Plongeon
Copyright: Mosa.
Sjöberg bij Plongeon
Copyright: Mosa.
Plongeon
Copyright: Mosa.
Sjöberg bij Plongeon
Copyright: Mosa.

Plongeon

12 oktober 2022
Hoe een idee ontstond
Toen de Zweeds/Spaanse Sjöberg hoorde over Embellir Paris, een wedstrijd waarbij kunstenaars werden uitgenodigd om ideeën in te dienen voor twintig verschillende locaties in de hele Franse hoofdstad, greep ze haar kans. Ze koos Pont du Garigliano als locatie, meldde zich aan en kreeg de opdracht om daar in 2019 een kunstwerk op maat te maken, speciaal voor die locatie.

Een duik in de rivier
Het werk – een indrukwekkend vlak van 22,20 meter lang bij 3,60 meter hoog – dat bestaat uit keramische tegels van Mosa, verbeeldt Sjöbergs interpretatie van een historische foto van een zwemmer in de Seine. Tijdens haar onderzoek in de omgeving van Pont du Garigliano ontdekte Sjöberg dat de huidige brug uit 1966 in de plaats was gekomen van een andere, eerdere brug met de naam Viaduc d'Auteuil. Deze brug was niet hoog genoeg voor de scheepvaart en moest – uiteindelijk – worden vervangen. Daarvoor echter, aan het begin van de 20e eeuw, werd de locatie gebruikt als finish voor een zwemwedstrijd door de stad: ‘La Traversée de Paris à la nage’ (wat zoveel betekent als ‘zwemmen door Parijs’).

Sjöberg zocht en vond diverse afbeeldingen van dat evenement in de Bibliothèque Nationale de France. Ook een foto van een duikende man, in 1922 genomen door l’Agence Rol. ‘Wat zou het geweldig zijn deze vergeten herinnering en het erfgoed van de buurt te laten herleven’, dacht de kunstenaar destijds. En zo, met de hulp van Embellir Parijs, de stad Parijs en Mosa ontstond ‘Plongeon’.

Eén werk, vele ervaringen
Sjöberg bewerkte de achtergrond van de oorspronkelijke afbeelding en vertaalde het lichaam van de zwemmer in pixels. Spelen met perspectief en waarneming is een terugkerend thema in het werk en de interesses van de kunstenaar. Door de gekozen bewerking kon zij ook bij dit werk met dit thema experimenteren. Van dichtbij lijkt het werk volledig abstract, maar als je het van een afstand bekijkt zie je heel duidelijk de contouren van een persoon.

Het werk kan op meer dan één manier worden bekeken. Het is de afbeelding van een man die in het water springt, maar vanwege zijn badkleding (uit één stuk, wat typerend is voor die tijd) zou je kunnen denken dat het om een vrouw gaat. ‘Ik houd van die verwarring want uiteindelijk is het enige dat telt dat hij of zij een persoon is, een mens’, vertelt Sjöberg.

 Geïnspireerd door het water
Vanwege het thema past het werk heel natuurlijk op deze locatie aan de rivier, maar het blijft ook trouw aan de zich ontwikkelende fascinaties van de kunstenaar. ‘Water is een terugkerend element in mijn kunst’, licht ze toe. ‘Ik werd aangetrokken door de nabij gelegen Seine en haar relatie met de omgeving.’

Het is trouwens niet de eerste keer dat Sjöberg werkt met de gedaante van een zwemmer. De kunstenaar, die zich bezighoudt met video- en installatiekunst en fotografie, ontwikkelde eerder een serie (eveneens gepixelde) foto’s van tieners die in het water duiken van bruggen van verschillende hoogte in Essaouira (Marokko) en Porto (Portugal). ‘Bewegingen als springen of duiken zijn op de een of andere manier heel verleidelijk’, legt ze uit. ‘Ze staan voor het verlangen naar vrijheid en durf.’

De perfecte partner
Keramische tegels vormden het perfecte materiaal om dit complexe kunstwerk uit op te bouwen. ‘Ik wilde materiaal dat tegen een stootje kan, niet decoratief of tijdelijk, meer iets met een industriële look’, zegt Sjöberg. ‘De foto is gepixeld, dus wanneer je er vlak voor staat lijkt het werk abstract, Maar hoe verder je er vanaf staat, hoe duidelijker het beeld wordt. Het lag voor de hand – en het leek ook uitvoerbaar – om elke pixel te vervangen door een tegel.’

Mosa bleek de ideale partner voor het materiaal: de Scenes-serie van het bedrijf heeft niet alleen een grote verscheidenheid aan grijstinten en tegels met een ‘ingebakken’ individualiteit (geen twee tegels van een partij zijn hetzelfde), maar ook een kenmerkende textuur die doet denken aan een oude foto. ‘Daarnaast brengen de Scenes-tegels van Mosa de afbeelding tot leven en in dit geval – met de zwemmer in actie – is het een bewegend beeld’, legt de kunstenaar uit. ‘Ook wilde ik dat de reproductie van de afbeelding mat zou zijn, en dat zijn de tegels van de Scenes-serie. Een ander aspect dat ik waardeer, is dat Mosa een bedrijf is dat duurzaam produceert’.

De uitvoering
Het werk werd uiterst nauwkeurig vervaardigd in het atelier van de kunstenaar in Barcelona, met niet minder dan 3552 tegels: een mix van Mosa Scenes (elf verschillende grijstinten), Mosa Global (één soort wit) en Mosa Softgrip (één soort wit). Vervolgens legde de kunstenaar het patroon uit op de vloer van het hoofdkantoor van Mosa in Maastricht, waarna de tegels werden vervoerd en het werk in drie weken tijd rechtstreeks werd aangebracht op de muur in Parijs.

‘Plongeon’ is officieel onthuld op 29 augustus 2019 en blijft ten minste vijf jaar op de locatie te zien.






Locatie

Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met Mosa.

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan