Abonneer je nu op onze nieuwsbrieven!
Abonneren
Nee, bedankt
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project

Wijnhavenkwartier

1 mei 2021
Zandkleurige keramische facade verrijkt Haagse skyline
Het Wijnhavenkwartier, ontworpen door architectenbureau Geurst & Schulze, vormt een bijzonder fraaie aanvulling op de skyline van regeringsstad Den Haag. Een saai kantorencomplex van twee ministeries transformeerde in een warm, stedelijk gebouw, waar van alles en nog wat gebeurt. Het complex herbergt appartementen, horeca, winkels en een dependance van de Universiteit Leiden. Eyecatcher is de zandkleurige facade, bekleed met custom design tegels van Mosa. Hiermee verwijst de architect naar Den Haag, ‘mooie stad achter de duinen’.

Spannende weefpatronen
“De keramische facade prikkelt voortdurend om naar het gebouw te kijken”, licht architect Jeroen Geurst zijn ontwerp toe. “Hoe dichter je bij Het Wijnhavenkwartier in de buurt komt, hoe meer er te beleven valt. Van een afstand lijkt het gebouw egaal zandkleurig. Dichterbij tekenen zich door het tegelwerk spannende weefpatronen af. Op de facade van het hoofdgebouw zijn verticale lijnen dominant; in de laagbouw zijn de tegels in een horizontaal patroon verwerkt. Elke gevel is anders. Dat ook elke tegel een unieke kleurnuance heeft, wordt duidelijk vlakbij het gebouw. Al die details leveren bezoekers steeds extra informatie op. Dat maakt een gebouw in mijn ogen interessant.”

Ritmisch lijnenspel
Geurst & Schulze kreeg als opdracht om het saaie kantorencomplex te transformeren tot een ‘aantrekkelijk verblijfsgebied’. Eigentijds, open, passend bij de binnenstad en moderne skyline van Den Haag. Geurst: “De esthetiek van de facade is natuurlijk heel belangrijk om ervoor te zorgen dat inwoners van het gebouw gaan houden. De gevel legt de relatie met de rest van de stad. De zandkleurige tegels op de facade vormen niet alleen een verwijzing naar het nabije strand, maar ook naar de ondergrond van zand.”

Custom made keramische tegel
Geurst & Schulze koos niet alleen om esthetische redenen voor keramiek. Geurst: “Het Wijnhavenkwartier mocht niet zwaarder zijn dan het oorspronkelijke gebouw. Maar ik wilde wél een zekere massa creëren om de stedelijke ruimte te begrenzen. Lichtgewicht steenachtig materiaal was de ideale oplossing.”“Onze keuze viel al snel op Mosa, omdat je als architect samen met een designteam je eigen custom made tegel kan ontwerpen. Kleuren worden volgens eigen receptuur gemengd. We onderzochten samen welke pigmenten meer of juist minder naar voren moesten komen om de natuurlijke zandkleur het best te benaderen. Een spannend proces! Wijnhavenkwartier is een gigantisch gebouw, dus de kleur moet perfect zijn. Diverse proeven zijn op verschillende momenten van de dag bekeken en verder verfijnd. Zolang, totdat de tint helemaal goed was.”

Snelle montage
Volgens Geurst was het aanvankelijk nog best een uitdaging om de hoofdopdrachtgever en beleggers van Wijnhavenkwartier te overtuigen van zijn keuze voor Mosa. “Zo’n prestigieus project wil iedereen binnenhalen. Internationale concurrenten gooien zich tegen lage prijzen in de strijd. Mosa is niet de goedkoopste. Maar eigenschappen als sterk, duurzaam, onderhoudsvriendelijk en onzichtbare tegelverankering gaven gelukkig wel de doorslag.” Daarnaast was een snelle montage voor hoofdaannemer Heijmans noodzakelijk vanwege het ontbreken van ruimte voor opstelplaatsen middenin de stad. 

Locatie

Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met Mosa.

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan