Abonneer je nu op onze nieuwsbrieven!
Abonneren
Nee, bedankt
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
Copyright: Mosa.
Copyright: Mosa.
Copyright: Mosa.
Copyright: Mosa.
Copyright: Mosa.
Copyright: Mosa.
Copyright: Mosa.
Copyright: Mosa.
Copyright: Mosa.
Copyright: Mosa.
Copyright: Mosa.
Copyright: Mosa.
Copyright: Mosa.
Copyright: Mosa.
Copyright: Mosa.
Copyright: Mosa.

Hallenbad

13 oktober 2022
Klaar voor de Olympische SpelenWoonstad aan het water
Dat is hoe Uster, de op twee na grootste stad in het Zwitserse kanton Zürich, zichzelf omschrijft. De mooie ligging nabij de stad Zürich en het brede culturele, educatieve en sportieve aanbod dat de stad zelf rijk is, maken Uster een aantrekkelijke plaats voor wonen en werken. Het prachtige omliggende landschap met verscheidene meren maakt het plaatje compleet.


Het openbare binnenzwembad neemt binnen de stad een belangrijke plek in. Op het terrein van ‘Sportanlage Buchholz’, waar al uiteenlopende sporten werden beoefend, bouwde men in anderhalf jaar tijd het grootste zwembad van Zwitserland. Het gebouw huisvest een olympisch 50 meterbad dat kan worden opgedeeld in twee 25 meterbaden – een uniek systeem in Zwitserland. Er is genoeg ruimte voor recreatief en competitief zwemmen, een groot kinderbad en wellnessfaciliteiten. Daarnaast bevinden zich in het complex kantoren, vergaderruimtes, een fitness- en clubruimte, een cafetaria en een winkel. Het parkachtige karakter van het gebouw wordt versterkt door de vormgeving van de buitenruimte.

Architectuurwedstrijd
Voor het herontwerp van het zwembad werd een wedstrijd uitgeschreven. De architecten kregen de opdracht een nieuw zwembad te creëren dat voldoet aan de olympische standaarden en de vereiste infrastructuur. Wat met het oude gebouw moest gebeuren, werd aan de architecten overgelaten. De wedstrijd werd gewonnen door K&L Architekten, die zich onderscheidden met een compleet nieuw ontwerp waarin het oude gebouw niet meer te herkennen is. Alleen het bassin, de bodemplaat en het souterrain werden behouden, de rest werd compleet nieuw gebouwd. Thomas Lehmann, de architect die verantwoordelijk was voor het project: “Het was aan ons de ruimte zo in te delen dat het zwembad flexibel inzetbaar zou zijn. Het moest uiteindelijk voor wedstrijden, voor een combinatie van competitief en recreatief zwemmen of puur voor recreatieve doeleinden kunnen worden gebruikt.”

Goud, zilver en brons
Deze flexibiliteit komt terug in de vormgeving van het gebouw. Zo is het plafond van het sportzwembad goud, de façade zilver en het kinderbad brons, de kleuren van de drie olympische medailles en daarmee een onmiskenbare knipoog naar het competitieve gebruik van het bad. Als contrast weerspiegelen de vloer en de wanden juist het speelse, recreatieve karakter van het zwembad, met een warm en ingetogen kleurenpalet. Dankzij de natuurlijke tinten hebben de vloer en wanden geen uitgesproken sportieve, maar eerder luxueuze uitstraling. De keuze van het vloermateriaal was erg belangrijk. Enerzijds moest de vloer voldoen aan de DIN-norm voor slipweerstand en anderzijds moest het materiaal zowel geschikt zijn voor de natte gebieden rond de baden als droge gebieden waar schoeisel wordt gedragen. Lehmann liet zijn keuze vallen op de tegels van Mosa. “De Mosa-tegels zijn zowel wat materiaal als vormgeving betreft van hoge kwaliteit. Ik vind ze gewoonweg geweldig.” 

Verschillende formaten
Voor het gehele project zijn verschillende Mosa-tegels gebruikt. Naast de Core Collection Solids-lijn werd ook gekozen voor Murals Blend- en Global Collection-tegels. Lehmann koos mede voor Mosa vanwege de verschillende, flexibel met elkaar te combineren formaten en de eindeloze creatieve mogelijkheden die deze bieden. Dat is bijvoorbeeld goed terug te zien in de wanden. Met de witte tegels in drie verschillende formaten en een donkere voeg ontstaat een mozaïek in één en dezelfde kleur. De vloer is klassiek en biedt een goede grip, zodat er – vooral op blote voeten – met een veilig en comfortabel gevoel over kan worden gelopen. “Dankzij de flexibiliteit van de Mosa-tegels konden wij onze creativiteit de vrije loop laten. De verschillende formaten en de ingetogen kleuren waren de ideale basis om onze ideeën te realiseren”, aldus Lehmann.

Wat hem betreft is het Zwitserse zwemcomplex op alle vlakken een groot succes. De eigenaar is erin geslaagd niet alleen de inwoners van Uster te overtuigen van dit grote project, maar ook nog eens binnen een redelijk budget aan zoveel mogelijk wensen te voldoen. Lehmann concludeert tot slot trots: “Mosa staat voor mij voor kwaliteit, uitstraling en innovatie. En eigenlijk zijn die begrippen ook van toepassing op het project als geheel. Misschien dat de tegels van Mosa daarom zo goed aansluiten bij ons concept voor dit zwembad.”

 

Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Locatie

Neem contact op met Mosa.

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan