Copyright: cepezed
Copyright: cepezed
Copyright: cepezed
Copyright: cepezed
Copyright: cepezed
Copyright: Lucas van der Wee
Copyright: cepezed
Copyright: cepezed
Copyright: cepezed
Copyright: cepezed
Copyright: cepezed
Copyright: Lucas van der Wee

Cepezed ontwerpt gebouw voor kwantumonderzoek op campus TU Delft

20 juni, 12:28
In opdracht van TU Delft heeft cepezed een gebouw ontworpen voor QuTech, een instituut dat onderzoek doet op het vlak van kwantumtechnologie. Kwantumonderzoek vraagt om specifieke faciliteiten, naast gangbare kantoorruimten; cepezed heeft het programma helder gescheiden in het gebouw geplaatst, waarbij de zonering ook herkenbaar is in de constructie.

QuTech is een samenwerking tussen TU Delft en TNO en werkt nationaal en internationaal samen met academici en het bedrijfsleven. Het instituut vond bij de oprichting in 2015 een plek in het gebouw van de faculteit Technische Natuurwetenschappen. Inmiddels is QuTech gegroeid naar zo’n 350 medewerkers en heeft het behoefte aan meer ruimte. Omdat de vraag naar kwantumonderzoek groeit, neemt bovendien het aantal medewerkers de komende jaren ongetwijfeld nog verder toe.

Het ontwerp van cepezed faciliteert de verwachte groei en houdt zelfs al rekening met een mogelijke uitbreiding aan de achterzijde van het gebouw. Het aantal specialistische laboratoria kan, als dat te zijner tijd wenselijk blijkt, worden uitgebreid binnen het bestaande gebouw. Vanwege de specifieke eisen ligt de plek van deze laboratoria nu al vast; ze bevinden zich op de eerste verdieping en de begane grond.

Heldere zonering
Kwantumonderzoek omvat optische proeven en cryo-experimenten, die trillingsvrij moeten worden uitgevoerd. Dat vraagt om een zeer stabiele constructie en een grote hoeveelheid aan installaties, die ook nog eens warmte, trillingen en elektromagnetische straling afgeven. Daarnaast zijn er ‘gewone’ werkkamers nodig waar de medewerkers achter hun computer de onderzoeksuitslagen verwerken.

Cepezed maakte een heldere scheiding tussen het lab- en kantoorprogramma en plaatste de installaties buiten het gebouw en op de bovenste verdieping. De zonering van functies wordt met de constructie nog eens benadrukt: vanwege de trillingseisen bestaan de laboratoriumruimten uit beton, terwijl bij de andere delen van het gebouw juist is gekozen voor een houtskelet, dat CO2 opslaat en een warme uitstraling heeft. “De zonering is dus ‘afleesbaar’ van de constructie”, aldus cepezed.

Overzichtelijk en licht
QuTech beschikt straks over ca. 13.500 m2 vloeroppervlakte, verdeeld over de begane grond en vier verdiepingen. Op de kavel manifesteert het gebouw zich met de entree aan het Kluyverpark en een uitnodigende, transparante plint op de hoek. Een brede baan met trappen en tussenvloeren verbindt de hoofdentree op de begane grond met de bovenste etage. Deze daglichtrijke hoofdroute maakt samen met de heldere zonering van functies het gebouw, ondanks het complexe programma, overzichtelijk voor de gebruiker.

Naast de verbindingsfunctie biedt de hoofdroute plek om te werken, overleggen, ontspannen, of bij te kletsen met een collega, vertelt het architectenbureau. De route ontvangt daglicht via het dak; de rest van het dak is benut voor pv-panelen. Ook op andere plekken zorgt het architectenbureau voor ruim binnenvallend daglicht met het oog op een goede oriëntatie in het gebouw en een aangename werkomgeving.

Duurzaamheidseisen
QuTech heeft een hoge energievraag: voor kwantumonderzoek zijn bijvoorbeeld helium-gekoelde cryo-kamers, een extreem stabiel microklimaat en ventilator-koeleenheden nodig. Daarnaast is het aantal installaties groot. Tegelijkertijd heeft TU Delft de ambitie om in 2030 een circulaire, CO2-neutrale, klimaatadaptieve campus te hebben bereikt. Het is cepezed gelukt een vrijwel energieneutraal gebouw te ontwerpen.

“Samen met de adviseurs van Buro Happold en de specialisten van QuTech kwamen we onder meer uit bij op maat gemaakte cabines voor de meetapparatuur, waardoor minder luchttoevoer nodig is, energie wordt bespaard en stabiele condities ontstaan voor de meetapparatuur”, vertelt het architectenbureau. “En door al in een vroeg stadium samen te werken, konden MEP-oplossingen (mechanical, electrical and plumbing) mooi worden geïntegreerd in het ontwerp.”

Kwantumcluster
QuTech maakt deel uit van een cluster van bedrijven en instellingen die zich bezig houden met kwantumonderzoek op de campus in Delft. Hiertoe behoren bijvoorbeeld ook de TU Delft, QuantumDelft en House of Quantum. Laatstgenoemde is een bedrijfsverzamelgebouw op het vlak van kwantumtechnologie; ook voor het ontwerp van dit gebouw werd cepezed in 2022 geselecteerd.

Andere nieuwsberichten

Den Haag gestart met herinrichting Spuiplein

Gisteren, 16:13

Rotterdams college legt bestemmingsplan park in Maashaven voor aan gemeenteraad

Gisteren, 15:20

UNStudio presenteert opgeleverd woningbouwproject in São Paulo

Gisteren, 12:03

Winnaars ARC24 Awards bekend

Gisteren, 09:28

Nieuwe problemen rond kanaal in Overijssel 'slaan in als een bom'

Gisteren, 17:00

Directiewijziging bij jubilerend Bogaerds Architecten

Gisteren, 13:55

PBL: voorzieningen en werk slechter met ov bereikbaar geworden

Gisteren, 10:29

Over de onafhankelijkheid van de jury van de Architectenweb Awards

26 september, 3:04

Provincies ontvangen toch ruim 1,5 miljard voor geschrapt NPLG

26 september, 1:46

Weer minder woningen in aanbouw in Amsterdam dan gehoopt

26 september, 10:35
Robert MuisRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial Benelux B.V.
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan