Producten
Copyright: Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Copyright: Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Copyright: Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Copyright: Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Copyright: Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Copyright: Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Copyright: Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Copyright: Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Copyright: Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Copyright: Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Copyright: Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
ProducttagsAANUIT

Omroep Brabant

Vandaag, 00:00
Een opnamestudio voor bijvoorbeeld radio-uitzendingen is bij uitstek een plek waar een perfecte akoestiek een vereiste is. Dat geldt ook voor een redactieruimte waar redacteuren achter het nieuws aan zitten, bellen, schrijven, overleggen. Een galmende ruimte zorgt immers eerder voor vermoeidheid aan het einde van de werkdag. Daarom besteedde Omroep Brabant veel aandacht aan het creëren van een goede akoestiek bij de renovatie van de hoofdvestiging in Son. De uitdaging voor Element Breda Afbouw uit Brabant zat hem in de montage rondom bestaande installaties, aldus projectleider Iwan Petersen.

Voor de deur staat een rood-wit gebloktVolkswagen-busje. ‘Brabants buske’ staat grootop de zijdeur. Binnen wacht een warm welkom van devriendelijke receptioniste.Op een scherm zijn beeldenuit een radiostudio te zien. Het valt niet te missen, dit isde hoofdvestiging van Omroep Brabant op Science ParkEkkersrijt in Son en Breugel. En dat is het zeker nogzo’n kleine vijftien jaar, want de regionale omroep heeftongeveer drie jaar geleden het huurcontract verlengdtot 2038. Verhuurder ProfoundAsset Management heeftbovendien in de verduurzaming van het gebouw geïnvesteerd.Dat was nodig om aan de landelijke eis vooreen energielabel A te voldoen.

Nieuw interieurontwerp
Bij de verduurzaming van het hoofdkantoor vanOmroep Brabant hoorde ook een nieuw interieurontwerpvoor het bestaande pand, met daarin bijna 3500vierkante meter kantoor- en studioruimte. Het ontwerpvoor de verbouwing is gemaakt door ArchitectenbureauTenBrasWestinga uit Amersfoort. Uitgangspunt was datde drie verdiepingen werden verbouwd tot een eigentijdse,flexibele en toekomstbestendige werkomgeving.“Het interieur stimuleert de onderlinge communicatieen nodigt uit tot spontane ontmoetingen tussen deverschillende afdelingen. Je voelt er de dynamiek die hoort bij het werk van Omroep Brabant”, vertelt architect Maaike Westinga. Het ontwerp is geïnspireerd op het Brabantse landschap, vervolgt zij haar uitleg. “De provincie met zijn typische dorpse steden en stadse dorpen, de zogenaamde ‘tapijtmetropool’: het landschap van Brabant als een bont mozaïek. Aan de hand van verschillende thema’s is dit vertaald naar een basis met verschillende vloerafwerkingen en plafondvelden. Daarbinnen bevinden zich als kleurige ‘landmarks’: de vergaderruimten en concentratiecellen. Tussen deze verschillende plekken lopen informele routes en afwisselende paadjes.”

Het entreegebied is open en toegankelijk met een centrale ontvangstbalie. Daarachter bevinden zich de grote vergaderruimten en het mediacafé. “Alle vergaderruimten hebben een eigen identiteit gekregen, met een inrichting die subtiel verwijst naar de Brabantse cultuur”, legt Westinga uit. “In het mediacafé wordt geluncht, overlegd en gewerkt, een gemoedelijke ontmoetingsplek die voor iedereen toegankelijk is. Op de twee verdiepingen zijn de werkplekken gegroepeerd in kleine eilanden, gescheiden door kasten met veel groen en afwisselend met projectruimten, belcellen en vergaderruimten.” Bij binnenkomst van het pand vallen direct de kleuren op, bijvoorbeeld de oranje gekleurde installatiebuizen die extra opvallen in het verder zwart gekleurde plafondveld. De drie verdiepingen hebben ieder een eigen basiskleur gekregen die op de wanden terugkomt, variërend van oranje, rood/bruin en blauw. Accenten worden gevormd door kleurrijke akoestische wandpanelen, veelal met passende prints. Westinga: “Het ontwerp is kleurrijk en rijk aan materialen, zonder overdadig te zijn. De basis is rustig en licht. Op elke verdieping zijn delen van het plafond verwijderd en in kleur gespoten. Samen met de gekleurde wanden en de grafische prints van de ‘landmarks’ maakt dit elke verdieping bijzonder.”

Circulariteit en duurzaamheid
Zowel op gebouwniveau als in het interieur was het volgens de architect vanzelfsprekend dat er grote aandacht is besteed aan circulariteit en duurzaamheid. “Wat behouden kon blijven is behouden. Waar mogelijk zijn bestaande wanden blijven staan. Glazen puien en (geluidwerende) deuren zijn op nieuwe posities hergebruikt en er is niet gestuct. Frisse lucht, een prettige temperatuur, veel (dag)licht, veel groen en een goede akoestiek dragen bij aan een gezonde werkomgeving. Door nieuwe ramen in de gevel te maken en wanden weg te halen, is er nu veel meer daglicht in het gebouw. De akoestiek is verbeterd, onder andere door toevoeging van doeken met grafische ontwerpen die onderdeel zijn van het interieurontwerp. Het groen is zoveel mogelijk met echte planten ingevuld en wordt door een externe partij onderhouden. Bij de keuze voor het meubilair is gekozen voor zo veel mogelijk hergebruik, aangevuld met circulaire en duurzame producten, zowel in productie als in onderhoud en levensduur”, aldus Westinga.

Zo hoog mogelijke geluidsabsorptiewaarde
Omroep Brabant stelde logischerwijs hoge akoestische eisen, vertelt Area Sales Manager Corné van Meer van Rockfon. “Alles wat wordt uitgezonden moet goed verstaanbaar zijn en dat bereik je enkel als de akoestiek goed is geregeld. Om hieraan te voldoen hebben we verschillende Rockfon panelen voorgesteld met een zo hoog mogelijk geluidsabsorptiewaarde. Deze wordt uitgedrukt met een Alfa W-waarde. Alle toegepaste Rockfon panelen hebben een Alfa W die ligt tussen 0.95 en 1.00. Daarnaast was de wens om circulaire en duurzame producten toe te passen. De toegepaste Rockfon panelen zijn volledig recyclebaar, Cradle to Cradle gecertificeerd. Met het Rockfon Rockcycle programma worden oude plafondpanelen retour genomen. Hier maakt Rockfon in de fabriek in Roermond weer nieuwe steenwolproducten van, zodat er sprake is van een gesloten kringloop.” Verantwoordelijk voor de montage van de panelen was Element Breda Afbouw uit Breda. Projectleider Iwan Petersen kon zich in eerste instantie geen voorstelling maken wat het eindresultaat ging worden. “We kwamen in een ruimte die bouwkundig gedemonteerd was. Alles was gestript, vanaf de ingang tot de personeelskantine, die tijdens de verbouwing de hele tijd open is gebleven. Aan ons de taak om volgens het ontwerp nieuwe wanden te plaatsen en plafonds te monteren. Zo hebben we op de eerste verdieping bij de editruimtes nieuwe wanden gemonteerd. Vanwege de akoestische eisen is gekozen voor dubbele MetalStudwanden die los van elkaar akoestisch ontkoppeld zijn geplaatst.”

Er omheen ‘borduren’
De buizen van de installatie en de luchtbehandelingskanalen moesten behouden blijven. Dat leverde volgens Petersen op een aantal plekken een uitdaging op. “Je moet je de situatie als volgt voorstellen: Je hebt de bestaande buizen en daar omheen moesten wij de plafonds en wanden ‘borduren’, zoals ik het graag wil noemen. De uitdaging daarbij is in de eerste plaats de bereikbaarheid. Ergens omheen monteren is uiteraard wat ingewikkelder dan wanneer je in een lege ruimte aan het werk gaat. Dan weet je immers bijna zeker dat het goed gaat. Nu moesten we bijvoorbeeld goed uitkienen waar de ophangpunten aangebracht moesten worden.” Technisch levert het ook een uitdaging op, vervolgt de projectleider van Element Afbouw. “De afdichting tussen de wanden, plafonds en de bestaande installatiekanalen moet goed zijn. Anders zorgen de geluidslekken onder andere voor een slechtere akoestiek. En omdat niet alles in de oude situatie recht liep, kun je wel voorstellen dat dit soms geen abc’tje was.”

Over de verdiepingen lopen luchtbehandelingskanalen die met wit gekleurde rasters zijn afgedekt. Hier omheen zijn Rockfon Blanka X plafondpanelen in de afmeting 1200 en 600 x 600 x 22 mm gemonteerd. “Mooi witte panelen met een verdekt ophangsysteem”, vertelt Eriksen. “Om dit verdekt ophangsysteem te kunnen aanbrengen, zijn de rasters eerst omhoog getrokken. Hierdoor konden we snelhangers aanbrengen en vervolgens het plafond op hoogte brengen. Daarna hebben ze de luchtbehandelingsunits weer laten zakken, waardoor de plafondpanelen er perfect op aansloten. Eromheen hebben we in totaal zo’n tweehonderd meter aan koven over drie verdiepingen verspreid aangebracht”, aldus de projectleider. Op de tweede verdieping zit een aantal redacteuren achter hun pc te werken. Boven hen hangt tussen de oranje installatiebuizen een zwart vlak. “Hier hebben we Rockfon Color-all panelen in de kleur Charcoal meteen B-kantafwerking aangebracht in de afmetingen 1200 x 600 x 40 mm. De panelen hebben we tegen het bouwkundig plafond verlijmd, waardoor het als een naadloos plafond oogt. Door de kleine facetkanten en de kleur zwart oogt het als een geheel.” Gevraagd naar hun ervaringen met de aangebrachte akoestische oplossingen, antwoordden de redacteuren die aan de lunch zitten positief. “Het is een wereld van verschil. Niet alleen in de redactieruimte, maar vooral in de opname- en montagestudio’s. Daar wil je ook geen bijgeluiden hebben”, wordt als reactie gegeven.

Speels effect
Lopend door de ruimtes op de drie verdiepingen van het hoofdkantoor van Omroep Brabant kunnen bezoekers zich de ogen de kost geven. Een blik in een regieruimte laat een batterij aan monitoren zien, in de tv-studio staan twee verschillende presentatiedesks opgesteld en in een van de vergaderruimtes is een speels effect bereikt door ‘seventies-achtige’ prints op de muur en een tweekleurig plafond. “Hier is een combinatie gemonteerd van Rockfon Color-all Charcoal A24 panelen in de afmetingen 1200 en 600 x 600 x 20 mm met Rockfon Blanka A24. Deze zijn met een zichtbaar ophangsysteem gemonteerd. Het zwart-witte effect wordt versterkt door de witte rasters van de luchtbehandelingskanalen. Het is voor mij leuk om te zien hoe het eindresultaat is geworden. Ik kon mij in het begin moeilijk een voorstelling maken, maar nu de ruimtes ingericht zijn, heb ik het complete plaatje.”

Download brochures

Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Locatie

Neem contact op met Rockfon (ROCKWOOL B.V.)

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project

Meer projecten van Rockfon (ROCKWOOL B.V.)

Gerelateerde producten

KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Kingspan Light & Air
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial Benelux B.V.
Sempergreen
Houthandel van Dam
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
wienerberger
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
VOLA Nederland BV
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Holonite B.V.
Hansgrohe
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2025 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan