Atrium, overzicht
Copyright: cepezed / Lucas van der Wee
Bovenaanzicht van de trappen in het atrium
Copyright: cepezed / Lucas van der Wee
Entree atrium
Copyright: cepezed / Lucas van der Wee
Geveldetail exterieur
Copyright: cepezed / Lucas van der Wee
Groene leerplek in het atrium
Copyright: cepezed / Lucas van der Wee
Hoogbouw met leerplein
Copyright: cepezed / Lucas van der Wee
Leerplek met uitzicht
Copyright: cepezed / Lucas van der Wee
Leerplek naast groendak
Copyright: cepezed / Lucas van der Wee
Leslokaal
Copyright: cepezed / Lucas van der Wee
Loopbrug met logo van InHolland
Copyright: cepezed / Lucas van der Wee
Podiumtrap, derde verdieping
Copyright: cepezed / Lucas van der Wee
Vooraanzicht, exterieur
Copyright: cepezed / Lucas van der Wee
Zijaanzicht, exterieur
Copyright: cepezed / Lucas van der Wee
Zijaanzicht, atrium
Copyright: cepezed / Lucas van der Wee

Grootschalig gebouw voor Hogeschool Inholland bedacht als een dorp

6 januari, 15:25
In de Sluisbuurt in Amsterdam heeft Hogeschool Inholland een nieuw gebouw met zo’n 30.000 vierkante meter vloeroppervlakte voor zo’n 7.000 studenten. “Een dorp op zich”, aldus architectenbureau cepezed, dat die gedachte als insteek nam voor het ontwerp van het duurzame, campusachtige onderwijsgebouw.

Van drie locaties, verspreid over Amsterdam en Diemen, verhuisde Hogeschool Inholland met bijna alle opleidingen naar een groot nieuw gebouw in de Amsterdamse Sluisbuurt. In opdracht van de hogeschool ontwierp cepezed de nieuwbouw. Cepezedinterieur maakte het interieurontwerp en Zenber Architecten ontwierp de losse inrichting. DELVA Landscape Architecture | Urbanism was verantwoordelijk voor het landschapsontwerp. Het onderwijsgebouw is op 19 augustus 2024 geopend.

Het negen verdiepingen tellende gebouw staat op een centrale plek in de nieuwe wijk, aan een plein met een (nog te realiseren) bassin. De begane grond bevat een entreezone met receptiebalie. Naast de entree bevinden zich op de hoeken respectievelijk een Next Lab-vestiging van de Openbare Bibliotheek Amsterdam en een café.

Bij de entree van de school en het café ligt de gevel op de begane grond iets terug. Dit accentueert de deur, biedt beschutting en zorgt voor een geleidelijke overgang tussen binnen en buiten. Ook de tegelvloer van de entreezone verbindt binnen met buiten.

Gevelvinnen
De gevels van het schoolgebouw volgen de verdeling van de bouwvolumes, waardoor de school ondanks zijn omvang niet massief oogt. Een glazen zigzag over meerdere verdiepingen onderbreekt een verticale patroon van vensters en dichte geveldelen. De kleine setback voor de zigzag fungeert als daktuin.

Vinnen benadrukken de verticaliteit van de gevel en zorgen tegelijkertijd met hun verschillende kleuren voor variatie. De hoek en de plaatsing van de vinnen is afgestemd op de stand van de zon; ze fungeren ook als pv-paneel en schermen de te openen geveldelen af. Door het vele glas in de gevel en het glazen sheddak valt het daglicht tot in het hart van het schoolgebouw.

Een gebouw als een bergdorp
De nieuwbouw biedt plaats aan 38 opleidingen, met in total ruim 7.000 studenten en 950 docenten en medewerkers. Voor die gemeenschap ontwierp cepezed een gebouw als een bergdorp, waarin een route met trappen omhoog meandert, via het atrium tot aan de hoogste verdieping. De ‘adressen’ onderweg variëren van aangename zithoeken, werkplekken en coffee corners tot onderwijsafdelingen en een groot dakterras, vertelt cepezed.

Het hart van het dorp is het royale atrium, dat met brede houten trappen doorloopt over vier verdiepingen. In het atrium zijn gemeenschappelijke functies te vinden, zoals koffie- en kopieerapparaten, een expositieruimte, twee ruimten met games en een buffet. Er zijn verschillende zitplekken, uiteenlopend van comfortabele banken bij salontafels, hoge tafels met barkrukken en zitjes met rieten stoelen. Op de derde verdieping grenst het atrium aan het dakterras.

Over een deel van de houten trappen ligt een ‘loper’ van blauwstaal, met geïntegreerde zitplekken en plantenbakken. Het donkere staal sluit aan bij het buitenmeubilair op het dakterras en bij de zwarte spijlen van de balustrades rond het atrium. Ook de trap en loopbrug naar de vijfde en zesde etage, hoog in de ruimte, hebben dergelijke balustrades.

Onderwijsafdelingen
De zesde tot en met negende verdieping bevinden zich in de ‘toren’. Aan de route van de begane grond, via de trappen in het atrium naar de vijfde verdiepingen en hoger, liggen de onderwijsafdelingen. Terwijl er in het atrium en de open ruimten in de toren levendigheid heerst, is het op de afdelingen juist rustig.

Hier zijn lokalen en overleg- of samenwerkruimten, van de gang gescheiden door glazen wanden. Gangen eindigen met een glazen gevel, zodat er daglicht binnenvalt en het zicht op buiten bijdraagt aan de oriëntatie. De open ruimten op de afdelingen zijn bedoeld als studieplekken, maar kunnen ook plaats bieden aan evenementen. In de toren zijn hiervoor de ruimten achter de glazen zigzag in de gevel benut, met panoramische uitzichten over de stad.

Duurzaam en flexibel
De gemeente Amsterdam formuleerde voor de Sluisbuurt een hoge duurzaamheidsambitie. Daarnaast zijn er, vanwege de nadrukkelijke keuze voor hoogbouw in de nieuwe wijk, ook strikte voorwaarden voor daken en setbacks, vertelt cepezed.

Waar buren op de daken van de school uitkijken zijn die ‘groen’; de andere daken zijn benut voor pv-panelen. Samen met de pv-panelen op de vinnen aan de gevel resulteert dit in een bijna energieneutraal gebouw (BENG). Onder plantenbakken en pv-panelen liggen waterretentiekratten, waarmee de daken ook als waterbuffer functioneren.

Voor de glazen geveldelen is tripelglas gebruikt. De lokalen zijn voorzien van luiken voor natuurlijke ventilatie. Verder beschikt het gebouw over een smart building system en een WKO.

Het gebouw kan eventuele krimp of groei van leerrichtingen makkelijk opvangen dankzij de hightech installaties en het modulaire ontwerp. Bouwelementen zijn als een onderdelenpakket ter plekke gemonteerd en kunnen, mocht dat ooit nodig zijn, worden gedemonteerd voor hergebruik, aldus cepezed.

Gerelateerde nieuwsberichten

Andere nieuwsberichten

B-architecten breidt werkruimte uit met historische bioscoop

Gisteren, 15:58

Rotterdamse wethouders ontvangen petitie over behoud Cinerama Filmtheater

Gisteren, 15:06

Compact gebouw biedt eigen plek aan twee scholen

Gisteren, 12:20

NEXT architects ontwerpt Kindcentrum Middenwaard in Amstelveen

Gisteren, 11:27

ING rekent op meer nieuwbouwwoningen en herstel bouwproductie

Gisteren, 13:19

Kabinet en regio komen niets verder met Lely- en Nedersaksenlijn

Gisteren, 10:13

Renovatie gebouwen Ridderzaal kost meer dan honderd miljoen

6 januari, 4:00

Meer groene stroom verloren in 2024 door gebrek aan opslag

6 januari, 2:56

Zonder ingrepen dreigt grote verstoring Noord-Hollands stroomnet

19 december 2024, 1:58

Veel leegstaande kantoren Utrecht geschikt gemaakt voor bewoning

19 december 2024, 9:33
Robert MuisRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Kingspan Light & Air
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial Benelux B.V.
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
wienerberger
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
VOLA Nederland BV
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
Hansgrohe
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2025 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan