Abonneer je nu op onze nieuwsbrieven!
Abonneren
Nee, bedankt
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project

Novotel Hoofddorp

1 juni 2021
De architect als storyteller
“Het doorvoeren van duurzame oplossingen in de hotelbranche kan veel verder gaan dan handdoeken minder laten wassen, korter douchen of je keycard verwijderen zodat elektriciteit wordt afgesloten. Het kan zelfs zo ver gaan dat door een positieve opbrengst van duurzame maatregelen dat beetje extra luxe weer kan worden teruggeven aan gasten. En dat is precies waar je als architect over moet nadenken.” Aan het woord is Robert Mulder van Mulderblauw architecten uit Zoeterwoude, die zowel het exterieur als interieur van het nieuwe, 314 kamers tellende Novotel in Hoofddorp ontwierp.

Samenwerken is samen groeien
“Dat geldt ook voor het Novotel in Hoofddorp dat we eind 2015 opleverden. Ook hier zijn we verder gegaan, omdat we wilden dat op termijn het hotel bijvoorbeeld ook met minimale aanpassingen als kantoor zou kunnen worden gebruikt of misschien zelfs wel ingezet voor permanente bewoning. De flexibiliteit van het gebouw bepaalt mijn inziens - naast de inzet van materialen, technieken en de inrichting van ruimten - dus mede de duurzaamheid.” Miranda Ensink, grafisch ontwerper en mede verantwoordelijk voor interieur- en gevelontwerp, vult aan: “In die zin is de term vormgever misschien misleidend. Je moet namelijk vanuit functionaliteit denken en niet vanuit het eindplaatje. Alleen op die manier kun je openstaan voor andere perspectieven en samenwerkingen en dus nieuwe dingen laten ontstaan. 

Kracht van keramiek
Mulder:  “Voor Novotel Hoofddorp wilden we een lichte gevel met een zachte uitstraling. We wilden bovendien het verhaal van de omringende natuur in het ontwerp opnemen. Met metaal of glas zou dat lastig te realiseren zijn geweest. Bij keramiek op zich ook, want het geheel moest natuurlijk niet gaan ogen als een badkamer. Echter het mooie van keramiek is, dat je de kleuren en de look and feel van het oppervlak kunt bepalen en zo de gewenste uitstraling kunt krijgen. Dus verwerkten we de idee van de rietkraag langs vaarten van de Haarlemmermeer in het ontwerp en gingen met Mosa op zoek naar hoe we in de tegels de rietstengels naar de top van het gebouw konden laten verlopen. Door gezamenlijk onderzoek naar wat mogelijk was in het productieproces, werd het ontwerp steeds abstracter. Het is nu uitgemond in een gevel waarbij een sterk schaduw- en lichtspel is ontstaan door de wisseling van mat- en glansoppervlakken. De tegels tonen niet alleen hun eigen print (hoogglanzende inkt gedrukt op steenmat glazuur), maar reflecteren ook op bijzondere wijze het daadwerkelijke landschap en de Hollandse luchten.”

Klantbeleving voorop
Mulder: “Naast het gebruik van de recyclebare tegels - zowel aan de gevel als in het hotel - hebben we een hoge waarde van isolatie in de gevelpakketten aangebracht, vegetatiedaken gelegd en gebouwd in kolomstructuren. Door dat laatste kun je minder massa gebruiken, neemt het gewicht van het gebouw af en draagt dus bij aan het wezenlijk reduceren van grondstoffen- en dus energieverbruik. We hebben daarnaast een slimme oplossing bedacht voor de ramen van de hotelkamers. Uitgangspunt daarbij was uiteraard de beleving van de hotelgast, maar ook de wens om zo minimaal mogelijk glas aan te brengen en zo warmte en koude verlies tegen te gaan. Uiteindelijk zijn we gekomen met verticale, smalle ramen, die zijn teruggezet in de gevel. Misschien geen voordehand liggende keuze, maar door de verticale positionering tot aan de vloer enerzijds komt licht dieper de hotelkamer binnen. Als de zon schijnt ontstaat door de diepere ligging in de gevel anderzijds meer schaduwval, waardoor kamers minder warm en dus minder gekoeld hoeven te worden.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Locatie

Neem contact op met Mosa.

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan