. We zijn bij het bureau nu voor twee tennisclubs aan het werk, dan helpt een beetje kennis van de sport zeker mee.”

Gebruik je tennis als afleiding voor je werk of is er ook een zekere aanvulling?
“Als architect zit of sta je toch veel achter je bureau en ben je vooral met je hoofd bezig. Voor mij is bewegen daarom belangrijk. Even uit het hoofd en je lichaam weer voelen. Al zit je toch wel een beetje in je hoofd, want tennis is echt een mentaal spelletje. Je zit jezelf soms enorm in de weg en kunt dat alleen maar zelf oplossen. Het mooie van tennis is dat je van iemand kunt winnen die in de basis beter kan tennissen, en andersom natuurlijk ook. Voor mij zit de schoonheid in de ultieme combinatie van techniek, tactiek, conditie en fysieke gesteldheid, doorzettingsvermogen, mentaliteit en inzicht. In dat opzicht kan ik echt genieten van de ‘oudere’ topspelers die laten zien dat je bijna tot je veertigste kan meedoen bij de wereldtop. Novak Djokovic (38) laat dat momenteel zien en daar kun je alleen maar respect voor hebben. Maar hij is zeker niet mijn favoriete tennisser. Dat blijft toch Roger Federer. Hij is ondertussen gestopt, maar heeft ook tot op late leeftijd gepresteerd. Zijn techniek was geweldig en daarnaast is hij zowel op als naast de baan een inspirerende persoonlijkheid. Een icoon!”

Herken je jouw fanatisme ook terug in je werk als architect? Hoe ga je daarmee om?
“Fanatisme is natuurlijk helemaal niet verkeerd. Voor mij betekent het ook dat je iets graag doet. En ik doe het allebei erg graag, tennissen en architect zijn. Mijn uitdaging bij beide disciplines zit meer in het perfectionisme, het kunnen loslaten van gedachtes en onzekerheden. Een perfecte tenniswedstrijd bestaat niet, net zomin als een perfect ontwerp. Dan is het de kunst om dat te accepteren en tevreden te zijn met wat er ligt. En wat er nog beter kan, neem je mee naar het volgende project. Of wedstrijd.”

Gerelateerde nieuwsberichten

Andere nieuwsberichten

Twee belangrijke mijlpalen bereikt bij verbouwing station Groningen

Gisteren, 09:11

Architectenweb Sportzomer: paardrijden is voor Marlies Rohmer de ultieme vorm van samenwerken

22 juli, 9:10

Stedenbouwkundig structuurontwerp voor Blok III in Sloterdijk I Zuid goedgekeurd

18 juli, 1:30

VORM ontwikkelt laatste twee kavels Eenhoorngebied Amsterdam

17 juli, 2:24

Helft arbeidsmigranten platteland na zes jaar nog in Nederland

Gisteren, 11:06

Zoetermeer wil brug over spoor en A12 renoveren

22 juli, 11:59

Aanpak Zuid-Hollandse verkeersader kost tientallen miljoenen meer

21 juli, 12:29

Hermans kiest Schiermonnikoogroute voor stroomkabel naar Noordzee

18 juli, 11:09

Hester Bijl wordt rector magnificus TU Delft

18 juli, 9:27

Provincie komt bij BAM en SPIE uit voor onderhoud aan Zeelandbrug

17 juli, 1:39
Ronnie WeessiesRedacteur
ATAG Nederland
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Kingspan Light & Air
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial Benelux B.V.
Sempergreen
Houthandel van Dam
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
wienerberger
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
VOLA Nederland BV
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Holonite B.V.
AXOR + hansgrohe
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
Architectenweb
Over ons
Contact

© 2002 - 2025 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan