Duurzaam bedrijfsgebouw De Lely

30 maart 2016
De Lely Groep investeerde in het meest duurzame bedrijfsgebouw in Europa. Deze internationale producent van toonaangevende innovaties voor de agrarische sector bracht op die manier de kantoor- en productiemedewerkers van de vestigingen in Maassluis onder één dak. Het bestaande gebouw voor de productie van machines voor ruwvoederwinning voldeed nog perfect en werd gekoppeld aan de nieuwbouw. Daarnaast keerde de productie van melkrobots, stalproducten en voerapparatuur terug in Maassluis. Het project werd ontworpen en geleid door het Rotterdamse architectenbureau ConsortArchitects, terwijl de uitvoering in handen was van hoofdaannemer Dura Vermeer Bouw Rotterdam. Storax leverde een lamellenwand met geïntegreerde trafodeuren op basis van de Linius-lamellen van Renson.

Het nieuwbouwvolume van de Lely Groep, officieel geopend eind januari 2014, heeft een vloeroppervlakte van 33.000 m² en omvat het hoofdkantoor, een productiehal en een R&D center. Samen met stedelijk ontwerpbureau plein06 maakte ConsortArchitects het Masterplan en legde toekomstvisie, beeldkwaliteit en de landschappelijke inpassing van de totale campus vast. Het uitgangspunt was het streven naar een historisch verantwoorde aansluiting op de oorspronkelijke verkaveling, waterstructuur en begroeiing in de Dijkpolder te Maassluis. “Het is bijzonder om een bedrijfscomplex voor gerobotiseerde producten te mogen ontwerpen,” geeft architect Machiel Hopman aan. “Als full service architectenbureau hebben wij hier de kans gekregen om vanaf het allereerste begin tot aan het ontwerp van het interieur mee te denken. Samen met de adviseurs hebben wij als één team gewerkt aan een integraal ontwerp, waarin factoren als duurzaamheid, slim bouwen en de corporate identity van de Lely Groep op elk schaalniveau gewaarborgd werden. Het resultaat is een unieke duurzame en innovatieve bedrijfscampus met internationale allure.”

Innovatieve staalconstructie
De architecten kozen voor een hoofdvolume met aan weerszijden twee langgerekte vleugels die ten opzichte van het maaiveld opgetild werden. De glasgevels van het kantoor hebben uitzicht over het authentieke polderlandschap van Midden-Delfland. Achter de grote glasgevels werd een expressieve staalconstructie opgetrokken. Deze staalconstructie bestaat uit grote vakwerken met een hoogte van twee verdiepingen. Dankzij deze hoogte is het goed mogelijk overspanningen tot 36 meter te maken waardoor de vrachtwagens van de transportfirma’s onder de kantoorgebouwen door kunnen rijden. Deze vernieuwende staalconstructie geeft het gebouw een technische uitstraling die goed past bij het innovatieve en hightech karakter van de Lely Groep. De staalconstructie wordt grotendeels geprefabriceerd en in grote elementen met bijzonder transport aangevoerd en op de bouwplaats geassembleerd.

Duurzaamheid centraal
Als BREEAM expert begeleidde ConsortArchitects de opdrachtgever ook in het traject naar certificering van zowel het kantoor als de productiehal. De Lely Groep ambieerde een BREEAM score ‘Excellent’ voor het kantoor en voor de assemblagehal de unieke score ‘Outstanding’. Om dit niveau te behalen werd in alle facetten van het project duurzaamheid geïntegreerd: vanaf de locatiekeuze, de bouwconstructie en technische installaties tot en met de terreininrichting. Architecten en studiebureaus besteedden ook veel aandacht aan de technieken. De volglazen gevel werd uitgevoerd in een glastype met een kwaliteit van drievoudig glas en om fel zonlicht te weren, werd een automatische buitenzonwering geïntegreerd. Een warmte-/koude-opwekking (WKO) met een warmtepomp op basis van bodemwater werd aan een systeem voor asfaltverwarming gekoppeld. Op deze manier kan het parkeerdek ’s winters vorstvrij gehouden worden en wordt tegelijkertijd extra koude geladen voor de zomer. Verder omvat dit project ook een bio-WKK installatie, die draait op bio-olie die wordt geproduceerd uit afval van klanten van Lely. Regenwater wordt opgevangen, gezuiverd en aangewend voor de toiletten. Het uiteindelijke afvalwater wordt via een helofytenfilter op het oppervlaktewater geloosd. “De nieuwbouw van de Lely Groep werd in de BREEAM-NL meetmethode beoordeeld binnen de segmenten ‘kantoren’ en ‘industriegebouwen’ en kreeg uiteindelijk het hoogst haalbare duurzaamheidscertificaat BREEAM-NL 5 sterren,” geeft de architect aan. “Het slimme ontwerp en het samenbrengen in een vroeg stadium van alle disciplines in één ontwerpteam hebben zeker bijgedragen tot dit resultaat.”

Lange aluminiumwand
Naast de grote glaspartijen valt een lamellenwand met en lengte van 26 m en een hoogte van 3,6 m meteen in het oog. Daarvoor deden de bouwpartners een beroep op de firma Storax. “Samen met de architecten en aannemers van dit project tekenden wij een lamellenwandsysteem, dat enerzijds vooral een esthetische meerwaarde aan het gebouw geeft, maar anderzijds ook zorg voor de bekleding van 4 trafodeuren, die in het geheel geïntegreerd werden,” legt projectleider Fabian Greveling van Storax uit. “Wij leverden uiteindelijk bijna 100 m² lamellen type L.033IM1 en L.033CL van Renson in een door de klant gespecificeerde kleur.”

De Linius L.033IM1 met geïntegreerd muggengaas combineert weerbestendigheid en insectenwering in één lamellenprofiel. Het systeem bestaat uit onderling aaneensluitende lamellen met een stap van 33,3 mm, eenvoudig en onzichtbaar gemonteerd door middel van clipsmontage in de standaard lamellenhouders. Door toepassing van dit systeem wordt het toevoegen van een afzonderlijke insectenwering overbodig, wat bijgevolg in een aanzienlijke tijdwinst bij de montage resulteert. Dit gepatenteerde systeem is geschikt voor toepassingen waar een esthetisch lamellenwandsysteem moet worden gecombineerd met weerbestendigheid, insectenwering en een kostenbesparende snelle montagetijd. De lamel L.033IM1 kan perfect gecombineerd worden met de standaard lamel L.033.01 en de afsluitlamel L.033CL. De primaire eigenschap van de afsluitlamel L.033CL is de dichtheid. In tegenstelling tot de standaard lamellenwandtypes vormt ze een gesloten geheel, dat doorzicht verhindert, ongedierte buiten houdt en water- en luchtinfiltraties tot een absoluut minimum beperkt. Deze gepatenteerde oplossing zorgt voor een volledig of gedeeltelijk gesloten lamellenwand, zonder bijkomende onderdelen of montagetijd. De grote stijfheid van deze lamellen resulteert eveneens in een grote vrije overspanning tussen twee dragers (1400 mm) en een betere bestendigheid tegen vandalisme.

Locatie

Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met Renson

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
YVI Application Family
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2023 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan