Een nieuw, energieneutraal dorpshuis in Zeeland
5 september 2024
Architectenbureau De Twee Snoeken ontwierp hier een multifunctionele accommodatie waarin transparantie en duurzaamheid centraal staan. Dit project, dat het oude parochiehuis met twee nieuwe volumes combineert, is meer dan een architectonisch hoogstandje; het bevordert ook de gemeenschap en sportparticipatie.
Harmonieuze nieuwbouw in historische context
De Twee Snoeken liet zich inspireren door de historische context van het kerkplein. Het centrum van Zeeland, met het kostershuis en het parochiehuis, vormt van oudsher een ensemble samen met de kerk en pastorie. Door het parochiehuis uit 1934 te integreren in het nieuwe ontwerp, behoudt het dorpshuis de historische samenhang en roepen ze nostalgische herinneringen op bij de bewoners. Dit versterkt niet alleen de authenticiteit, maar roept ook nostalgische herinneringen op bij veel inwoners, die hier diverse gemeenschapsactiviteiten beleefden.
Grote glazen puien en transparantie
Opvallend aan het nieuwe dorpshuis zijn de grote glaspartijen. Terwijl de gevel van het parochiehuis gesloten blijft met witte, houten kozijnen, openen de nieuwe volumes zich naar buiten met grote glaspartijen. Deze transparantie biedt niet alleen zichtlijnen naar de kerk en pastorie, maar heeft ook een sociale functie: het zien van sportactiviteiten in de sporthal stimuleert bewoners om zelf deel te nemen aan sport. Dit concept, 'Zien sporten, doet sporten', is een kernidee in het ontwerp. De glazen puien in de sporthal zijn zodanig ontworpen dat ze onder een overstek geplaatst zijn en naar het noorden gericht zijn om hinderlijk daglicht te minimaliseren, met screens als aanvullende optie.
Duurzaamheid als kernwaarde
Vanaf het begin had De Twee Snoeken de ambitie om een energieneutraal gebouw te realiseren. Dit doel is bereikt door verschillende duurzame maatregelen te integreren. De grote glazen puien, verzorgd door Lealti Geveltechniek, zorgen voor optimale daglichttoetreding en natuurlijke warmte, waardoor de energievraag vermindert. Aan de zuidzijde van het gebouw zijn zonwerende lamellen en screens geïnstalleerd om overmatige opwarming te voorkomen. De evenementenzaal beschikt ook over screens om de ruimte te kunnen verduisteren en energieverlies te minimaliseren.
Voor de resterende energiebehoefte zijn zonnepanelen op het dak geplaatst, samen met een bodemenergiesysteem. Hierdoor wordt verwacht dat het energieverbruik volledig gecompenseerd zal worden door de opgewekte energie, wat het dorpshuis volledig energieneutraal maakt.
Geveloplossingen en esthetiek
De Conceptsystem 77 en ConceptWall 50-geveloplossingen van Reynaers Aluminium, spelen een cruciale rol in zowel de thermische isolatie als de moderne uitstraling van het gebouw. Deze systemen dragen bij aan de duurzaamheid van het dorpshuis en versterken de esthetische waarde, waardoor het dorpshuis niet alleen een functioneel, maar ook een visueel aantrekkelijk onderdeel van de gemeenschap is.
Dorpshuis Zeeland is een voorbeeld van moderne architectuur en duurzaamheid, dat naadloos aansluit bij de historische context van het dorp. De transparantie van de sporthal en andere gemeenschappelijke ruimtes bevordert niet alleen sociale interactie maar stimuleert ook sportdeelname onder de bewoners. Dit gebouw met moderne en historische elementen, gecombineerd met een sterke focus op energieneutraliteit, maakt het een inspiratiebron voor andere gemeenschappen.