Copyright: Peter Tijhuis
Copyright: Peter Tijhuis
Copyright: Peter Tijhuis
Copyright: Peter Tijhuis
Copyright: Peter Tijhuis
Copyright: Peter Tijhuis
Copyright: Peter Tijhuis
Copyright: Peter Tijhuis
Copyright: Peter Tijhuis
Copyright: Peter Tijhuis
Copyright: Peter Tijhuis
Copyright: Peter Tijhuis
Copyright: Stadsarchief Amsterdam
Begane grond
Vijfde verdieping
Copyright: Studioninedots
Copyright: Studioninedots
Copyright: Peter Tijhuis
Copyright: Peter Tijhuis
Copyright: Peter Tijhuis
Copyright: Peter Tijhuis
Copyright: Peter Tijhuis
Copyright: Peter Tijhuis
Copyright: Peter Tijhuis
Copyright: Peter Tijhuis
Copyright: Peter Tijhuis
Copyright: Peter Tijhuis
Copyright: Peter Tijhuis
Copyright: Peter Tijhuis
Copyright: Stadsarchief Amsterdam
Begane grond
Vijfde verdieping
Copyright: Studioninedots
Copyright: Studioninedots

DC Van Hall

7 december 2022
Op de hoek van de Donker Curtiusstraat en de Van Hallstraat in Amsterdam heeft Studioninedots de verrassende transformatie van een prominent kantoorgebouw uit 1964 gerealiseerd. In het nieuwe DC Van Hall introduceren we atelierwoningen voor afgestudeerden en studenten, die samen met creatieve werkplekken en kleinschalige ondernemers nieuw leven in de omliggende Staatsliedenbuurt brengen.

Het door Ae.G. en J.D. Postma ontworpen Westerpark Industrie- en Handelsgebouw bracht met zijn kantoorfunctie, volume en lichte vliesgevels verfrissing tussen de bestaande industriegebouwen aan de Kostverlorenvaart. Samen met de Graficolor- en Wodangebouwen – voormalige vooroorlogse fabrieken die nu beide op de monumentenlijst staan – vormde het U-vormige complex een cluster dat het gebouw vanaf de straat naar binnen draait. Vanwege de afgenomen technische en energetische staat van het gebouw was een ingrijpende renovatie nodig.

"We hebben het gebouw een nieuw leven gegeven, door zijn historie en structuralistische elementen opnieuw te interpreteren en samen te brengen met verrassende woningen en bedrijvigheid."

Het oorspronkelijke gebouw is op verschillende manieren herkenbaar gebleven in het ontwerp. We hebben de bestaande betonconstructie een nieuwe waarde gegeven, door deze juist zichtbaar te maken en te laten contrasteren met zowel de nieuwe gevel als de zachte materialisering van het interieur. De driedelige gebouwcompositie is behouden gebleven, en ook de oorspronkelijke luifel over de aanliggende trottoirs is teruggebracht. De metalen, gecoate gevelelementen maken een eigentijds gebaar, maar refereren ook subtiel aan het industriële verleden.

Op de plek van het oorspronkelijke stenige parkeerterrein in de kern van het volume is een groene ruimte voor bewoners en omwonenden gerealiseerd. Het restaurant in de plint heeft ook een terras aan deze zijde. De etalages die vroeger aan de straat lagen zijn geherinterpreteerd met nieuwe verdiepinghoge glazen wanden.

“Door de transparante plint en het open vloerveld op de begane grond is DC Van Hall niet alleen maximaal met de omgeving verbonden, maar hebben we ook een gevoel van lichtheid in het massieve volume kunnen brengen.”

De betonnen kolommen, vloeren en plafonds geven de nieuwe gangen, studioappartementen en gemeenschappelijke ruimtes karakter. Het ruwe, ongepolijste beton wordt gecomplementeerd met een zacht kleurenpalet in de collectieve ruimtes en woningen. Met lijnen en patronen van buisverlichting hebben we de entrees en trapruimtes binnen en buiten herkenbaar gemaakt.

Het effect van de nieuwe, donkerdere gevel van DC Van Hall is tweezijdig. Het gebouw sluit nu in zwaarte beter aan bij de bakstenen gebouwen in de omgeving, maar tegelijkertijd brengen we het contrast met de stenen gevels terug, dat vóór de transformatie het gebouw zijn autonome karakter gaf. De configuratie van de nieuwe appartementen is leesbaar in het verspringende ritme van de gevelelementen. De metalen elementen variëren onder invloed van het daglicht in kleur, zodat het gebouw gedurende de dag een wisselend aanzicht heeft. De verbreding van het grid en de ramen richting de hoek creëert een verschoven gevelritme, waarmee DC Van Hall zijn onderscheidende gezicht in de Staatsliedenbuurt krijgt.

Locatie

Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met Studioninedots

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project

Meer projecten van Studioninedots

Studioninedots
Studioninedots
Studioninedots
Studioninedots
Studioninedots
Studioninedots
Studioninedots
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
YVI Application Family
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Mobilane
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
ISMT B.V.
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan