Transparant en gezond gebouw voor Van Herk Groep
28 april 2022
Op een zichtlocatie langs de A15 in Sliedrecht heeft de Van Herk Groep – bestaande uit Bouwonderneming Stout en projectontwikkelaar Herkon – zijn nieuwe hypermoderne hoofdkantoor gebouwd.
Op een spreekwoordelijke steenworp afstand van de oude locatie aan de Kade in Hardinxveld-Giessendam aan de andere kant van de A15 is aan het Stationspark in Sliedrecht het nieuwe hoofdkantoor van Bouwonderneming Stout en projectontwikkelaar Herkon onlangs in gebruik genomen. Het is een luchtig, bijna zwevend gebouw, zoals architect Sander Ros van RoosRos Architecten uit Oud-Beijerland het omschrijft. “We hebben in het ontwerp veel glas toegepast. Het gebouw is transparant, als het ware een grote kijkdoos. Dit komt overeen met de uitstraling van de Van Herk Groep; ‘wij zijn een transparante organisatie, iedereen mag ons zien’. De begane grond ligt terug ten opzichte van de bovenliggende verdiepingen. Hierdoor lijkt het gebouw te zweven”, legt Ros uit.
Mensen voor Gebouwen
De opdrachtgever vindt het gebouw goed passen bij de visie van de Van Herk Groep, ‘Mensen voor Gebouwen’. Ad van Herk, directeur/eigenaar van Stout: “Mensen voor gebouwen kun je veelomvattend interpreteren. Wij vinden dat onze huisvesting moet passen bij onze bedrijfsmentaliteit. Wij pretenderen een betrouwbare, solide, transparante en goede aannemer en ontwikkelaar te zijn, bij wie de mens centraal staat. Deze waarden moeten niet alleen in ons bedrijf, maar ook in ons gebouw herkend worden.”
Ontmoeting centraal
De oude locatie van de Van Herk Groep bestond uit twee torens die door een soort corridor met elkaar waren verbonden. Afdelingen werkten letterlijk op afstand van elkaar. Dat moest in het nieuwe pand anders. “Bouwen is teamwork”, stelt Arno Hokke, algemeen directeur Stout en Herkon. “Daarom willen we elkaar in ons nieuwe pand kunnen zien, interactief met elkaar aan de slag gaan en met elkaar overleggen. De kantoorruimtes zijn weliswaar afgesloten, maar hebben een transparante uitstraling. We kunnen individueel werken, maar wel de verbinding met elkaar houden, de energie voelen en elkaar opzoeken wanneer we dat willen. Precies volgens ons motto ‘Mensen voor Gebouwen’.”
Architect Ros: “In het nieuwe kantoor staat ontmoeting centraal. Belangrijk onderdeel daarbij vormt de enorme houten trap die een prominente rol in het ontwerp heeft gekregen. Dit is de plek waar de medewerkers elkaar tegen kunnen komen, dat als podium kan worden gebruikt, maar ook als tribune. Het is veel meer dan een verbinding tussen de drie verdiepingen die het gebouw telt.”
Dat opdrachtgever en aannemer een en dezelfde waren, vond Ros een voordeel. “Een aannemer denkt direct bouwkundig. Hij spreekt dezelfde taal als een architect. Dat was een groot voordeel tijdens de sessies die wij met vertegenwoordigers van de Van Herk Groep hielden, waar uiteindelijk het definitief ontwerp tot stand kwam.”
Rustig met uitbundige accenten
Een frisse, transparante en gezonde werkplek. Dat was het uitgangspunt van het ontwerp van RoosRos Architecten. “In het ontwerp kwam dit tot uitdrukking in een rustig ontwerp voor het interieur, maar met een aantal uitbundige accenten”, vertelt architect Ros. “Die accenten zijn bijvoorbeeld te zien bij de toiletgroepen, die als het ware verstopt zijn achter wanden in hout uitgevoerd, of bij de groene wanden op de eerste en tweede verdieping. Deze levende groene wanden dragen bij aan een gezonde werkomgeving.”
De veelvuldig toegepaste glazen wanden en de grote raampartijen zorgen volgens Ros voor de beoogde transparantie. “We hebben in het ontwerp gekozen voor glazen wanden van Qbiq. Het verfijnde lijnenspel hiervan past perfect met wat wij voor ogen hadden. Het speciale glas van de buitenraampartijen hebben zeer goede akoestische eigenschappen. Binnen mag je niets van de naast gelegen snelweg horen.”
Ook de plafonds dragen bij aan de rustige uitstraling van het interieur van het kantoorgebouw, aldus Ros. “We hebben in het bestek gekozen voor Blanka-panelen van Rockfon. Deze mat witte panelen hebben een hoge lichtreflectie en erg goede akoestische eigenschappen. De panelen zijn 60 cm breed, waardoor er minder naden zichtbaar zijn. Het oogt absoluut niet als een systeemplafond.”
Ophangsysteem
De montage van de plafonds werd verzorgd door Element Breda. Volgens directeur Dennis Plomp betrof het een niet-standaard plafond waarvoor dus geen standaardoplossing voor gevonden kon worden. “Wij werken heel regelmatig met panelen van Rockfon, maar zijn gewend om met door ons gekozen profielen te monteren. We leveren uiteraard altijd de hoogste kwaliteit werk af, maar bij dit project was de uitdaging extra speciaal. We werken regelmatig voor de Van Herk Groep en willen dat natuurlijk graag zo houden. We wilden dus zeker geen misstap maken en absoluut niet met minder dan een tien genoegen nemen. Daarom hebben we Rockfon om een projectgebonden advies gevraagd”, legt Plomp uit.
Area Sales Manager Corné van Meer stelde namens Rockfon het advies op. “Bij dit project hebben we geadviseerd om 24 mm profielen in combinatie met Z-profielen te gebruiken van Chicago Metallic, ook onderdeel van Rockfon. Deze Z-profielen worden in de langskanten van de panelen aangebracht om de panelen recht te houden. Ze zijn onzichtbaar. Aan de kopse kanten ligt het paneel op de T24-hoofdprofielen. Het geheel geeft een rustig/minimalistisch beeld waarbij elk paneel afzonderlijk uitneembaar blijft. Het is ons Dznl/A24-systeem met Blanka-panelen.” Voor Element was het een van de eerste keren dat het bedrijf werkte met profielen van Chicago Metallic. “De combinatie van de Rockfon-panelen en het ophangsysteem van Chicago Metallic is ons goed bevallen. We werken normaal gesproken ook uitsluitend met A-producten, net als deze profielen. Alle inbouwcomponenten voor licht en lucht hebben zijn achter de uitneembare panelen aangebracht.”
Hoog niveau
Voor uitvoerder Jan Hesselberth van Stout was het ook een apart project. “Ten eerste natuurlijk omdat het de bouw van het eigen hoofdkantoor is. Daarnaast zit ik normaal gesproken nooit in een pand waar ik aan mee heb gebouwd. Nu ben ik toevallig een paar dagen op kantoor en kan ik zelf ervaren hoe het gebouw bevalt. Het is een project van hoog niveau geweest en ik hoor louter positieve verhalen van mijn collega’s. De nieuwe ruimte is erg licht, je hoort totaal geen geluiden van de snelweg die langs het gebouw loopt, tot aan de koffie toe is alles beter hier”, lacht hij.
Hesselberth vertelt verder over de duurzaamheidsmaatregelen die bij het nieuwe kantoor van de Van Herk Groep zijn toegepast. Hij laat in de technische ruimte de klimaatinstallatie zien. “Het hart van de klimaatinstallatie wordt gevormd door twee warmtepompen buiten. Deze maken geen gebruik van aardwarmte via warmtebronnen diep in de grond, maar zijn zogenoemde lucht-luchtpompen. Lucht wordt verwarmd en via inductieroosters de ruimten ingeblazen en vervolgens weer afgevoerd. De rest van de warmte komt via lage temperatuur vloerverwarming. In de zomer wordt koelere lucht ingeblazen. Voor de stroomvoorziening liggen circa honderdzestig zonnepanelen op het dak.”
Architect Ros heeft de warmtepompen bewust in het zicht laten plaatsen. “Niet op het dak, wat vaak gebruikelijk is. Ik heb een hekel aan die installatiedozen op daken. Bij het nieuwe hoofdkantoor van de Van Herk Groep zijn ze op de begane grond achter de glazen gevels in het gebouw geplaatst.”
Auteur: Wilbert Leistra, www.plafondenwand.info