VenhoevenCS verrijkt campus TU/e met woongebouwen in moderne traditie
Gisteren, 09:00
Bij de vernieuwing en verdichting van de campus van de TU Eindhoven wordt voortgebouwd op het modernistische concept dat aan de basis ervan ligt. De nieuwe woongebouwen aan de noordzijde van de campus volgen de orthogonale oriëntatie van de andere schijven op de campus, net als hun rationele bouwmethode, maar landen wel nadrukkelijk op het maaiveld met allerlei gemeenschappelijke ruimtes en voorzieningen. Eerder was hier al een schijf naar ontwerp van Office Winhov gerealiseerd. Nu zijn hier nog twee schijven aan toegevoegd, met een laagbouw ertussen, naar ontwerp van VenhoevenCS.
De noordzijde van de campus van de TU Eindhoven wordt gekarakteriseerd door een parkachtig landschap waar de Dommel doorheen stroomt. De afgelopen zestig jaar stond hier aan de rivier Het Paviljoen en dat lage gebouw heeft nu plaatsgemaakt voor 735 woningen plus allerlei voorzieningen. Dat programma is verdeeld over twee woongebouwen, Castor en Pollux genoemd, en een laagbouw, Terra genoemd.
“Met hun robuuste betonnen gevels en hun expliciete maatsysteem volgen de schijven de rationele en tektonische principes van de campusarchitectuur”, licht VenhoevenCS toe. “De gevels hebben een menselijke maat gekregen door plastiek, kleur en detail. De diepe projectie van het grid zorgt daarbij voor een dynamisch spel van licht en schaduw.”
De schijven bestaan elk uit drie schijven die ten opzichte van elkaar zijn verschoven, waardoor het aanzicht vanuit iedere hoek anders is. “Van dichtbij worden nuances zichtbaar en krijgen de gevels een tactiele kwaliteit. Bij Castor wordt van dichtbij een organisch structuurpatroon zichtbaar en in het betonoppervlak van Pollux zie je van dichtbij een unieke tekening die nog het meest wegheeft van gegalvaniseerd staal”, geeft VenhoevenCS aan.
“De laagbouw maakt gebruik van hetzelfde grid en maatsysteem als de schijven, maar is uitgevoerd in hout. De combinatie van het materialenpalet, beplanting, terrassen en onverwachte doorbrekingen zorgen hier voor een kleinschaligere en geborgen woonomgeving voor de circa 90 studenten die hier wonen. Landschappelijke routes vanaf de Dommel, een zwerfroute door het studentendorp en een veelheid aan terrassen en zitplekken zorgen voor tal van informele ontmoetingsplekken op maaiveldniveau.”
Binnenstraten met inpandige ramen
De hoogbouw, de twee schijven, zijn op de verdiepingen voorzien van dubbele corridors die door inpandige ramen bij de keukens onderling contact tussen buren mogelijk maken. Het mogelijk maken van die ramen was nog een hele puzzel.
Uiteindelijk is gekozen voortoepassing van een centrale luchtbehandeling en luchtverdeling via een centrale schacht. Ook de meterkasten zijn gecentraliseerd. Daardoor hoefde niet iedere woning direct gekoppeld te worden aan een individuele leidingschacht en meterkast aan de gangzijde, en konden de badkamers losgekoppeld worden van de gangen. Zo kon dus een raam naar de gang toegevoegd worden. “Zo hebben we de anonieme ‘hotelgangen’ die kenmerkend zijn voor veel studentencomplexen vermeden”, meldt VenhoevenCS trots.
Een andere kwaliteitsimpuls kwam uit de keuze om de verdiepingshoogte tot 2,85 meter te verhogen. Deze hoogte biedt letterlijk ruimte, maar ook overdadig daglicht in de studentenwoningen. Daarbij komt dat de gevels dragend zijn, waardoor de verdiepingen grotendeels vrij indeelbaar zijn, zonder draagconstructie én schachten. Zo is een uiterst flexibel gebouw gerealiseerd dat zich in de toekomst relatief eenvoudig laat transformeren.
Ongeveer de helft van de woningen in het complex betreffen groepswoningen waarin vier tot acht studenten samenwonen. VenhoevenCS heeft de gemeenschappelijke ruimtes daarvan een prominente plek gegeven op de koppen van de gebouwen.
In de middenbeuk van woongebouw Castor zijn dubbelhoge wintertuinen opgenomen met per dubbele verdieping een ander thema, zoals een filmruimte, een studio en een lounge. Deze ruimtes zijn door alle bewoners van het complex te gebruiken.
Gemeenschappelijke ruimtes
De nadruk op ontmoeting en samenwerking komt overal in het complex terug. “Gemeenschappelijke ruimtes zoals de 'Hangout' en de huiskamers bieden studenten laagdrempelige mogelijkheden om elkaar te ontmoeten en vriendschappen te vormen, wat bijzonder waardevol is voor (internationale) studenten ver van huis.”
“De ruggengraat van het interactiemilieu is de ‘Blauwe Loper’ die oost-west langs het complex loopt. De entrees en grotere ontmoetingsplekken zijn allemaal noord-zuid ‘ingeplugd’ op deze as. Het studentencafé op de begane grond van toren ‘Castor’ vormt vanaf komende zomer de natuurlijke schakel tussen de veelgebruikte fietsroute naar het sportcentrum en dit deel van de campus”, aldus VenhoevenCS.
In 2025 openen daarnaast een bijzondere mensa en koffietent, waar eten en drinken bereid worden door (ex-)dak- en thuislozen van stichting Springplank040. Het doel is om mensen te verbinden. “Daklozen met niet-daklozen, studenten met docenten, vluchtelingen met niet-vluchtelingen en in Happie040 met name studenten met Springplank,” aldus uitbater Mounir Toub.
Het wooncomplex is gebouwd door Heijmans. De woningen worden de komende vijftig jaar verhuurd en beheerd door Vestide, de merknaam waaronder de studentenhuisvester van stichting Woonbedrijf opereert.