Eindhoven opent in september voormalig Philips-landgoed voor publiek
Gisteren, 14:58
Op zaterdag 27 september gaat Landgoed De Wielewaal in Eindhoven open voor bezoekers. Door constructieve gesprekken tussen de gemeente en de ervan Philips is de opening vele jaren eerder dan volgens bestaande afspraken mogelijk was. Opening van het landgoed betekent voor de stad en haar inwoners 142 hectare openbaar groen erbij.
Gemeente Eindhoven kocht De Wielewaal drie jaar geleden, met als doel om het landgoed toegankelijk te maken voor iedereen. Eerdere afspraken tussen de erven Philips en de vorige eigenaar, ondernemer Marc Brouwers, betekenden dat de opening niet eerder mogelijk was dan april 2032. De afspraak tussen de vorige eigenaar en erven Philips bleef gelden, ook toen de gemeente het landgoed kocht.
De gemeente voerde gesprekken met de erven om te kijken of het gebied toch eerder open kon. Uitgangspunt is het publieke belang van meer openbaar groen. “Die gesprekken zijn goed verlopen”, aldus de gemeente. Eindhoven en de erven Philips hebben ook meteen afspraken gemaakt over andere percelen die de erven in bezit hebben.
“Het past in de geest en de intenties van mijn ouders, Frits en Sylvia Philips-Van Lennep, om De Wielewaal toegankelijk te maken voor de inwoners van Eindhoven en omstreken”, zegt Frits Philips jr.. “Zeker in een tijdperk waarin mensen zich terugtrekken in hun eigen wereld, is het belangrijker dan ooit dat verbinding met de natuur en met elkaar weer meer kansen krijgt.”
Afspraken en aankopen
Gemeente en erven Philips hebben goede afspraken gemaakt om de rust, privacy en veiligheid van de bewoners en bezoekers op het landgoed te waarborgen. Zo komen er hekken rondom percelen naast het wandelgebied. Verder is bijvoorbeeld afgesproken dat op De Wielewaal geen mountainbikes, motorvoertuigen, kampeerterreinen of sportvelden en geen grote evenementen zijn toegestaan.
Deze afspraken passen bij de inhoud van de Ontwikkelingsvisie Lichtbos, die in februari 2024 is vastgesteld door de gemeenteraad, zo meldt Eindhoven. De gemeente heeft ook grond gekocht van de erven Philips. Zo kan Eindhoven Noordwest – en vooral het Lichtbos – zich verder ontwikkelen.
Het gaat om percelen aan de Mispelhoefstraat (met het oog op waterberging voor het bedrijventerrein GDC-Noord), Oirschotsedijk (hier komt een fietsbrug als onderdeel van de fietsverbinding Groene Corridor), de Oirschotsedijk en rondom de Philips Fruittuin (grenzend aan Landgoed De Wielewaal en onderdeel van het Lichtbos en de Anthony Fokkerweg (bosgronden behorend tot het Natuur Netwerk Brabant).
Van privé naar publiek
De Wielewaal maakt deel uit van het oorspronkelijk grotere gebied dat Anton Philips in 1912 kocht om als landgoed in te richten. Acht jaar later schonk hij een deel van het landgoed aan het publiek; dit heet sindsdien Philips de Jongh Wandelpark. Het resterende landgoed van Philips besloeg nog altijd 325 hectare. Anton Philips heeft nooit op het landgoed gewoond.
Na de dood van Anton Philips besloot erfgenaam Frits Philips wel op het landgoed te gaan wonen, waartoe hij in 1934 Landhuis de Wielewaal liet bouwen. Na diens overlijden werd het landgoed inclusief villa te koop aangeboden; ondernemer Marc Brouwers kocht het landgoed in 2007 en zette het weer te koop in 2016.
De gemeente Eindhoven kocht het landgoed in 2022 en heeft er sindsdien gewerkt aan het versterken van de natuur en verbeteren van de biodiversiteit. Ook heeft ze het landgoed veiliger en toegankelijk gemaakt.
“Het openstellen van het landgoed betekent meer groen voor Eindhoven om van te genieten en in te recreëren, bewegen en ontspannen”, zegt wethouder Rik Thijs. “Dat is nodig met het oog op de toekomst. De stad groeit en er komen steeds meer?mensen wonen, werken en ontspannen. We investeren dus niet alleen in stenen, maar vooral ook in een groene en gezonde leefomgeving.”
Philips-historie
Volgens wethouder Thijs kun je op het landgoed “prachtig wandelen langs vijvers, monumentale bomen, azalea’s en rododendrons” en met een beetje geluk reeën, vossen of zelfs een ijsvogel, spotten, maar De Wielewaal is ook “echt Eindhovens cultureel erfgoed.”
Met de aankoop van het landgoed blijft het Philips-erfgoed bewaard, stelt de gemeente. Daartoe behoren bijvoorbeeld de bijzondere tuinen, die rond 1920 zijn aangelegd, en de gebouwen. Het statige landhuis van Frits Philips biedt straks plaats aan verschillende horecaconcepten. De oude tuinmanswoning kan, zo hoopt de gemeente, een plek worden voor natuureducatie door Natuurmonumenten.