Abonneer je nu op onze nieuwsbrieven!
Abonneren
Nee, bedankt
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project

Der Kornblume Bioladen

17 mei 2021
Duurzaamheid in de praktijk: biowinkel Kornblume
Als klant van biowinkel Kornblume in Langenthal (Zwitserland) kun je meer dan alleen biologische producten verwachten. De winkel richt zich niet alleen op verkoop, maar wil ook een communicatie-ervaring creëren, zowel tussen het winkelteam en hun klanten als tussen de klanten onderling.

Het totaalconcept is gebaseerd op één centrale gedachte: duurzaamheid. Kornblume wilde het assortiment verpakkingsvrije etenswaren uitbreiden maar er was niet genoeg ruimte beschikbaar. Dit was de eigenlijke aanleiding voor de verbouwing van de winkel. Interieurarchitect Stefan Leuenberger van “Best-Raum” ging de uitdaging graag aan.

Natuurlijke materialen, upcycling en Cradle to Cradle-tegels als de ideale oplossing
Kijk je naar het huidige resultaat, dan is het duidelijk zichtbaar hoe vele losse elementen hebben bijgedragen aan de volledige integratie van duurzaamheid. Er zijn bijvoorbeeld alleen natuurlijke kleuren gebruikt, op lijnoliebasis of als minerale muurverf, en de oude schappen werden opgeknapt en hergebruikt. Zelfs de lampen boven de kassa zijn geen nieuwe modellen, maar oude lampen voorzien van ledtechnologie.

Ook de oude verkoopbalie is er nog steeds maar met een nieuwe functionaliteit. Kornblume had behoefte aan twee kassa's in plaats van één en de oude balie was daar te klein voor. Leuenberger wist van begin af aan al wat hij met de vloer wilde. Hij koos bewust voor tegels van Mosa: “Ik ben fan van Mosa. Het Cradle to Cradle-certificaat van de tegels is een belangrijke motivatie voor wie duurzaam wil bouwen. Daarnaast is de samenwerking met Mosa zeer prettig door de ondersteuning die zij bieden.”

Projectondersteuning en digitale diensten
De ondersteuning begint bij de bemonstering, die het de klanten van Stefan Leuenberger mogelijk maakt om de tegels te voelen. En dat is niet het enige voordeel: Zij kunnen gemakkelijk schoonmaak- en andere tests uitvoeren op de monstertegels. Voor hem was de beste ondersteuning het aanbod digitale diensten, en in dit geval maakte hij daar intensief gebruik van: Leuenberger besloot om tegels uit de Core Collection Solids-serie te leggen, in twee verschillende kleuren en in het formaat 60 bij 60 centimeter. De twee kleuren werden gecombineerd in een verhouding van ¾ tot ¼. Hij maakte het ontwerp voor het uiteindelijke patroon met behulp van de random generator in de Pattern Generator van Mosa, en zette dit patroon daarna onmiddellijk over in zijn eigen CAD-programma. Zo kon hij snel verder werken en had hij het legpatroon voor de tegelzetter klaar in dezelfde fase.

Architectuur optimaliseren met kleur
De keuze voor tegels uit de Core Collection Solids-serie had nog een andere reden. De tegels hebben een neutraal karakter, maar beschikken over een interne ‘vlamrichting’. De pigmenten lopen over van de ene tegel naar de andere en leggen op deze manier een goede verbinding tussen de twee verschillende kleuren. Met dit mengsel van kleuren kon Leuenberger het oppervlak speelser maken en toch een coherent geheel creëren. Dit was belangrijk voor hem, legt hij uit, omdat hij ook “de bestaande architectuur wilde optimaliseren door de toepassing van kleur”.

Een ander element in deze optimalisatie is dat de klant achter in de winkel recht tegen een wand in een terracottakleur aankijkt. Deze kleur is het antwoord op een van de andere architectonische uitdagingen: Biowinkel Kornblume bestaat uit twee voormalig separate winkelruimtes, waardoor de winkel een lange, smalle indeling heeft gekregen. De verbinding tussen beide delen is vrij klein.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Locatie

Neem contact op met Mosa.

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan