Hotel Theater Figi
Hotel Theater Figi
Copyright: Rockfon
Hotel Theater Figi
Copyright: Rockfon
Hotel Theater Figi
Copyright: Rockfon
Hotel Theater Figi
Copyright: Rockfon
Hotel Theater Figi
Copyright: Rockfon
Hotel Theater Figi
Copyright: Rockfon
Hotel Theater Figi
Hotel Theater Figi
Copyright: Rockfon
Hotel Theater Figi
Copyright: Rockfon
Hotel Theater Figi
Copyright: Rockfon
Hotel Theater Figi
Copyright: Rockfon
Hotel Theater Figi
Copyright: Rockfon
Hotel Theater Figi
Copyright: Rockfon

Theaterfoyer Hotel Theater Figi, Zeist

7 februari 2019
Rockfon introduceert het next level systeemplafond: standaard plafondoplossing naar een hoger niveau getild  

Rockfon® (onderdeel van de ROCKWOOL Group) heeft samen met interieurarchitect Gerben van der Molen van Stars Design uit Schiedam een compleet nieuwe 3D-toepassing van het standaard systeemplafond ontwikkeld. Deze innovatie stelt architecten in staat een goede akoestiek te realiseren en tegelijkertijd te spelen met de hoogtes en patronen van plafondpanelen in een standaard systeemplafond. Dat biedt vrijwel oneindige ontwerpmogelijkheden. Of zoals de interieurarchitect het zegt: “Deze toepassing maakt van een systeemplafond een lust in plaats van een last.”

Hotel Theater Figi in Zeist heeft de primeur van het eerste Rockfon 3D-systeemplafond in Nederland. De toepassing is in zwart-wit uitgevoerd in de theaterfoyer tijdens een grondige renovatie van het hotel. Hoewel de complete foyer is vernieuwd - van vloer en wanden tot en met de bar - lijkt het plafond de grote aandachtstrekker, vertelt directeur Victoria Ruijs van Figi. “Al onze gasten beginnen er over, het is echt een blikvanger.” Zelf is ze ook enthousiast over het ontwerp en design, dat is uitgevoerd met Rockfon Blanka, een plafondpaneel met een uiterst mat en extreem wit oppervlak (L-waarde: 94,5), en een zwart ophangsysteem. “Ik vind het echt een mooi, speels plafond dat de juiste uitstraling heeft voor ons hotel-theater. Het maakt het ontwerp van de foyer helemaal af”, zegt Ruijs. “Tegelijkertijd kunnen we gemakkelijk bij alle installatietechniek”. De directeur vertelt dat de kleurstelling een doorvoering van het originele designthema van het hotel is. Zwart-wit is ook terug te zien in het wapen van Zeist.

Van nadeel een voordeel maken
Interieurarchitect Gerben van der Molen, die de nieuwe foyer van Theater Hotel Figi ontwierp, stond aan de wieg van de ontwikkeling van het 3D-plafond. “Ik heb het bedacht als antwoord op de vraag die ik mezelf stelde: ‘hoe kunnen we systeemplafonds maken die functioneel, betaalbaar en toch mooi zijn?’ De basisgedachte is om van het nadeel van een systeemplafond (de zichtbare ophangconstructie) een voordeel te maken door de ophangconstructie te benadrukken”, licht hij toe. “Alle fabrikanten willen hun systeemplafond zo strak mogelijk gemonteerd zien, maar door de constructie een kleur te geven en de platen er schuin in te leggen ontstaat juist een zeer fraai en decoratief beeld. Vanuit elke hoek bezien biedt het bezoekers een ander perspectief. Als interieurarchitect vind ik het echt een versterking van het complete interieurontwerp.”

Rockfon direct enthousiast
Van der Molen raakte vorig jaar tijdens een bijeenkomst van Building Leisure Buildings in gesprek met key account manager Anton Faber van Rockfon over zijn idee, vertelt hij. “Anton was direct enthousiast en probeerde mijn ontwerp in de praktijk te brengen. De ontwikkeling van een compleet nieuw systeem (nieuwe profielen en panelen) bleek niet nodig, want het concept en de looks konden gerealiseerd worden door bestaande profielen te combineren met een (iets aangepast) bestaand plafondpaneel.”
In Hotel Theater Figi vond hij een geschikt project om het ontwerp voor het eerst toe te passen. Om ook hen te overtuigen gaf een mock-up, gemaakt in het Rockfon development center, uiteindelijk de doorslag. De proefopstelling overtuigde zowel de interieurarchitect, opdrachtgever als het bouw- en montagebedrijf dat het gewenste resultaat kon worden bereikt met standaard beschikbare Rockfon-oplossingen. “Ons uitgangspunt is altijd geweest om met bestaande producten en tegen een geringe meerprijs, een compleet nieuwe uitstraling en beleving te creëren”, licht Sven van Ool, technical service manager Rockfon toe. “Hierdoor is het systeem ook makkelijk en budgetvriendelijk te realiseren in bestaande situaties waarbij het zichtbare plafondsysteem vervangen wordt en vervolgens meteen een ‘upgrade’ krijgt.”

Unieke look met standaard systeem
De unieke look en feel in de foyer van Hotel Theater Figi is gemaakt met het standaard Chicago Metallic™ ophangsysteem. Dat is een T24-profielsysteem met panelen van 60 cm bij 60 cm waarbij de T-profielen worden omkaderd met zogeheten C-profielen, ofwel bestaande (op maat gemaakte) ‘omkaderprofielen’. Het standaard vlakinlegpaneel is daarbij iets smaller dan normaal (57,5 cm in plaats van 59,4 cm) en wordt schuin in het profiel gelegd; zo ontstaat het fraaie eindresultaat.

Montage: íets meer denkwerk
Ook aannemer Visser Bouw Advies Beheer BV uit Zeist was meteen enthousiast over het voorstel voor het nieuwe plafond en durfde samen met vaste plafondpartner MARVO systeemplafonds uit Hoogeveen de uitdaging aan om de nieuwe toepassing voor het eerst te realiseren.  

De montage bleek in de praktijk niet veel anders dan bij een gewoon standaard systeemplafond, heeft monteur Raymond Everts van MARVO systeemplafonds ervaren. “Het plaatsen van het C-profiel is een extra handeling en het leggen van het paneel is nét even anders dan gebruikelijk. Maar daar ben je snel aan gewend. Ik heb over dit plafond iets langer gedaan dan gebruikelijk, maar het was ook de eerste keer. Een ander aandachtspunt is dat je wat meer moet nadenken over het te volgen patroon. Maar dat vond ik juist leuk, omdat je naar een verrassend eindresultaat toe werkt.”

Akoestiek dik in orde
En dat eindresultaat mag er zijn: het plafond oogt speels, maar ook chique en sfeervol. Dankzij de strakke montage is alle installatietechniek fraai weggewerkt en toch goed toegankelijk. Doordat het plenum is afgesloten wordt aan specifieke eisen met betrekking tot rookontwikkeling voldaan. Ook op het gebied van lichtdiffusie, comfort en akoestiek presteert het nieuwe systeemplafond uitstekend; het 3D-patroon doet geen afbreuk aan de prestaties die een regulier systeemplafond levert. “Als er al iets verandert aan de akoestische prestaties, zal dit naar verwachting enkel positief zijn”, stelt Van Ool. Bij het gebruik van de Rockfon Color-all® plafondpanelen wordt de hoogste geluidsabsorptie (aw = 1,00, klasse A) en brandreactie (A1) behaald.

De uitgebreide range van plafondpanelen en bijpassend Chicago Metallic ophangsysteem in 34 standaard Rockfon Color-all® kleuren en alle NCS en RAL kleuren die op aanvraag beschikbaar zijn, zorgt volgens Van der Molen voor een “haast eindeloze reeks aan ontwerpmogelijkheden voor architecten”. “Want je kunt ook nog variëren in het legpatroon. Van recht-toe-recht-aan tot in een vierkant of in een cirkel: de mogelijkheden zijn zo goed als onbeperkt. Deze nieuwe toepassing maakt van een systeemplafond een lust in plaats van een last.”

De installatierichtlijn voor de 3D-toepassing van het Rockfon systeemplafond is vanaf heden op aanvraag beschikbaar in Nederland. Neem voor meer informatie contact op met Key Account Manager Anton Faber via anton.faber@rockfon.com of tel. 06 12818163 of de Rockfon Customer Service via info@rockfon.nl of tel. 0475 353 035. Bekijk meer foto's in de casestudy bibliotheek op www.rockfon.nl

Locatie

Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met Rockfon (ROCKWOOL B.V.)

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project

Meer projecten van Rockfon (ROCKWOOL B.V.)

Gerelateerde producten

KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2023 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan